Komentar: Bilt nepogrešivo izabere POGREŠAN momenat da kaže nešto - POGREŠNO

Dragutin Stevanović

utorak, 30. 06. 2020. u 12:01

Коментар: Билт непогрешиво изабере ПОГРЕШАН моменат да каже нешто - ПОГРЕШНО

Dragutin Stevanović

Svojim verbalnim bravurama, pre dva dana dodao je pravi biser. Nekadašnji švedski premijer i diplomata, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose, oglasio se baš na Vidovdan
NEOBJAŠNjIVA je sposobnost pojedinih ljudi da nepogrešivo izaberu pogrešan momenat da kažu nešto - pogrešno. Tom veštinom dobro je ovladao Karl Bilt, nosilac više bivših funkcija. I valjda se zato trudi da sporadičnim bombastičnim izjavama ostane "aktuelan" i da ne otplovi u zaborav.

Svojim verbalnim bravurama, pre dva dana dodao je pravi biser. Nekadašnji švedski premijer i diplomata, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose, oglasio se baš na Vidovdan.


- Mnogi Srbi i dalje su uznemireni zbog svog poraza u Kosovskoj bici, ali bilo bi teško da nađete bilo kojeg Šveđanina kome je stvarno stalo do gubitka kod Poltave više od trista godina kasnije - napisao je Bilt na svom tviter-nalogu.


Poredeći dva istorijska događaja, kojima je zajedničko samo to da su se odigrala 28. juna, Bilt je uspeo u nameri - opet je ustalasao ovdašnju javnost. Poraz švedske vojske od Rusije 1709. kod Poltave odneo im je titulu evropske sile. A Srbi su, žrtvujući mnogo više, 1389. stali na branik hrišćanstva.


Pokušao je Bilt da nam "otvori oči" i kad se virus korona tek zaletao u Srbiji. Kao da je sve vreme nalakćen na gelender pratio sletanja i uzletanja aviona, zamerio nam je što se mnogo više radujemo avionima pomoći koji stižu iz Kine, nego onima iz EU. Vrlo brzo je Bilt postavio "dijagnozu" o zaokretu srpske politike ka Kini.


"Lečio" nas je ovaj švedski diplomata i od zamisli da se kosovski problem rešava bilo kakvim idejama o promeni granica, upozoravajući na najstrašniji scenario. Kako je krenuo, od ovog tumača naše prošlosti i sadašnjosti, bar znamo šta da očekujemo u budućnosti. Da se oglasi kad ne treba i da kaže - pogrešno.
Komentari (2)

Nenisa

30.06.2020. 12:58

Razlika izmedju nas i njegovog naroda je velika pa i u nacionalnom ponosu tj. sentimentu. Ok je kad se to primeti od strane uglednog političara jer se deklarativno zalagao za mir u regionu na cemu smo mu zahvalni. S nase se strane vidi jos jedna razlika a to je da su oni sa severoistočnim susedima vodili i osvajačke ratove a mi smo 1389. branili svoju zemlju kao i Evropu od prodora Osmanlija, a 1999. smo se branili od 19 članica NATO i SAD koje su se trudile da nam bar ne sruše nacionalni ponos.

Шатор

30.06.2020. 13:32

Када Срби сконтају да ови и овакви раде за паре, многе ће им ствари бити лакше. До тада ћемо се стално нешто ишчуђавати.