Šta podrazumeva predlog Trampovog emisara za KiM: Grenelov Šenžen obara carine

D. M.

četvrtak, 25. 06. 2020. u 09:00

Шта подразумева предлог Трамповог емисара за КиМ: Гренелов Шенжен обара царине

Oblast u kineskom gradu Šenžen

Ekonomski sporazum doneo bi i finansijsku injekciju
ZVANIČNI Vašington skrojio je precizan plan kako da se normalizacija odnosa Beograda i Prištine pomeri sa mrtve tačke: da se u prvoj fazi, kojom će "dirigovati" SAD, postigne niz ekonomskih dogovora dve strane, a da se zatim u drugoj, pod pokroviteljstvom EU, rešavaju politička pitanja.

Ova agenda, kako saznajemo iz diplomatskih izvora, biće obznanjena predstavnicima Beograda i Prištine na sastanku u Beloj kući, u subotu, 27. juna - predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih institucija u pokrajini Avdulahu Hotiju.

Ovakvu dinamiku i dalje korake u utorak je nagovestio i organizator sastanka Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa zadužen za dijalog o Kosovu, koji je izneo ideju o stvaranju specijalne ekonomske zone Beograda i Prištine, po ugledu na prvu takvu oblast u Kini, koja je još 1980. formirana u gradu Šenžen, koji se nalazi u blizini Hongkonga.

LOBISTA ENGEL "LETI" IZ KONGRESA NAJUTICAJNIJI albanski lobista u SAD, demokratski kongresmen Eliot Engel, po svoj prilici, neće moći da se kandiduje za novi mandat u Kongresu u novembru ove godine. Engel, koji je i predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja Kongresa, na stranačkim izborima, koji su u toku, ima veliki zaostatak u odnosu na svog protivkandidata Džamala Boumana, u 16. kongresnom okrugu u Njujorku . Kako prenosi AP, Bouman je osvojio oko 61 odsto prebrojanih glasova, dok je Engel na drugom mestu sa oko 36 odsto.

Grenelov "mini-Šenžen" praktično bi podrazumevao sporazume dve strane kojim bi bile otklonjene sve carinske i druge barijere za protok robe, ljudi i usluga, uz značajnu finansijsku injekciju SAD i EU, odnosno direktne strane investicije koje bi se slile ka Beogradu i Prištini. On kaže da su prvi koraci ka tome načinjeni kada su postignuti sporazumi o avio-liniji između Beograda i Prištine i železničkom saobraćaju.

Interesantno je da specijalne ekonomske zone, uključujući i Šenžen, ne predstavljaju nikakve ekonomske unije dveju država, već teritoriju u okviru nacionalnih granica jedne države, a na kojoj se uspostavljaju poslovna i trgovinska pravila različita u odnosu na ostatak zemlje.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri poručio je da predstojeći sastanak u Vašingtonu predstavlja šansu za dve strane da otvore vrata novom ekonomskom razvoju i investicijama.

Korak dalje u očekivanjima od sastanka u Beloj kući otišao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji se nada da će 27. juna "početi kraj dugogodišnjeg spora Beograda i Prištine":

- Predstavnici Beograda i Prištine možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje i konačnog zajedničkog političkog rešenja. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordiniraju svoje napore na tom polju.

Za Nemanju Starovića, spoljnopolitičkog analitičara Centra za društvenu stabilnost, sastanak koji je sazvao Grenel predstavlja najbolji dokaz teze o nadmetanju velikih sila za političkim vlasništvom nad procesom dijaloga Beograda i Prištine, odnosno mogućim sporazumom dveju strana:

Ričard Grenel

- Kako su upravo SAD odlučujuće doprinele uklanjanju barijera za nastavak dijaloga, time što je ambasador Grenel praktično sam oborio dve prethodne vlade u Prištini, razumljivo je to da Bela kuća sada ne želi da prepusti dirigentsku palicu EU. Intenziviranje ekonomske saradnje, koje se najavljuje kao glavna tema susreta u Vašingtonu, pa čak i neke krupne američke investicije koje bi se mogle naći na stolu u Beloj kući, svakako mogu biti primamljive za obe strane i doprineti popravljanju atmosfere među pregovaračkim stranama.

Inače, "Njujork tajms", koji je objavio informaciju da će se Vučić u Beloj kući sastati i sa Trampom, u sredu je to demantovao.

Vučić nije ni potvrdio ni demantovao informaciju da bi 17. jula francuski predsednik Emanuel Makron mogao da organizuje samit Beograd - Priština, ali očekuje skori nastavak političkog dijaloga u Briselu:

- Pričao sam sa Makronom, ali ne volim da punim novinske stupce stvarima koje nisam dogovorio sa ljudima sa kojima sam razgovarao.


TAČI ODUSTAO OD SASTANKA

PREDSEDNIK privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, kako su javili prištinski mediji, već je bio na putu za Vašington kad je objavljeno da je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine na KiM. Ubrzo se pojavila informacija da odustaje od sastanka.

Grenel objavio na "Tviteru" da ih je "predsednik Kosova upravo obavestio da je otkazao svoje putovanje u Vašington":

- Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje raspravama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)