UKUPNO pet zemalja članica EU otvoreno je iznelo svoje neslaganje sa eventualnom razmenom teritorija u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, na sastanku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa ambasadorima država članica EU, saznaju "Novosti".

Tu grupaciju predvodi Nemačka - ističe naš izvor, prenoseći delove razgovora sa skupa održanog u utorak u Briselu, ne navodeći imena tih zemalja. S druge strane, Francuska se nalazi na čelu onih država koje su za opušteniji pristup. Postoji i treći blok, gde je pet zemalja koje nisu priznale Kosovo i koje imaju poseban pogled na sva pitanja unutar dijaloga.

Inače, do prvog susreta delegacija Beograda i Prištine pod posredničkom palicom Lajčaka, barem što se tiče srpske strane, može da dođe i pre izbora 21. juna. Predsednik Aleksandar Vučić u sredu je rekao da će otići u Brisel ako ga pozovu i u vreme nekog predizbornog mitinga, jer mu je "država važnija od partijskih stvari", ali da pri tome ne mogu da postoje nikakve takse i druga ograničenja za protok robe.

To praktično znači da bi izabrana vlada u Prištini Avdulaha Hotija morala vrlo brzo da poništi mere koje je uveo Aljbin Kurti, a koje su stopirale ulaz srpske robe na teritoriju KiM. Ideju da predstavnici dveju strana sednu za sto čim Evropska unija otvori granice, što se očekuje 15. juna, Lajčak je izneo na pomenutom sastanku sa ambasadorima država članica EU.

Što se tiče stava unutar EU o nepromenljivosti granica, Vučić je ironično rekao:

- Hvala im na granicama, nisam znao da će tako snažno da podrže integritet Srbije. Kao što su se oni pravili naivni, možemo i mi da se pravimo naivni narednih sto godina, ali nisam siguran da to svima odgovara, zbog čega sam i predlagao kompromisno rešenje, ali vidim da oni nisu spremni da razgovaraju o kompromisima.

Predsednik je poručio i da, što se tiče procesa u kome treba doći do rešenja za pitanje KiM, treba da znamo na čemu EU zasniva svoj optimizam kada želi da ga ubrza:

- Velike sile uvek su se mešale u naše unutrašnje stvari, i zato Balkan treba prepustiti balkanskim narodima - kazao je šef države, podsećajući na to da su zbog takve politike nastradali kralj Aleksandar i Svetozar Marković.

Iznoseći eskpoze, Hoti je istakao da će jedan od prioriteta vlade biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU i SAD:

- Dogovor između Kosova i Srbije će se završiti uzajamnim priznavanjem. Neće se dozvoliti bilo kakva promena granica ili razmena teritorija.

FOTELjE RAKIĆU I JEVTIĆU

U HOTIJEVOM kabinetu, koji ima četiri potpredsednika i 16 ministara, iz Srpske liste su Goran Rakić (potpredsednik vlade i ministar lokalne samouprave) i Dalibor Jevtić (ministar za povratak i zajednice). Iz SL je saopšteno da se nova vlada, u skladu sa koalicionim sporazumom, obavezala da će primeniti do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine i da će poštovati prava srpskog naroda na KiM.