Vučić o razgovorima sa Prištinom: Nema najava pokretanja dijaloga, a nema ni rokova

Tanjug

sreda, 27. 05. 2020. u 13:35

Вучић о разговорима са Приштином: Нема најава покретања дијалога, а нема ни рокова

Foto: N.Živanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da trenutno nema najave o pokretanju dijaloga sa Prištinom, kao i da nema ni rokova za postizanje dogovora
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da trenutno nema najave o pokretanju dijaloga sa Prištinom, kao i da nema ni rokova za postizanje dogovora.


Upitan da li su tačni medijski navodi da se "Grenelu žuri" i da želi što pre da postigne dogovor, te kada je realno očekivati nastavak dijaloga, Vučić je odgovorio da je i sam izaslanik američkog predsednika za dijalog demantovao da postoje rokovi za postizanje dogovora.


On je naveo da se priča o rokovima naslušao i da mu je glupo da o tome i govori.


"Ako bude bilo šta o bilo kakvim razgovorima bićete obavešteni, ja jedva čekam da to kažem. Nisam nikada bežao od odgovornosti i uvek ću izaći sa istinom pred narod i građane", rekao je Vučić.


On je rekao da nema nikakve najave i da se ni o čemu ne razgovara.


"Ne znam ni sa kim u Prištini da se razgovara. Ne znam ko tamo koga ruši, ko je bivši, ko je budući, ko je na vlasti, ništa ne razumem čudan neki sistem", rekao je Vučić.


On je podsetio da sada imamo razgovore i sa EU, pod pokroviteljstvom Miroslava Lajčaka, za koga Albanci kažu da sa njim neće ni da razgovaraju.


"Ja te priče o septembrima, decembrima slušam već osam godina. Svake godine sam izdajnik, za koga nekim čudom najviše glasaju ljudi sa Kosova i Metohije", rekao je Vučić.


Vučić je rekao da Beograd mora da bude odgovoran i ozbiljan i da čuva mir i stabilnost na KiM.


"Drugi posao je da obezbedimo snadbevanje u prodavnicama, naše zdravstvene ustanove, prosvetne institucije, da plate stižu redovno svima, da uradimo sve što mozemo da to još popravimo i više ulažemo u infrastrukturu u srpskim mestima", rekao je Vučić.


VUČIĆ O PISMU NEMAČKOG I FRANCUSKOG MINISTRA O KIM


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pažljivo analizirao zajedničko pismo nemačkog i francuskog ministra spoljnih poslova u vezi sa KiM i dodao da bi po tom pitanju imao šta da kaže, ali da će im to reći uživo.


Ministari su, inače, pozvali na hitno obnavljanje dijalog Beograda i Prištine radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.


Vučić je rekao da su pritisci na Srbe, posebno na Srbe u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati zato što se, dodaje, iz albanskih medija može videti konstantna kampanja protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta.


“''Nećemo da primamo Srbe jer su tu počinjeni veliki zločini nad Albancima i tu Srbi nemaju šta da traže'', tako oni kažu. I koji god bi Srbin da se vrati, oni mu prvo prete, pa kamenuju kuću, pa je pale, pa uništavaju traktor…”, naveo je Vučić i dodao da takva pozicija za naše ljude nije laka.


Naveo je da na severu KiM situacija neuporedivo bolja, te da je u drugim velikim srpskim sredinama, od Gračanice do Sirinićke župe, nešto lakše pre svega zbog velikog broja Srba koji tu žive.


“Onoliko koliko možemo pomažemo, reagujemo, upozoravamo da to ne sme da bude politika, ali to je ono što u ovom trenutku možemo da uradimo”, dodao je Vučić.

Komentari (55)

Nebojša

27.05.2020. 13:57

Problem kosovskog problema je veoma kompleksan i pod velikom tenzijom! Srbija je spremna za dijalog i kompromis,ali nikada neće pristati na ucene i pretnje!

Zeljko85

27.05.2020. 14:03

Priština čeka sa Vučić prizna Kosovo, jer oni misle da je dijalog isto što i priznanje. I načekaće se jer Vučić neće nikad priznati tu kvazidržavu.

Mrmot

27.05.2020. 14:08

Stanje u Prištini je takvo da se još ne zna ko će formirati vlast. Mi ne možemo pregovarati sami sa sobom. Sve čeka dok se oni ne uozbilje.

Mijo

27.05.2020. 14:15

Srbija nikad neće priznati nezavinost KIM-a. Naš narod na KIM-u će apsolutno biti zaštićen od strane Srbije.

Tara

27.05.2020. 14:25

Pristina nikada nije iskreno zelela dijalog. Srbija jeste ali predsuslov je samo jedan, ukidanje taksi. Kako god, mi smo tu. Cekamo.

Zdravko

27.05.2020. 16:23

Srbija je uvek spremna da razgovara za rešavanje Kosovskog pitanja u interesu svojih građana ali druga strana očigledno nije spremna da nastavi razgovor.

Andjela Zivanovic

27.05.2020. 16:36

Iskreno, Pristini Evropa tolerise mnogo. Mi smo i dalje uz nas narod na KIM i dajemo im punu podrsku. Niste zaboravljeni braco ni za vreme pandemije ni sada!

Milena

27.05.2020. 17:15

Srbija je ozbiljno podigla ugled u svetu i sada smo u mnogo boljoj poziciji sto se tice nekih buducih pregovora!

Rade

27.05.2020. 17:25

Srbija je jasna u svojim stavovima o nastavku razgovora a u Pristini i nema niko ozbiljan s kim bi se moglo razgovarati.

Rasa

27.05.2020. 18:08

Srbija zna svoje nacionalne interese a Priština gubi kompas i sve je veća šansa da se polako ali sigurno Srbija vrati tamongde joj je mesto.

Darko

27.05.2020. 20:05

Vucic svakako zeli dijalog i resenje ali sa Pristinom je to zaista tesko. Pristina je sve osim toga da je normalna.

Bojana

27.05.2020. 21:54

Srbija je oduvek bila spremna za dijalog i razgovore sa Pristinom, ali oni izgleda ne znaju da funkcionisu bez ucena.

Sanja

27.05.2020. 22:29

Srbija je uvek isticala da zeli dijalog i zalagala se da se pronadje zajednicko resenje za obe strane, ali dok god se Pristina ponasa ovako, nema nista od toga.

Aca

28.05.2020. 05:53

Srbija je uvek spremna za dijalog sa kosovskim vlastima.Mora Pristina da popusti da se nadje obostrano kompromisno resenje.

Bojan

28.05.2020. 08:18

Nema pokretanja razgovora sa Prištinom dokle god se za to ne steknu uslovi i dokle god Priština insistira na priznanju Kosova od strane Srbije,.

jana

28.05.2020. 08:22

Teško je boriti se sam za nešto. Prištinske vlasti nijednim gestom nisu pokazali da ima je stalo da se pregovori nastave