LIDER Ruske Federacije Vladimir Putin potvrdio je sinoć u telefonskom razgovoru predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će u oktobru doći u Beograd.

Dvojica lidera tako će se sresti u našoj prestonici, umesto na Crvenom trgu, kako je ranije planirano i gde je za šefa naše države bilo rezervisano mesto u svečanoj loži na proslavi 75-godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu koju je odložila pandemija virusa korona.

U iznenada zakazanom prijateljskom razgovoru, koji je trajao skoro pola sata, dvojica državnika razgovarala su o pitanju Kosova i Metohije, epidemiji kovida 19, ali i o poslednjim brutalnim napadima režima u Crnoj Gori na vernike SPC.

Vučić je Putinu izrazio saosećanje zbog žrtava kovida 19 u Rusiji, kao i nadu da će se, uz odlučne mere, uspešno izboriti sa epidemijom. Takođe je rekao da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Vučić je u isto vreme zahvalio Putinu što je iskazanom brigom za našu zemlju i slanjem medicinske pomoći potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije.

- Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom uvažavanja i poverenja - rekao je Vučić Putinu.

On je Putina obavestio o događajima u regionu - od situacije na KiM do progona sveštenstva SPC u Crnoj Gori.

Dvojica predsednika su razgovarala i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad.

Predsednik Vučić je iskazao zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, dostojno obeležen i što srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije.

Dvojica predsednika su se u razgovoru složila da će Srbija i Rusija i dalje čvrsto sarađivati, unapređivati ekonomsku saradnju i razvijati bratske i prijateljske veze.

ODLIKOVANjA

Vučić je obavestio Putina da je doneo odluku da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su sa velikom predanošću pomagali u sprečavanju širenja virusa korona i da se za kratko vreme pod kontrolu stavi epidemija.