SRPSKA lista optužila je nedavno imenovanog direktora Kancelarije za pitanja zajednica na KiM Nenada Rašića da je "po nalogu svojih poslodavaca izgovorio najmonstruoznije laži, kada je rekao da je do porasta obelelih od korone na severu KiM došlo zbog zakasnelog upozorenja iz Beograda.

- Rašić je izneo suludu tvrdnju da su naši ljudi zaraženi virusom korona zato što se nisu pridržavali instrukcija Prištine. Time je pljunuo i na svoje obolele sunarodnike, na naše lekare i volontere, i na zdravstveni sistem Srbije, koji je upravo u ovim danima krize pokazao koliko je dobro organizovan i spreman da se suoči sa najtežim izazovima - navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Na Rašićevu ocenu da su "Srbi na jugu u drugačijoj situaciji jer su poslušali savete Prištine", SL je uzvratila da su Srbi južno od Ibra ostali pošteđeni od zaraze, ne zato što slede uputstva Prištine i zato što disciplinovano sprovode mere samoizolacije, već zato što već dve decenije žive u getu i prinudnoj izolaciji koju im je upravo nametnula Priština.

- Rašić je još jednom pokazao da je sramota srpskog roda, a onome ko ga je postavio za direktora Kancelarije za pitanja zajednica, i na čijem povocu kevće na sopstveni narod, neka poruči da je inat jako loš zanat. Srpski narod na KiM će nastaviti da voli Srbiju i da veruje svojoj državi, a Rašić očigledno ima neku drugu državu kojoj veruje i kojoj se zaklinje - kaže se u saopštenju SL.

Rašić je lider Progresivno demokratske stranke na KiM, a Aljbin Kurti ga je, iako u tehničkom mandatu, prošle nedelje imenovao za direktora Kancelarije za pitanja zajednica (svih manjina na Kosmetu).

MANDATAR POSLE PANDEMIJE

NA zahtev Hašima Tačija, predsednika privremenih institucija u Prištini, upućenom pokretu Samoopredeljenje (PS), da nominuje novog kandidata za premijera, iz ovog pokreta mu je poručeno da će odgovor dobiti po prestanku pandemije virusa korona.

V.D. ministra spoljnih poslova Gljauk Konjufca (PS)izjavio je i da je Tači prekoračio svoja ovlašćenja jer nema "ustavni i pravni kapacitet da raspisuje nove izbore ili da određuje da je potrebna nova vlada", zbog čega će se PS obratiti Ustavnom sudu.