IAKO mu preti izbacivanje iz SzS ukoliko prekrši odluku o bojkotu, gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, zajedno sa predsednikom Opštine Paraćin Sašom Paunovićem, krenuo je u obilazak odbora Demokratske stranke kako bi obezbedio podršku za izlazak na izbore na lokalu.

Prema našim informacijama, Zelenović i Paunović su za juče imali zakazan sastanak sa novosadskim demokratama s ciljem da "bazi" predoče razloge da se ipak pojave na biralištima u Šapcu i Paraćinu na proleće. Nakon njih, sa članovima Odbora DS u Novom Sadu trebalo je da razgovara i šef ove stranke Zoran Lutovac.

Naši izvori tvrde da Zelenović i Paunović računaju da će lobiranjem po bazi DS obezbediti dovoljan broj glasova članova Glavnog odbora demokrata, koji bi na sednici krajem februara dali "zeleno svetlo" za izlazak na izbore na lokalu.

Najave Zelenovića i Paunovića o mogućem pojavljivanju na biralištima izazvale su nezadovoljstvo drugih lidera SzS, tačnije predsednika Dveri Boška Obradovića i Narodne stranke Vuka Jeremića. Obradović je juče poručio da Zelenović ne može ostati u Savezu ako izađe na lokalne izbore, a isti stav zauzeo je i Jeremić.

S druge strane, Dragan Đilas, šef Stranke slobode i pravde, za sada se ne izjašnjava o dešavanjima u ovom bloku, ali je zato u otvorenom pismu koje je juče uputio Semu Fabriciju kritikovao ambasadora Delegacije EU u Beogradu zbog izjave da "EU ne žmuri na dešavanja u Srbiji". Đilas je rekao da je ta izjava tačna koliko i poruka "da je evropska integracija Srbije realnost". On je u pismu Fabriciju priložio 20 primera kako "režim Vučića maltretira građane i uništava Srbiju".


PROČITAJTE JOŠ: Vulin odgovorio crnogorskom ministru: Bošković bez imalo stida vređa sve zrtve nacizma


Dok u SzS očigledno vlada sveopšta konfuzija, objaljuju se odluke o izlasku na izbore. To je juče najavio Pokret "Metla 2020", kao i poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović. Odluku o učešću na izborima najverovatnije će doneti i Nova stranka Zorana Živkovića.


PSG ZASAD NE MENjA ODLUKU

Sačekaćemo da Zelenović i ZzS donesu konačnu odluku o izborima i da istu obrazlože, pa ćemo zauzeti stav. Šta god da odluče, nećemo koristiti jezik koji nas deli na pravoverne i na izdajnike, jer smatramo da se radi o iskrenim borcima za promenu sistema. PSG je rekao da neće učestvovati na izborima i tu se ništa nije promenilo, a ne verujem ni da će se promeniti - kaže nam Pavle Grbović, član Predsedništva PSG.