NE takmičim se sa Amerikancima. Radićemo zajedno i neće biti podela. Nismo ovde da bismo se međusobno optuživali. Verovatno nismo dovoljno glasni u ovom procesu, ali smo u njega veoma uključeni.

Na ovaj način je juče Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, objasnio kako vidi nastavak dijaloga o kosovskom pitanju. Prilikom prve posete Prištini, i uoči današnjeg sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, on se sastao sa Hašimom Tačijem, predsednikom privremenih institucija i sa političkim liderima na KiM.

Borelj je konstatovao da "problem između Kosova i Srbije samo oni sami mogu da reše", kao i da dogovor mora da se postigne jer nema druge solucije.

PROČITAJTE JOŠ - Posle inicijative Trampovog izaslanika: Grenelova blic diplomatija smeta Briselu, EU želi ulogu glavnog medijatora između Beograda i Prištine

S obzirom na angažman Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog dve strane, koji već daje određene rezultate na ekonomskom polju, i nedoumicu da li Vašington radi Briselu iza leđa, Borelj je rekao da će sarađivati sa Grenelom, ali je naveo i da Amerikanci imaju puno posla - Bliski istok, Severna Koreja, KiM... Poručio je i da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana i da se u ovom regionu ne mogu dozvoliti podele i sukobi.

Medije u Prištini interesovalo je hoće li se Borelj, kao šef evropske diplomatije, angažovati na tome da "Kosovo" prizna i pet država članica EU koje to nisu uradile.

- Moj zadatak nije da ih ubedim da ga priznaju. To zavisi od svake države ponaosob. EU prepoznaje Kosovo, a ja predstavljam EU, a ne jednu zemlju i ponašam se kao predstavnik Unije - rekao je Borelj, koji je ocenio i da bi nova vlada u Prištini trebalo da se formira što pre.

PROČITAJTE JOŠ - Beograd nastavlja lobiranje i ako Priština ukine takse: Kakve su političke pozicije dve strane uoči razgovora o železnici

Posle sastanka sa evropskim zvaničnikom, Tači je istakao da je tema bila "mogućnost konačnog sporazuma sa Srbijom" i da je ključ za njegovo postizanje jedinstvo unutar EU i njena koordinacija sa SAD.

Borelj je razgovarao i sa partijskim liderima - Aljbinom Kurtijem (Samoopredeljenje), Isom Mustafom (DSK), Fatmirom Ljimajem (NISMA), predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i poslanikom SL Igorom Simićem.

Foto S. Radovanović

Posle tog sastanka, SL je saopštila da pozdravlja dolazak Borelja i da veruje da će on svojim autoritetom dati značajan doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na drugoj strani, Kurti je na tviter-nalogu napisao da dijalog (sa Beogradom), uz posredovanje EU, treba preispitati i obnoviti.

Predsednik DPK Kadri Veselji nije želeo da prisustvuje ovom sastanku, smatrajući ga besmislenim u odsustvu vlade i novih institucija. On je poručio i da je svaka inicijativa za pokretanje procesa dijaloga sa srpskom stranom "zastarela i neodrživa".

Borelj je juče obišao Termoelektranu "Kosovo B" u Obiliću, čiju obnovu će finansirati EU sa oko 76 miliona evra, gde je rekao da je obnova TE jedan od najvažnijih projekata.