U REGISTAR političkih stranaka, krajem prošle i početkom ove godine upisane su dve nove manjinske partije, koje zastupaju prava Rusa i Slovaka i koje će najverovatnije nastupiti na izborima na proleće. Tako se ponavlja scenario da u susret izbornom danu niknu nove političke organizacije - stranke, pokreti, udruženja građana.

Tek posle brojanja glasova znaće se da li će Evropska partija zelenih sa sedištem u Šapcu (registrovana kao stranka ruske manjine), ili Ratni veterani za Srbiju iz Novog Sada (upisani kao stranka Slovaka), uspeti da obezbede mesta u republičkom ili lokalnim parlamentima ili će, što se ranije često dešavalo, nestati posle izbora.

Kako nam je rekao Samuel Čeman, prvi čovek Ratnih veterana, cilj im je da učestvuju na izborima i nisu formirani kao "satelit" neke od većih partija:

- Nismo ničiji i nikoga ne napadamo. Shvatili smo da se na ulici ne mogu ostvariti prava, već samo legalno preko institucija. Naš stav je da zastupamo prava Slovaka, ali i veterana.


PROČITAJTE JOŠ:
Manjinama mnogo 10.000 potpisa: Sve više zahteva da se preispita uslov za izlazak na izbore

Kako je "Novostima" rečeno u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u ovom trenutku nemaju u proceduri postupke za upis novih stranaka u registar. Trenutno u našoj zemlji formalno postoji 115 stranka, od čega su dve trećine manjinske. Ipak, na spisku ima i partija koje su odavno nestale, poput G17 Mlađana Dinkića.


LISTE

NA parlamentarnim izborima, kojih je u poslednjih 13 godina bilo pet, za mesta u Skupštini Srbije borilo se od 18 lista do 22 liste. Po 20 takmaca trčalo je izborne trke 2007. i 2016. godine. Najviše učesnika bilo je u izbornoj trci 2008. godine - 22.