ПОЈЕДИНЕ странке националних мањина залажу се да број потписа потребних за учешће на изборима буде смањен са 10.000 парафа, колика је сада потребно. Ромска партија тражи да се уведе правило да треба прикупити 5.000 оверених изјава бирача, што подржава и Демократски савез Хрвата у Војводини. А Странка демократске акције Санџака сматра да је хиљаду потписа довољно за излазак на изборе, јер је толико парафа потребно за оснивање странке мањина.

Као главни разлог за промену наводе то што је већини тешко да прикупи 10.000 потписа, истичу и да је рок од 14 дана кратак, а да су гужве код нотара који једини могу да овере изјаве. Мањине имају проблем и зато што су, попут Рома, територијално "разбацане", па им због недостатка инфраструктуре и то прави проблем да организују прикупљање парафа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта доносе измене Закона о избору посланика и локалним изборима: До места у Скупштини 115.000 гласова

Исти захтев мањине понављају како се приближавају избори, али им до сада овај захтев није био прихваћен. Вероватно ће исти епилог бити и сада. У јавности су се спекулисало о томе да су им веће партије помагале да скупе потписе како би могли да учествују на изборима.

Као један од аргумената због чега се не мења број потписа наводи се чињеница да један мандат у парламенту за мањине "вреди" од 11.000 до 15.000 гласова, па се очекује да могу да прикупе довољан број потписа.

Председник ДСХВ Томислав Жигманов рекао је да би промена правила представљала позитиван помак:

- Данас постоји нелогична несразмера да се тражи десет хиљада потписа за предају листа, а за регистрацију странке националне мањине потребно је само хиљаду. Испада да је лакше основати странку него изаћи на изборе, а треба учинити управо супротно, извршити позитивну афирмацију спрам припадника оних заједница које су у бројчаној мањини.

Генерални секретар СДА Ахмедин Шкријељ објашњава да треба смањити праг на хиљаду потписа, јер принцип да је исти број парафа потребан за оснивање партије и излазак на изборе важи за српске политичке странке:

- Уз то, треба допустити да оверу потписа раде и судови и општинске управе.

ХОЋЕ ВИШЕ ИЗБОРНИХ ЈЕДИНИЦА

ПРЕДСТАВНИК СДА Шкријељ наводи да је захтев његове партије да Србија буде састављена од више изборних јединица, а да Санџак буде једна, из које би се бирало најмање 20 посланика:

- То је најправичнији механизам који ће да осигура адекватну националну и регионалну заступљеност у парламенту и то је наш основни услов да би СДА Санџака изашла на изборе.

Јарослав Пап/Танјуг

РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА: ГЛАСАЧКИ ЛИСТИЋИ РОЗЕ БОЈЕ, АКОНТРОЛНИ ТИРКИЗНИ

ГЛАСАЧКИ листићи на предстојећим парламентарним изборима у Србији биће розе боје, док ће контролни листић за проверу исправности гласачке кутије бити тиркизни. То је одлучила Републичка изборна комисија на седници на којој је потврђена одлука из 2016, да за штампу изборних листића буде задужено ЈП "Службени гласник" Београд.

Такође, чланови РИК доделили су мандат Антуну Ренцу са изборне листе "Герхард" Подунавске Швабе - Заједно, Антуну Беку, за члана Националног савета немачке националне мањине, као и Мирфату Тахировић са изборне листе Самоопредељење - др Сулејман Угљанин, за члана Националног савета бошњачке националне мањине.

Председник РИК Владимир Димитријевић осврнуо се на израђени Приручник за обуку за рад у бирачким одборима.