IZASLANIK američkog predsednika Ričard Grenel izneo je u četvrtak u Prištini licemernu preporuku: da se kosovske takse uklone, a da se u isto vreme zaustavi kampanja za povlačenje priznavanja koju vodi Beograd?!

Na ovaj stari pokušaj Zapada da uspostavi veštačku ravnotežu odgovornosti dveju strana odgovor naših zvaničnika glasi: isključivu krivicu za prekid dijaloga snosi Priština uvođenjem tarifa od sto odsto na srpsku robu i zasada nema uslova niti spremnosti da Beograd prekine sa akcijom "otpriznavanja".

Posle sastanka sa mandatarom za sastav nove vlade tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, američki diplomata je rekao da je njegova misija isključivo posvećena ekonomskom razvoju i da pokušava "da ignoriše politiku", čime je uskočio sebi u usta, jer zahtev da srpska strana prestane sa lobiranjem za povlačenje priznavanja nije ekonomski.

Grenel je poručio i da ne postoji rok za postizanje sporazuma dveju strana, za koji je, kako je rekao, neophodan kompromis svih, a o mogućnosti nastavka dijaloga on će danas razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

- Svi moraju da prave kompromise. Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć da okupljamo na dijalog. Nisam došao sa nekom konkretnom predstavom o tome šta bi strane u dijalogu trebalo da rade, ali ću ih gurati napred i govoriti im da ne gledaju u prošlost, već u budućnost - rekao je Grenel za prištinsku "Gazetu ekspres".

Pročitajte još - Američki izaslanik u petak u Beogradu: Trampov "specijalac" želi brzo rezultat

Na pitanje novinara da li Trampov izaslanik može da ubrza razgovore, predsednik Vučić je rekao da smatra značajnom njegovu energiju i entuzijazam u cilju da se ubrza nastavak dijaloga, ali da to ne ide tako lako i da najpre moraju biti ukinute takse:

- Uvek sam vrlo oprezan, ali veoma poštujem nameru i energiju Grenela. Svako poboljšavanje situacije je važno, posebno što Grenel insistira na ekonomiji. Ali, ne smete da imate takse od 100 odsto ako želite da imate razvoj ekonomije. Besmisleno je da pričate o avio ili voznom saobraćaju i svemu drugom, a da ne možete da prevozite robu.

Vučić je izjavio je da je spreman da razgovara o svemu sa Grenelom, ali da je stav Srbije poznat. Upitan da komentariše Grenelovu izjavu da Priština mora da ukine takse, a da će od Beograda tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, Vučić je rekao da do sada nije dobio taj predlog Grenela. On je dodao da je naš stav više nego korektan i da Srbija ima više mogućnosti da utiče na neke zemlje nego što imaju Albanci.

Vučić je rekao daneko ko uvodi takse rušeći CEFTA sporazum i suprostavljajući se osnovnim normama civilizovanog društva ne može da postavlja uslove.

Grenel je u Prištini rekao da je stigao posle uspešnih pregovora koji su rezultirali "deblokadom vazdušnog prostora koji će sada omogućiti letove na relaciji Priština - Beograd, posle 21 godine", što su tražile "poslovne zajednice" i u Beogradu i u Prištini.

- Svrha moje posete ovde je da upoznam veliki broj preduzeća na Kosovu i u Srbiji. Želim da čujem šta su njihove ideje, šta dalje da radimo. Šta još možemo učiniti da se pokrenu elektrane i velika industrija - naveo je američki diplomata.

Komentarišući Grenelovu posetu Prištini, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje anticivilizacijskih taksa.

Foto D.Zečević

Odgovarajući na pitanje šta će uraditi ukoliko Grenel zatraži da se prekine kampanja povlačenja priznavanja, Dačić je naveo da se nada da to znači da će i oni da obustave kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer na svakoj sednici SB UN predstavnici SAD pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo:

- Predsednik Vučić je to jasno definisao, on je rekao da smo mi spremni na pregovore, ali da to podrazumeva moratorijum svih strana, a ne da samo Srbija treba da prestane da radi na zaštiti svojih nacionalnih interesa.

Pročitajte još - Grenel od Tačija tražio ukidanje prištinskih taksi

Šef diplomatije ukazao je da je veoma važno da Srbija bude konstruktivna i da svi vide da nije izvor problema, već da su uzroci svih problema jednostrani potezi Prištine, koji se ponavljaju iz godine u godinu, pri čemu takse nisu jedini slučaj, već je tu i odluka o transformaciji bezbednosnih snaga u oružane, što je suprotno Rezoluciji 1244 SB UN.

SARADNjA I SA KURTIJEM

- SPREMAN sam da sarađujem sa svima. Ne zanima me uključivanje u politička pitanja, već kako pronaći rešenja za pokretanje ekonomskog razvoja - rekao je Grenel u Prištini, odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće da dijalog Beograda i Prištine bude pokrenut sa Aljbinom Kurtijem kao kosovskim premijerom:

- Pokušavam da ubedim industrije i preduzeća da dođu ovde. Mladi žele posao, a ne političke sukobe.

Dodao je i da je zainteresovan da ubedi privrednike iz SAD i Evrope da investiraju u region, ali da se "međunarodna poslovna zajednica i dalje plaši situacije na Kosovu i u Srbiji".