Američki izaslanik u petak u Beogradu: Trampov specijalac želi brzo rezultat

D. R. Đ.

23. 01. 2020. u 09:01

Aмерички изасланик у петак у Београду: Трампов специјалац жели брзо резултат

Tanjug/ Z. Žestić

Grenel hoće da pokaže da proces nije bez perspektive
SPECIJALNI izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel razgovaraće u petak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na Andrićevom vencu, a posle dogovora o obnavljanju avio-linije između ova dva grada, od američkog diplomate očekuje se da u narednom periodu isporuči nove rezultate.

Tramp je Grenela, uz savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana, označio kao zaslužnog za sporazum o namerama da se obnovi let Beograd - Priština. Samo imenovanje Grenela, ambasadora SAD u Berlinu, za ličnog izaslanika prvog čoveka Bele kuće po pitanju dijaloga, početkom oktobra prošle godine, propratili su komentari da to ukazuje da Vašington želi da ubrza zatvaranje kosovskog poglavlja.

Najavljujući susret sa Grenelom, predsednik Aleksandar Vučić je za RTS rekao da je Amerika spremna da čuje zahteve Beograda kada je reč o KiM:

- Pozicija Srbije po pitanju KiM je teška i odnos SAD prema Kosovu je suprotan našem. Ne govorim da će sada Amerika da pređe na našu stranu, kako bi neko pomislio, ali su spremni da čuju šta Srbija po tom pitanju misli. U tom smislu smatram da smo otvorili neka vrata iza kojih možemo da razgovaramo sa američkim partnerima otvorenije nego ranije.

PROČITAJTE JOŠ - Ko je Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore?

VLADE NEMA BEZ SRPSKE LISTE JASNO je da bez Srpske liste nema vlade na Kosovu i važno je što se ona drži jedinstveno i snažno. Ključni njen zahtev, osim bezbednosti Srba, jeste i ukidanje taksa, što bi značilo i normalizaciju života i nesumnjivo bolje ekonomske rezultate Srbije - izjavio je predsednik Vučić. Formiranje vlade u Prištini tapka u mestu i posle zvaničnog imenovanja lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za mandatara.
Njemu je, kako prenose prištinski mediji, Isa Mustafa, predsednik DSK, drugoplasirane partije na izborima, dao rok od pet dana da formira vladu.

Predsednik je u Davosu, na marginama Svetskog foruma, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa Robertom O'Brajanom, posle čega je rekao da misli da njegov sagovornik dobro razume poziciju Srbije.

Inače, Grenel je u sredu veče stigao u Prištinu, gde je trebalo da se sastane sa Hašimom Tačijem, a u petak dolazi u Beograd.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan S. Miletić kaže, za naš list, da ako neko hoće da sasluša srpsku stranu to jeste Grenel, ali da sporedna struja u Americi, koja nije oličena u Trampu, neće dozvoliti ozbiljnije pomake u dijalogu u narednom periodu, do američkih izbora:

- Bez obzira na snažne pritiske, kojih će biti, ne očekujem velike i suštinske pomake, možda relativno male, jer je politička scena u Prištini vezana za demokratsku opciju u SAD.

S obzirom na to da je angažovanje Grenela na "specijalnom zadatku" već rezultiralo dogovorom oko avio-linije, naš bivši ambasador u Berlinu Milovan Božinović kaže, za "Novosti", da to pokazuje da Amerikanci hoće rezultat koji nikome nije sporan, što će promeniti atmosferu i u Prištini i u Beogradu:

- Grenel je politički sličan Trampu, u tom smislu da ga ne obavezuju rasprave Beograda i Prištine koje nikuda ne vode. On iskače iz tradicionalnih diplomatskih shema i čak i u Nemačkoj, gde je na dužnosti, ne obazire se na etikete koje mu se prišivaju, a tamošnji establišment ga prima sa podozrenjem. On hoće da pokaže da ovaj proces nije bez perspektive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vidovdan-Kosovka

23.01.2020. 10:16

Znam, a Bogu je milo, da je Kosovo i Metohija srce Srbije sa 1300 Srpskih pravoslavnih svetinja, srpsko polje Kodovo, Srpski Gazimestan, Srpska Trepča, Vekovna Srpska zemlja... Tako je i u civilizovanom Svetu ne može biti drugačije...

BOGDAN

24.01.2020. 07:09

KOSOVO JE MOJA ZEMLJA I NIKO NEMA PRAVO DA SE PAZARUJE O MOJOJ ZEMLJI U MOJE IME .TO NEMA PRAVO I SRPSKI PREDSEDNIK A STO SE TICE IMPERIJALISTICKOG IZASLANIKA KOJI POSTUPA DRSKO PREMA MOJOJ DRZAVI I MOJ NAROD TREBA DA RAZUME JEDNU STVAR KOSOVO JE SRBIJA A IMPERIJALISTI SU OKUPATORI NASE Sv.ZEMLJE I SNIMA TREBA DA PREGOVARAMO KAKO JE NEKAD SA NIMA PREGOVARAO VIJETNAM DA IMPERIJALISTI NAPUSTE KOSOVO I METOHIJA DOK SE JOS NIJE PROLILA NICIJA KRV.ZIVELA MAJKA SRBIJA I BRATSKA RUSIJA BEZ RUSIJE NEMA