RAZGOVARAO sam pre nekoliko meseci sa Vučićem i verujem da ćemo te razgovore nastaviti neposredno pre raspisivanja izbora. Cenim da smo od prvog dana korektni partneri i da nismo nijednim svojim potezom davali povoda da nas bilo ko optuži za nelojalnost.

To u razgovoru, za "Novosti", poručuje potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić, odgovarajući na pitanje da li je već započeo pregovore o izlasku na parlamentarne izbore i da li lider SNS i njega ubraja u one partnere koji ga nedovoljno brane u javnosti.

* Iz SNS poručuju da će sadašnji partneri ovog puta dobiti manje mesta na izbornoj listi. Da li bi to mogao da bude okidač za vaš samostalni nastup? Spekuliše se i o vašem savezu sa PUPS...


PROČITAJTE JOŠ:
Američki kongresmen Engel "ispravlja" generala Foga: Odnosi Srbije i NATO se ne poboljšavaju, jača ruski uticaj

- Jedino sa kim smo razgovarali o izborima je SNS i sigurno je da nećemo voditi nikakve razgovore dok sa naprednjacima ne definišemo konačne pozicije. Tako da ćemo o samostalnom nastupu razmišljati ukoliko oni odluče da u nekom drugom formatu ili nekoj drugoj koaliciji idu na izbore.

* Da li vas najava smanjenja cenzusa na tri odsto navodi na pomisao da SDPS samostalno izađe na izbore? I šta uopšte mislite o tom potezu, je li to zaista pokušaj da se preslika javno mnjenje na parlament ili je namera da se razvodni bojkot?

- Nama je zaista potrebna nova izborna zakonska regulativa. Jer, sadašnji izborni zakon ima mnogo manjkavosti i tu sam cenzus nije ni jedini, ni glavni problem. Smatrali smo da će se to pitanje otvoriti tokom letošnjih razgovora vlasti i opozicije, i kao stranka smo bili spremni da ponudimo naš model i različita moguća rešenja. Pored stepenastog cenzusa koji smo svojevremeno predlagali, tu mislimo i na drugačiju raspodelu mandata u Skupštini. Da u raspodeli mandata unutar stranaka i koalicija ne učestvuju stranačke vrhuške već sami izborni rezultati. Faktički da imamo neku vrstu personalizovanog proporcionalnog sistema. Sve u svemu, smatram da je u interesu i vlasti i opozicije da u potpunosti vratimo poverenje u izborni proces i da dobijemo i zakonodavstvo i pravila koji će važiti za duži vremenski period, bez obzira na to ko bio u vlasti a ko u opoziciji.


foto P.Mitić

* Kada vidite sadašnje tvrde pozicije, pre svega u Prištini, da li vaša ideja o rešenju za KiM u tri faze i nekom novom "Dejtonu" deluje utopistički?

- Sa ove tačke gledišta svako rešenje deluje kao utopističko. I to iz nekoliko razloga. Kao prvo, još uvek nema nove vlade u Prištini i u ovom trenutku je teško reći da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi. Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja. A realno, bez EU, SAD, kao i Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti, teško je očekivati održivo rešenje za ovo pitanje. I zato smatram da će neka vrsta novog "Dejtona" biti potrebna, kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

* Vredi li uopšte pregovarati kada nam iz Amerike otvoreno poručuju da je krajnji cilj obostrano priznavanje?

- A šta bi onda bila alternativa? Zamrznuti konflikt? Ovde su svi očekivali da će se posle Trampove pobede na izborima dramatično promeniti odnos SAD prema nezavisnosti Kosova. Da li se to dogodilo? Nije. Verovatno je promenjen pristup pregovorima i mogućim rešenjima, ali se suštinski odnos administracije nije promenio. I zato smo i predložili to fazno rešavanje kosovskog pitanja, svesni i njegove težine i kompleksnosti i to bukvalno idući od lakših ka težim pitanjima, jer ovaj problem neće nestati time što ćemo se praviti da on ne postoji. A istovremeno, plašim se da ćemo uzalud čekati da SAD ili veliki broj zemalja EU promene stav o nezavisnosti Kosova, pa da onda počnemo pregovore. Zato je bolje da imamo proaktivnu ulogu i stalno nudimo dijalog, a istovremeno razgovaramo i sa našim međunarodnim partnerima.

* Imate li neku poslednju računicu koliku smo štetu pretrpeli zbog taksa koje je uvela Priština?

- Za skoro 14 meseci trajanja taksa, na teritoriju KiM je otpremljeno manje robe iz centralne Srbije u vrednosti od 435 miliona evra, u odnosu na isti period pre uvođenja taksa. To znači da naša privreda dnevno gubi 1 milion i 39 hiljada evra. Najviše je izgubila domaća prehrambena industrija, jer su naše kompanije gotovo potpuno istisnute sa Kosova u ovom periodu. Njihovu poziciju zauzele su kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

foto P.Mitić

* Od početka angažmana u politici ste evropski orijentisani. Je li, ipak, i za vas frustrirajuća ova igra sa rokovima za prijem Srbije? Neke vaše kolege poput Vulina i Popovića otvoreno pozivaju da se preispita put u EU....

- Evropska unija je bila i ostala najveći mirovni, a ako hoćete i vrednosni projekat u Evropi, pa i u čitavom svetu. To što ona sada ne izgleda tako privlačno i primamljivo i što se bori sa unutrašnjim problemima, ne znači da od tog cilja treba da odustanemo. Svakako da imamo puno razloga da budemo često ljuti zbog tzv. fluktuirajućih ciljeva koje postavlja EU, ali i dalje mislim da je i ovakva EU za Srbiju bolje rešenje nego da ostanemo "čardak ni na nebu ni na zemlji". EU je danas ugrožena zbog populizma i nacionalizma. Dakle, istih boljki zbog kojih se raspala bivša Jugoslavija i verujem da će ona odoleti tim iskušenjima. Uostalom, i same članice izražavaju nezadovoljstvo zbog unutrašnje krize EU, ali se nijedna, osim Velike Britanije nije odlučila da izađe iz EU. A lično mislim da se ni Britanija nije usrećila odlukom da izađe iz EU.


PROČITAJTE JOŠ:
Vučić i Dačić razgovarali o saradnji SNS i SPS

NEĆU U VLADU, POSVETIĆU SE STRANCI

* OSTAJETE li pri stavu da nećete biti u novoj vladi? Ako je to konačna odluka, čime ćete se baviti kad odete iz Nemanjine 11?

- Ako sam rekao da neću biti u vladi, nisam rekao da ću prestati da se bavim politikom. Svakako da ću više vremena posvetiti stranci i jačanju njene infrastrukture. Ubeđen sam da SDPS ima budućnost i da je Srbiji potrebna stranka takve provinijencije.