PREDSEDNIK demokrata Zoran Lutovac pokušava da, na "mala vrata", na duže staze, obezbedi lidersku poziciju u stranci, što bi moglo da izazove nova cepanja u DS.

Pročitajte još: Predsednik: Ništa od bojkota, niži cenzus jedina šansa da Đilas i Jeremić uđu u parlament

Najave da bi Lutovac mogao da sprovede novo političko "predriblavanje" protivnika u stranci već su rasplamsale spekulacije da bi većina poslanika, koji su inače protiv bojkota izbora, mogla da se "odmetne" i na birališta izađe sa nekom drugom političkom opcijom, poput nedavno promovisane organizacije "Srbija 21", koju su osnovali Bojan Đurić i Ivan Andrić.

Prema nekim informacijama, postoji ideja da se 3. februara, na godišnjicu DS, održi radna, umesto izborne skupštine, na kojoj bi bilo sprovedeno ujedinjenje sa Zajedno za Srbiju i SDS Borisa Tadića u jedinstvenu demokratsku stranku, a koju bi vodio upravo - Lutovac.

Kako tvrde naši izvori, on po svaku cenu pokušava da izbegne glasanje za rukovodstvo ujedinjenih demokrata, jer mu trenutni odnos snaga u DS ne ide u prilog. Zato je ideja da se na radnoj skupštini formalno proglasi ujedinjenje tri stranke, konstatuje da su članovi tih partija sada u novoj političkoj organizaciji, koju bi vodio Lutovac, dok bi se za kasnije ostavilo formiranje stranačkih organa i selekcija rukovodećeg kadra.

Značajan broj viđenijih demokrata već duže javno iskazuje otvoreno neslaganje sa politikom koju vodi Lutovac, a za koju kažu da je "produžena ruka" političkih interesa šefa Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Lutovac se uoči Nove godine suočio sa pokušajem puča na GO, na šta je uzvratio raspuštanjem Brogradskog odbora, Omladine DS i niza "bundžijskih" stranačkih filijala.

Foto V. Danilov

Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena kaže, za "Novosti", da ga ne bi iznenadilo da Lutovac pokuša da prekrši Statut stranke - jer je to do sada u više navrata pokušavao - i zakaže radnu, a ne izbornu skupštinu na kojoj bi se sprovelo ujedinjenje:

- Skupština ne može da bude početkom februara, jer je potrebno da protekne minimum 30 dana od sazivanja do dana održavanja.

Milojičić: Dve godine stranputice

Kada je reč o odlascima iz stranke, DS je već dve godine na stranputici, i političkoj i organizacionoj i finansijskoj, ali bez obzira na sve to, ja sam u njoj od svoje 18. godine i biću poslednji koji će iz nje izaći. Boriću se do kraja da DS povrati ugled i vrati se na pravi put, koji ovo kojim trenutno ide sigurno nije - ukazuje Milojičić.