Dačić je istakao da aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova, koje su vezane za proces oko Kosova i Metohije jesu primarne i da, uprkos dosadašnjem zalaganju, nije zadovoljan napretkom ovog procesa u protekloj godini.

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije održan je novogodišnji prijem, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će i u ovoj, kao i u prethodnoj godini državni prioritet ostati borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dačić je istakao da aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova, koje su vezane za proces oko Kosova i Metohije jesu primarne i da, uprkos dosadašnjem zalaganju, nije zadovoljan napretkom ovog procesa u protekloj godini.

- Pravi dijalog je izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi na robu iz centralne Srbije. Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i u njemu vidi jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio i da je u 2019. godini još pet zemalja članica Un povuklo svoje ranije odluke o priznavanju tzv. Kosova i da je ukupan broj država koje su povukle priznanje 17.

Ministar je podsetio i da je u 2019. godini još pet zemalja članica Un povuklo svoje ranije odluke o priznavanju tzv. Kosova i da je ukupan broj država koje su povukle priznanje 17.

- U Ujedinjenim nacijama danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu, nego što je priznaje. Takav odnos u međunarodnoj zajednici, u još izrazitijem obliku, pokazao se i prilikom novog pokušaja Prištine da postane članica Interpola u oktobru u Čileu, kada je povukla kandidaturu suočena sa još većim brojem protivnika tog članstva - rekao je Dačić i naglasio da je Republika Srbija spremna za nastavak dijaloga u vezi da Kosovom i Metohijom i pronalazak kompromisnog rešenja po pitanju KiM.

- Situacija na Kosovu i Metohiji predstavlja za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov. Srbija i NATO imaju obaveze u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, a primena tih obaveza predstavlja imperativ za obe strane. Od NATO očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju. NATO vođena misija KFOR ima poseban značaj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Smatramo da, nažalost, bezbednosna situacija u Pokrajini zahteva, ako ne veće, bar nesmanjeno prisustvo KFOR. Srbija se snažno protivi transformaciji tzv. "Kosovskih bezbednosnih snaga" u tzv. "Vojsku Kosova", jer se time krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost - rekao je on.

Dačić je rekao i da ključni spoljnopolitički prioritet i dalje ostaju evropske integracije i prijem Srbije u punopravno članstvo EU, a samim tim i sprovođenje reformskog procesa u skladu sa najvišim standardima koji su pred nju postavljeni.

- Tokom 2019. godine formirane su institucije Evropske unije, a izuzetno je pozitivno što u sastavu nove Komisije i dalje postoji funkcija komesara za proširenje. Srbija izražava punu podršku Oliveru Varheljiju u nadi da će uspeti da, zajedno sa državama članicama EU, omogući bržu dinamiku pristupnog procesa. Pozdravljamo istovremeno i izbor visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepa Borelja - kazao je Dačić.

DAČIĆ: U 2019. ZA DIJASPORU I SRBE U REGIONU OKO 850.000 EVRA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Srbije u okviru Programa saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu tokom 2019. godine izdvojila više od 100 miliona dinara kojima je u cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta sufinansirano 414 projekata.

Pored očuvanja identiteta, deo sredstava uložen je i u projekte zaštite prava dijaspore i Srba u regionu, rekao je Dačić na prijemu koji je povodom novogodišjnih praznika organizovao za predstvnike diplomatskog kora i međunarodnih misija.

"Podržali smo više od 200 omladinsko-sportskih i kulturno-umetničkih događaja i priredbi u inostranstvu i matičnoj državi. Značajan segment od preko 70 projekata pripadaju oblasti podrške organizaciji škola, kampova i edukativnih radionica namenjenih dečjem i omladinskom uzrastu", rekao je Dačić.

Kako je šef diplomatije rekao, u cilju unapređenja uslova za učenje srpskog jezika u inostranstvu, nabavljeni su udžbenici, lektira i didaktičkih sredstava za niže razrede osnovnoškolskog uzrasta.

"U ovoj godini našoj deci u inostranstvu poslaćemo oko 8.000 knjiga", rekao je prvi čovek ministarstva spoljnih posova pri kome je i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na skupu da su uz očuvanje teritorijanog integriteta i suverentiteta ključni spoljno-politički prioriteti Srbije evropske integracije i prijem u punopravno članstvo Evropske unije, a tim povodom izjavio da do maja, kada se u Zagrebu održava Samit EU - Zapadni Balkan, očekuje jasnu metodologiju pristupnog procesa.

Takođe, govorio je i o KiM i da danas u UN manje zemalja priznaje nezavisnost Kosova nego što je onih koji je priznaju. Rekao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i da se nada da će se tokom ove godine to i desiti, nakon što budu ukinute takse.

Deo govora posvetio je i partnerskim odnosima s NATO-om što je, kako je dodao, veoma važan element državne politike Beograda i nastojanja da region bude trajno stabilan.

Kako je naveo, Beograd od NATO-a očekuje da sagledava i podržava prioritete Srbije što se naročito odnosi na KiM. Ponovio je da se Srbija snažno protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova, jer se time krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i ugrožava stabilnost u regionalu.

Ministar je govorio i o ostvarenim rezultatima, otvaranju konzularno diplomatskih predstavništava, ukidanju rominga u delu regiona, poseti predsednika Francuske Srbiji, unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD, saradnji sa Latinskom Amerikom i Karibima, produbljivanju strateškog partnerstva sa Kinom ...

DAČIĆ: S PASOŠEM SRBIJE U 71 ZEMLjU BEZ VIZE, ŠIRIĆEMO KRUG

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da građani sa srpskim pasošem, koji je na 39. mestu po Henley Passport Index-u za 2020. godinu, danas mogu da putuju u 71 zemlju i dodao da će Ministarstvo raditi na tome da se proširi krug zemalja za koje one nisu potrebne.

"Državljani Srbije bez vize mogu putovati u 71 zemlju, a oni sa diplomatskim i službenim pasošima u 94", rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu organizovanom za diplomatski kor i predstavnike međunarodih misija.

Dodao je da je u okviru vizne politike nastavljen rad na usklađivanju našeg viznog sistema sa standardima i preporukama EU i inicirane su aktivnosti u cilju liberalizacije viznog režima kroz zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

Zemlja sa najprivlačnijim pasošem po projekciji Henley Paasport Index-a je Japan, a slede Singapur, Južna Koreja i Nemačka.

(Telegraf.rs/Tanjug)