RUSIJA je uvek na strani Srbije i pruža joj podršku na velikim međunarodnim forumima. A ta podrška, koja je i danas potvrđena, bitna je za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta - izjavio je u petak u Moskvi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i potpredsednikom Vlade RF Jurijem Borisovom, s kojima se sastao u okviru Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Rusije.

Dačić je poručio da je sa Lavrovom zaključio da su politički odnosi država na visokom nivou, da je susret dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju bio značajan, kao i da je to potvrda našeg velikog prijateljstva.

Pročitajte još: Podržala je Britanija, usprotivile se Kina i Rusija: Pala Vljorina tužba protiv Dačića u UN

Šef srpske diplomatije je svog ruskog kolegu, koji će na proleće posetiti Srbiju, informisao o situaciji na KiM, velikim problemima našeg naroda, a naročito je ukazao na poslednje izjave prištinskih zvaničnika, da će izbiti rat ako Srbija ne prizna Kosovo u postojećim granicama. Sagovornici su istakli važnost tesne koordinacije, uz oslanjanje na rezoluciju 1244 SB UN.

Na sastanku sa Borisovom postignut je dogovor da se sledeća sednica Mešovitog komiteta održi u martu u Kazanju:

- To je predlog ruske strane, i oni bi izuzetno želeli da se tada obiđe i veliki industrijski gigant "Kamaz", koji je zainteresovan za dislokaciju proizvodnih pogona u Srbiju.

Borisov je informisao Dačića o pregovorima Rusije sa Ukrajinom o tranzitu gasa u Evropu, a iskazano je zadovoljstvo što je gasovod u Srbiji skoro gotov, pa će, kad Bugari završe svoj deo trase, biti spojen za Turskim tokom. Iskazana je želja da spoljnotrgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

POLOŽAJ SRPSKIH GRAĐEVINARA

NA pitanje dopisnika "Novosti" da li će se pre sastanka u Kazanju sastati sa našim građevinarima koji rade u Moskvi, jer je broj srpskih radnika opao i zbog problema u vezi s regulisanjem njihovog boravka, Dačić je odgovorio:

- Nameravam da se sa njima sretnem pre sastanka u Kazanju, pa da vidimo sa našim ruskih partnerima možemo li da im dugoročno pomognemo. Želimo da poboljšamo status naših radnika u Rusiji.