Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ode na samit EPP u Zagreb ispravna, ali da bi Srbija, da je bila domaćin, postupila drugačije.

"Odluka je u potpunosti ispravna, on nije želeo dalje da antagonizuje situaciju. Ponovo je poslao poruke mira i tolerancije. Da smo mi bili domaćini, mi bismo bili drugačiji domaćini", rekla je Brnabić srpskim novinarima u Parizu, posle učešća na
GovTech samitu.

Kako je dodala, Vučić je jasno obrazložio svoju odluku.


PROČITAJTE JOŠ -
Vučić odlučio da ne ide u Zagreb i pismom objasnio zašto

"Ne bih imala šta da dodam. Reći ću da mi je žao, jer je svaka prilika za posetu - dobra prilika", rekla je ona i ukazala na neverovatnu hajku Hrvatske protiv Srbije i svega što radi predsednik Vučić kako bi Srbija išla ka budućnosti, ali i ceo region.


"Za mene je to neverovatno, jer Hrvatska je bila samo domaćin, a organizator Evropska narodna partija i kao domaćini trebalo bi da se malo drugačije ponašaju prema pozivima sa strane. To je njihova stvar, ali žao mi je što je do ovoga došlo", rekla je ona.

ZA DVE NEDELjE IDEM U SAD DA BISMO PRIVUKLI INVESTICIJE

Srpska premijerka izjavila je da je Srbija na planu digitalizacije uradila veliki deo posla, donoseći niz zakona i podsticaja, a da je sada potrebno to predstaviti investicionim fondovima koji bi bili spremni da ulažu u Srbiju, zbog čega za dve nedelje putuje u SAD.

"Moj put će početi u Silicijumskoj dolini (u Kaliforniji), imamo organizovane odlične sastanke, želimo da predstavimo Srbiju i nadam se ozbiljnom prilivu finansija od strane investicionih fondova već tokom 2020. godine”, rekla je Brnabićeva srpskim novinarima u Parizu posle učešća na GovTech samitu.


Kako je rekla, Srbija je završila veliki deo posla, doneti su odlični zakoni, dobri pravni i poreski podsticaji za investiranje u informacione tehnologije, startap inovaciona preduzeća, istraživačke centre.


"Sada dolazi drugi deo posla, a to je - predstaviti to najvećim investicionim fondovima i najuticajnijim ljudima i pozvati ih da investiraju u Srbiju”, rekla je premijerka.


Dodala je da je neverovatno da su danas Srbija i Estonija prepoznate u Evropi kao lideri u digitalizaciji.


"To je veliki uspeh, znači dosta za našu privredu a nadama se i za naše startapove i inovacione kompanije", rekla je Ana Brnabić.


U poslednje dve i po godine smo napravili pravni i poreski okvir koji nas danas čini najkonkurentnijom zemljom u Evropi za ulaganje u istraživanje i razvoj i intelektualnu svojinu što će nam u budućnosti doneti mnogo brži ekonomski rast i razvoj, ali i konkurentnu prednost u odnosu na zemlje u regionu i neke zemlje u Evropi”, rekla je Brnabićeva.


Sumirajući šta je sve urađeno i navodeći kao primere sisteme e-e-beba, elektronski plaćanje poreza na imovinu, e-recept i mnoge druge stvari, ona je navela i podatak da je od juna 2017. kada se krenulo u čitav proces pet i po miliona dokumenata razmenjeno između državnih organa, odnosno tolikop puta građani nisu išli na šalter.


Dodala je da je Srbija i u reformi obrazovanja prepoznata kao jedan od lidera u Evropi u kurikulumu koji se tiče učenja, kodiranja, programiranja od petog razreda.


"Oko 1.000 srednjoškolaca danas pohađa specijalizovana IT odeljenja u preko 50 gimnazija a među prvima smo po broju studenata upisanih na tehničke fakultete. U nekim zemljama regiona taj broj pada, kod nas raste, što znači da stvaramo osnovu za budući rast i razvoj koju nemaju ostale zemlje u regionu”, navela je Ana Brnabić.


U uslovima u kojima su najveći izazovi za digitalizaciju politička volja i novac za realizaciju projekata, Brnabićeva kaže da je Srbija zemlja koja ima političku volju a i sve više novca, zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije, stabilnom budžetu i rekordnom prilivu stranih direktnih investicija.


Ipak, ističe, mnogo toga zavisi i od privatne inicijative i privatnih fondova.


Francuska je lider u digatalizaciji, kazala je Brnabićeva, navodeći da je i predsednik Emanuel Makron postavio to kao prioritet svog programa.


Po tome smo slični. Želimo sa svim zemljama da sarađujemo ali najvažnije nam je kako mi možemo da pomognemo našim startap i inovacionim kompanijama”, rekla je Ana Brnabić i navela kao primer kompaniju “Strouberi enerdži” koja je danas kreativni ambasador Srbije.


"To je inovaciona kompanija koja je u vreme kada naša vlada nije prepoznavala digitalizaciju kao potencijal bila u timu ''british exellence''. Danas su kreativni ambasadori Srbije. U Londonu su poznati po pametnim klupama i dogovorili smo se da na svakoj od tih klupa piše ''made in Serbia''. To je pravo lice Srbije, lice Srbije u budućnosti”, zaključila je Ana Brnabić.