Rezultati izbora na KiM: Pobedu odnelo Samoopredeljenje, Haradinaj i Veselji idu u opoziciju

Novosti online

07. 10. 2019. u 09:25

Резултати избора на КиМ: Победу однело Самоопредељење, Харадинај и Весељи иду у опозицију

Foto: Tanjug

Srpska lista osvojila je svih 10 zagarantovanih mandata

NA vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, na osnovu svih 100 odsto prebrojanih glasačkih listića, najviše glasova - 199.783 ili 25,6 odsto osvojio je Pokret Samoopredeljenje, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini.

Srpska lista osvojila je na čitavoj teritoriji Kosmeta 52.336 glasova (6,71 odsto), odnosno 10 zagarantovanih mandata.

Kako je na sajtu objavila Centralna izborna komisija, prema preliminarnim rezultatima, na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 194.250 glasova ili 24,89 odsto, a treća je Demokratska partija Kosova sa 164.385 glasova - 21,07 odsto glasova.

PROČITAJTE JOŠ -VUČIĆ O IZBORIMA NA KiM: Ovo mi je najdraža pobeda! (VIDEO)

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 89.911 glasova (11,52 odsto), dok je NISMA-Alijansa novo Kosovo "uzela" 38.143 glasova (4,89 odsto).

Kad je reč o preostale tri srpske liste, Samostalna liberalna stranka dobila je 1.187 glasova ili 0,24 odsto, Partija Kosovskih Srba sa 788 glasova ili 0,1 odsto, a još manje ima Koalicija Sloboda - 715 glasova - 0,09 odsto.

U preliminarne rezultate se ne ubrajaju uslovni glasovi, glasovi putem pošte i glasovi osoba sa posebnim potrebama, saopštava CIK.

PREDSEDNIK NARODNE PARTIJE CG ČESTITAO VUČIĆU NA IZBORNOJ POBEDI

U ime Socijalističke narodne partije Crne Gore, i u svoje ime, čestitam Vam izborni uspeh Srpske liste, na jučerašnjimizborima na Kosovu i Metohiji.


Srbi na Kosovu i Metohiji su shvatili značaj narodnog jedinstva, i odazvali se pozivima svoje države.


Na taj način srpski narod na KiM imaće jedinstveni glas i pred međunarodnom zajednicom u nastavku borbe za očuvanje opstanka na ovim prostorima.


Ova pobeda Srpske liste, kako ste i sami kazali, izvojevana je u najtežim okolnostima, ali je i personifikovala ozbiljnost naroda u, po njega veoma teškim vremenima.


Srpski narod je pokazao zrelost i imaće snažno političko predstavljanje u parlamentu.


Na taj način je pokazao i dokazao veliku ljubav prema svojoj zemlji i narodu - istakao je predsednik Narodne partije CG Vladimir Joković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije