Izjava premijera Plenkovića je nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Pročitajte još: KADETI VS POSLE SKANDALOZNE ODLUKE HRVATSKE: Želeli bismo da se jednog dana poklonimo žrtvama Jasenovca

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ministarstvo pita u kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu.

''''Poseta komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku naše delegcije. O prolasku naše delegacije obaveštena je naša granična policija kako bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz'''', navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: NISU BILI NAJAVLjENI? Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Uz konstataciju da ni jednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, a da je Ministarstvo ipak prijavilo dolazak u saopštenju pitaju ''''zašto su organi Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu''''.

''''Mi smo prijavili da dolazimo. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Republike Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolazimo zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše? Ako su uniforme u prtljagu bile problem, zašto nisu prihvatili ponudu naših kadeta da uniforme ostavimo u Srbiji i nastavimo sa putovanjem u Jasenovac'''', pitaju u MO.

Navode da Hrvatska, ''''umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve'''', duguje izvinjenje i kajanje, uz poruku: ''''Gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev''''.