DIREKTOR "Dajrekt medije" i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a, koji su u sredu uhapšeni po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnji na korupciju u vezi s trgovinom sekundama na nacionalnoj televiziji "tešku" 688,2 miliona dinara, danas će dati iskaze. Ovo je, za "Novosti", potvrđeno u TOK-u.

Uhapšeni su M. Đ. J., direktorka službe marketinga RTS-a, i M. K., koja je šef u pomenutom segmentu, kao i J. S., prvi čovek "Dajrekt medije". Krivičnom prijavom obuhvaćena je i J. D., bivša direktorka "Dajrekt medije", koja je van zemlje i za njom je raspisana potraga. U vreme dok su se dešavale ove, kako sumnjaju u MUP-u, sporne radnje, vlasnik "Dajrekt medije" bio je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da je istraga o zloupotrebama između 2009. i 2018. trajala više godina:

- To nije politički progon, već se radi o velikoj pljački građana. Odgovorna lica u "Dajrekt mediji" osumnjičena su da su u dogovoru sa zaposlenima u Marektingu RTS-a zaključivala ugovore štetne po građane koji plaćaju Javni servis. "Dajrekt medija" je dobijala popuste na cenu emitovanja reklama, kao i na određeni broj sekundi bez naknade. Reč je o ozbiljnom krivičnom delu, kojim je novac građana Srbije završio u privatnim džepovima, i sa optužnicom će se ići na sud.

Pročitajte još - Stefanović: U aferi Dajrekt građani oštećeni za 688 miliona dinara

Postoje osnovane sumnje da su M. Đ. J., najpre u svojstvu zamenika direktora marketinga RTS-a, a zatim i u ulozi direktora, u saizvršilaštvu sa M. K. (šefom odeljenja marketinških projekata), i uz pomaganje J. D. iz "Dajrekt medije", do avgusta 2019. godine, odnosno J. S., koji je bio direktor od avgusta 2009. do 2018. godine, izvršile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Svi oni se terete da su učestvovali u zaključenju više ugovora kojima je "Dajrekt medija", suprotno zvaničnim cenovnicima RTS-a, pored popusta na cene, dobila pravo i na određeni broj sekundi bez naknade. Na taj način su, po osnovu finansiranje fudbalske Lige šampiona i Lige Evrope, kao i serija "Nepobedivo srce" i "Moj rođak sa sela 2", pribavili protivpravnu imovinsku korist od 248,9 miliona dinara, a na štetu RTS-a.

Zarađivali i na seriji "Moj rođak sa sela"


Postoje osnovane sumnje i da M. Đ. J. i M. K. nisu izvršile korekciju cena, odnosno nisu smanjile popust "Dajrekt mediji", iako je analiza potrošenih sredstava za 2009, 2011, 2012. i 2013. godinu pokazala da ovo preduzeće nije utrošilo budžet na koji se ugovorom sa RTS-om obavezalo i na osnovu kojeg je dobilo ozbiljne popuste za oglašavanje. Da su prikazali stvarno utrošen budžet, moralo bi doći do korekcija cena, odnosno izgubili bi pravo na popust. Šteta nastala po ovom osnovu je oko 400 miliona dinara. Po istom osnovu terete se i u slučaju agencije "Medija pul", koja takođe nije ispunila iznos godišnjeg budžeta za neophodni popust. Tako je u 2009. i 2010. pričinjena šteta RTS-u od oko 39,3 miliona dinara. Suština priče je da je reklamno vreme koje je dobila za džabe, "Dajrekt medija" prodala dalje svojim klijentima oglašivačima po regularnim cenama, čime je ostvarila enormnu dobit.

Ministar odbrane i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kazao je da se može očekivati da će Đilas pokušati privođenja da predstavi kao politička hapšenja.

- Hapšenje predstavnika Đilasove kompanije, zbog koje je on postao bogatiji za 500 miliona, a građani Srbije siromašniji za ko zna koliko milijardi, dobra je vest, koja govori da je Srbija iznad svega pravna država.

Potpredsednica SNS-a Marija Obradović istakla je da sve ono što je SNS govorio o političkoj zloupotrebi i kriminalu Dragana Đilasa sada polako dobija dokaze:

- Imamo obrise te medijsko-korupcionaške političke hobotnice o kojoj smo mnogo govorili ranije, i to ne samo funkcioneri SNS-a, nego i istražni organi.

Ona je navela da su istražni organi intenzivirali rad u poslednjih mesec i po, istražujući kako je Đilas preko "Dajrekt medije", a mimo zakona i ugovora, pribavljao sebi reklamni prostor i prodavao ga krajnjim oglašivačima, uključujući i minute koje je dobio besplatno.

- Otimajući reklamni prostor mimo ugovora i zakona, Đilas je direktno zavlačio ruku u džep građana - rekla je potpredsednica SNS-a.


S druge strane, Đilas je izjavio je da su direktor "Dajrekt medije" i dvoje zaposlenih u RTS-u "uhapšeni na osnovu odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ne na osnovu pravnih stvari". On je novinare ispred Predsedništva podsetio da je pre 45 dana najavio kako će biti ovih hapšenja pod "lažnim optužbama o navodnim ugovorima koji su naneli štetu RTS-u".

- Tada sam pokazao papir koji je potpisao Dragan Bujošević, a u kome se kaže jasno da po mišljenju svih stručnih službi RTS-a nijedan od ugovora iz 2009. godine ne da nije štetan, nego su svi bili korisni i na njima je RTS ostvario profit - rekao je Đilas.


MENADžER U ITALIJI

UPITAN da li se čuo sa J. D., nekadašnjom direktorkom "Dajrekt medije", za kojom je raspisana potraga, Đilas je odgovorio da je ona kao vrhunski menadžer trenutno angažovana u Italiji i da će odlučiti, sa svojim advokatima, kako će se ophoditi prema aktuelnoj situaciji.

Đilas nije isključio mogućnost ni da sam bude uhapšen, a od Vučića je tražio da iznese podatke o optužbi da je ukrao 500 miliona evra.


BUGARI SAKRIVENI IZA OFŠOR KOMPANIJA

PREDUZEĆE "Dajrekt medija", tadašnja članica Đilasove "Multikom grupe", saopštilo je 2013. godine da je postalo deo kompanije bugarskog biznismena Krasimira Gergova. Kasnije su se u javnosti pojavljivale informacije da je prodato za 17,7 miliona evra i da su novi vlasnici skriveni iza osam kompanija registrovanih u više ofšor lokacija.