OPASNA INICIJATIVA INCKA U BiH: I zakonom brane mit o Srebrenici

D. R. Đ. - S. M.

13. 07. 2019. u 10:02

ОПАСНА ИНИЦИЈАТИВА ИНЦКА У БиХ: И законом бране мит о Сребреници

Zločin se koristi za politički pritisak na Srbe Foto Tanjug

Hoće da propišu zabranu negiranja genocida. Dodik: To sve rade jer ne mogu činjenicama da pokriju priču

AKO se u Srebrenici dogodio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Zašto Evropa traži zabranu negiranja genocida? Zato što nisu sigurni u tu priču. Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju.

Ovo je u petak izjavio Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, a povodom poslednje najave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, u četvrtak, 11. jula u Potočarima, da će se zalagati da se u Parlamentu BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida već do sledeće godišnjice srebreničkog zločina.

Dodik je za "Glas Srpske" ocenio da je u pitanju čitava koncepcija s ciljem da se isfavorizuje priča o stradanju Bošnjaka na tom prostoru, koja ide od toga da se govori da je to genocid, a da se potpuno minimiziraju srpske žrte:

- Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom veku. Strašan zločin se desio od strane nekih Srba, ali ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog dela, nije nikad bio tačan u broju stradalih. I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto nećemo - poručio je Dodik.

On je naveo i da je napravljen mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka:

- Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički jer nema ozbiljnog naroda bez mita. To mogu da razumem.

Valentin Incko

Pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže, za "Novosti", da zakon o negiranju genocida nema podršku iz Republike Srpske, pa tako ne može da bude usvojen u Parlamentu BiH, jer nema srpske glasove ni u Predstavničkom domu ni u Domu naroda.

Pročitajte još - SRAMAN STAV TOMASA ŠIBA: Nemačka nam drži lekciju o genocidu?!

S druge strane, postoji mogućnost da Incko iskoristi ovlašćenja visokog predstavnika i takav zakon nametne, ali Simić kaže da iako je to formalno-pravno sprovodivo, da bi bilo kontraproduktivno:

- Ukoliko bi taj zakon nametnuo visoki predstavnik to bi značilo novu veliku krizu u BiH i dodatne podele.

Zgrada OHR


On dodaje i da se od strane Bošnjaka mnogo zlupotrebljava reč genocid i da je želja da se nametne kolektivna krivica Srbima koji žive u BiH kao i priča o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini, što apsolutno nije tačno:

- Tako, osim Srebrenice, iz bošnjačkog korpusa dolaze izjave i da je genocid bio u Višegradu i Prijedoru, a to nijedan sud na svetu nije presudio. Ovo su veoma opasne izjave.

Milorad Dodik


Nemački Dojče vele preneo je, inače, da je u Nemačkoj i nekim drugim zemljama negiranje ratnih zločina krivično delo i podsetio da je Kristijan Švarc Šiling, bivši visoki predstavnik u BiH, pozvao svog naslednika Valentina Incka da donese zakon koji će zabraniti negiranje genocida.

Pročitajte još - TAJNI DOKUMENT RASIMA DELIĆA: "Zaštićena zona" puna raketa i mina

Visoki predstavnik u BiH, podsetimo, ima tzv. bonska ovlašćenja koja mu omogućavaju da smeni sa dužnosti zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, i da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone, ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tela BiH. Od svih visokih predstavnika u BiH, "bonska ovlašćenja" je najviše koristio Pedi Ešdaun, koji je 2004. godine u jednom danu smenio 59 funkcionera SDS.

EVO NAS U GROBNICAMA...

POVODOM izjave Incka da neće prisustvovati komemoraciji srpskim žrtvama dok ne prestane negiranje navodnog genocida u Srebrenici, Dodik je izjavio da su OHR i međunarodna zajednica u BiH uvek bili antisrpski motivisani i jednostrani u funkciji podrške jednoj strani, pre svega bošnjačko-muslimanskoj.

On je upitao "kako Incka nije sramota da priča kako je Srba malo ovde, a njegovi preci su na ovim prostorima u dva navrata ubili 40 odsto Srba koji su u to vreme živeli":

- To govori kakvi su to karakteri. Evo nas u grobnicama, Šušnjaru, Jasenovcu, Prebilovcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije