UVREĐENOST i osećanja Hašima Tačija me ne zanimaju, a tzv. Kosovo je pozvano na samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u formatu koji je predviđen za sastanke tog tipa, sa nekom vrstom fusnote.

Ovako je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, odgovorio na Tačijevu izjavu da neće prisustvovati samitu koji se organizuje u Sarajevu, jer smatra da je poziv koji mu je on uputio ponižavajući.

- Niko neće zaplakati što se poziv ne sviđa Tačiju, a nećemo ni osećati neki gubitak što se on neće pojaviti. Bio je pozvan u formatu kakav je predviđen za te skupove, ja se slažem sa njegovim stavom da ne dođe - rekao Dodik.

PROČITAJTE I: Dodik: Kada će Savet ministara BiH? Vanga nije živa, ne zna se


Tači je od učešća na skupu odustao jer Dodik u pozivu Kosovo nije tretirao kao druge države učesnice već, kako je ranije pojašnjeno, kao nedefinisani subjekt sa fusnotom.

- Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH sprečio me je da predstavljam Kosovo na ovom sastanku - napisao je Tači na "Fejsbuku".

Prema njegovim rečima, Priština je uvek bila spremna za dobrosusedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

- Minimum koji Kosovo zahteva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama - istakao je Tači.

I albanska delegacija najavila je da neće doći na samit u znak solidarnosti sa kolegama iz Prištine.