Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u ponedeljak uveče da je Hašim Tači potvrdio neodgovornost svoje politike, jer raspirivanje lažnih snova o nekakvom prisajedinjenju opština Vranjske kotline samoproglašenom Kosovu jeste isto što i poziv na eskalaciju mržnje i nepoverenja među stanovnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe.

"Otvaranje novih kriznih žarišta ne može pomoći ni Tačiju u nastojanju da se izbavi iz sunovrata svoje političke karijere, niti građanima na Kosovu i Metohiji, koji žele da žive u miru i sigurnosti", istakao je Đurić, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je ukazao da u Preševu, gde većinski žive Albanci, Bujanovcu u kome više od polovine stanovništva čine nealbanski narodi i Medveđi, gde Albanci žive u simboličnom broju, Tačijevi sunarodnici žive u miru i normalnim odnosima sa svojim komšijama Srbima, kao građani Srbije.

Pročitajte još - Tači: Ujedinjenje Doline s Kosovom san svakog Albanca

"Tako je bilo, tako je danas i tako će biti zauvek", poručio je Đurić.

On kaže da su Tačijeve ideje o širenju takozvane velike Albanije na istok deo "mračnih i zauvek poraženih šovinističkih projekata", i niko, a ponajmanje Albanci na jugu centralne Srbije, ne može imati koristi od reanimacije ideologija mržnje.

"Kao državljanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volja naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vekovima unazad, da je pokrajina u kojoj je i on rođen sastavni deo Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji stvar prošlosti", istakoa je Đurić.