POZADINA TAJNOG RUČKA: Amerikanci okupljaju bojkotare

D. M.

13. 06. 2019. u 08:00

ПОЗАДИНА ТАЈНОГ РУЧКА: Американци окупљају бојкотаре

Metju Palmer, foto P.Milošević

Još jedan vid pritisaka Vašingtona na srpskog predsednika pred seriju prelomnih razgovora o rešavanju kosovskog pitanja

PROBRANI spisak zvanica čelnika opozicije za sastanak sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, a na kome su se našli isključivo najljući protivnici Aleksandra Vučića i najžešći zagovornici bojkota institucija i izbora, još jedan je vid pritisaka Vašingtona na srpskog predsednika pred seriju prelomnih razgovora o rešavanju kosovskog pitanja.

U američkoj ambasadi u Beogradu u utorak po podne okupili su se lideri Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac i Boško Obradović, a od šefova opozicionih stranaka poziv je dobio još samo Sergej Trifunović, novi predsednik Pokreta slobodnih građana.

Naši sagovornici tvrde da ovakav izbor "gostiju" na ručku na kojem je kao glavna tema "serviran" problem Kosova, nimalo ne iznenađuje. Na ovaj način vrhu srpske države poslata je poruka da, u slučaju da ne pristane na određene ustupke oko KiM, uvek može biti aktivirana opcija dodatnih pritisaka na unutrašnjoj sceni.

Iz Ambasade SAD stiglo je pojašnjenje da se Palmer u Beogradu sastao sa širokim spektrom sagovornika, a kako bi mogao da čuje različite stavove. Sadržaj razgovora nisu naveli, a o temama nisu želeli da pričaju ni predstavnici opozicije.

Pročitajte još - Vučić: Ako mislite u budućnost uz loše odnose sa SAD, nađite drugog predsednika i vladu; Palmer: Okrenimo se budućnosti (VIDEO FOTO)

Jedino se uoči sastanka oglasio lider Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je rekao da spisak zvanica pokazuje da je "prava opozicija postala legitiman sagovornik međunarodne zajednice".

Obradović, Jeremić, Đilas/ foto Tanjug

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da mu druženje visokog vašingtonskog zvaničnika sa delom opozicije deluje kao "tiha američka pretnja":

- Odjednom su se sada zainteresovali za srpsku opoziciju. To ukazuje da žele da je instrumentalizuju. Ako posmatramo trenutak u kome se to dešava, teško da to nema veze sa kosovskim pregovorima. Srbija definitivno nije popustila na način na koji su neki očekivali i sad se ulazi u novu fazu pritisaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

beki

13.06.2019. 08:56

Narod opoziciju ne podrzava jer odlicno zna kakvi su oni i kakve su im zle namere pa mogu da rade sta god hoce sve im je to dzaba.

Kalina

13.06.2019. 08:56

Narod je svakako uz Vucica, i niko nam nista ne moze, a narocito saka ljudi sto se naziva opozicijom..

Tasa

13.06.2019. 09:06

Americi ne možemo mnogo verovati. Opozicija na sve načine želi da ospori rad i trud našeg predsednika i ko zna šta sad sve petljaju sa Amerkom!

Petar

13.06.2019. 09:06

Izbor gostiju na ručku na kojem je kao glavna tema bio problem Kosova, nimalo ne iznenađuje.

Zivko

13.06.2019. 09:26

Ameri pokusavaju udruzenim pritiscima preko Haradinajevih taksi i protesta SzS-a da izvrse pritisak na Srbiju. "Slucajno" siptari i SzS pritiskaju bas sada, kada se pitanje KiMa pokusava resiti.

Sara

13.06.2019. 13:49

Amerikanci okupili marionete da im podele zadatke,a opozicija kao i uvek protiv svake dobrobiti za nas narod.

Boban

13.06.2019. 14:09

Nadam se da je sada naš narod shvatio da je predhodna vlast poklonila Kosovo i da su u dogovoru sa zapadom uništili našu zemlju.