KO JE NOVI RUSKI AMBASADOR U SRBIJI: Putin nam šalje eksperta za KiM

B. VLAHOVIĆ

sreda, 12. 06. 2019. u 18:00

КО ЈЕ НОВИ РУСКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ: Путин нам шаље експерта за КиМ

Aleksandar Bocan Harčenko, foto Ap

Ozbiljnost aktuelne situacije na Balkanu zahtevala je i da Rusija u Srbiju pošalje najboljeg poznavaoca bivšeg jugoslovenskog prostora među ruskim diplomatama

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

IMENOVANjEM Aleksandra Bocana-Harčenka (61) za novog ruskog ambasadora u Beogradu najviše rukovodstvo Rusije, pre svega predsednik Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pokazali su da Srbiju smatraju, ne samo prijateljskom zemljom, već i vrlo važnim spoljnopolitičkim partnerom.

Uz to, ozbiljnost aktuelne situacije na Balkanu zahtevala je i da Rusija u Srbiju pošalje najboljeg poznavaoca bivšeg jugoslovenskog prostora među ruskim diplomatama.

Bocan-Harčenko dolazi umesto Aleksandra Čepurina (67), koji je u Beogradu od 2012. i nakon ove službe odlazi u penziju. Novi ambasador govori srpski, koji je uz engleski učio od ranih dana, a važi za odličnog analitičara i pregovarača, pa je bio u delegaciji Moskve na raznim pregovorima o Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ - Putin imenovao novog ambasadora Rusije u Srbiji

On je bio dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojki za rešavanje pitanja statusa KiM. Bio je na pregovorima i na mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu, kao i član ruske delegacije na dejtonskim mirovnim pregovorima.

Pošto je završio Moskovski institut međunarodnih odnosa, Bocan-Harčenko je 1979. još za vreme SSSR-a poslat u Zagreb, gde je do 2002. radio kao savetnik u Ambasadi Rusije. Po povratku iz Hrvatske imenovan je za zamenika direktora Trećeg evropskog odeljenja MIP Rusije i tu funkciju je obavljao šest godina. Istovremeno je bio i specijalni predstavnik Ministarstva za Balkan.

PROČITAJTE JOŠ - ČEPURIN POSLE SEDAM GODINA NAPUŠTA NAŠU ZEMLjU: Srbiju ću pamtiti kao hrabru i srdačnu, a Beograd kao grad sa dušom


Ambasador u BiH je bio od 2009. do 2014, a po povratku iz Sarajeva imenovan je za direktora Četvrtog evropskog odeljenja MIP koje prati ceo Balkan, kao i Tursku.

ORDEN I OD REPUBLIKE SRPSKE

ZA dugogodišnji rad i za doprinos realizaciji spoljnopolitičkog kursa Rusije Bocan-Harčenko je nagrađen 2007. medaljom "Za zasluge pred domovinom", 2012. je primio Orden prijateljstva, a pet godina kasnije Orden zasluga. U BiH je od Republike Srpske nagrađen 2013. Ordenom zastave RS sa krunom. Oženjen je i ima odraslog sina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Мања

12.06.2019. 18:54

Био је одличан као амбасадор у БиХ, вешт дипломата али и човек у кога ми Срби можемо да имамо поверење, Руси увек шаљу упечатљиве људе у Србију!

Шумадинац

12.06.2019. 19:45

Руси увек слали праве амбасадоре у Србију. Добродошао нам господине Харченко.