ČEPURIN POSLE SEDAM GODINA NAPUŠTA NAŠU ZEMLjU: Srbiju ću pamtiti kao hrabru i srdačnu, a Beograd kao grad sa dušom

Tanjug

utorak, 11. 06. 2019. u 19:00

ЧЕПУРИН ПОСЛЕ СЕДАМ ГОДИНА НАПУШТА НАШУ ЗЕМЉУ: Србију ћу памтити као храбру и срдачну, а Београд као град са душом

Aleksandar Čepurin, foto N.Paraušić

Odlazeći ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, posle sedam godina provedenih u Beogradu kaže da će našu zemlju pamtiti kao hrabru i srdačnu, a za Beograd ističe da je to "grad sa dušom"
Odlazeći ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, posle sedam godina provedenih u Beogradu kaže da će našu zemlju pamtiti kao hrabru i srdačnu, a za Beograd ističe da je to "grad sa dušom".


"Pamtiću Srbiju kao istrajnu, hrabru, strpljivu, srdačnu i ljubaznu zemlju, a Srbe kao hrabre, iskrene, neverovatno ljubazne ljude koji, čim čuju ruski akcenat, osmehnu se uvek osobi s kojom razgovaraju", rekao je Čepurin u oproštajnom intervjuu za "Diplomasi end komers".

Beograd mu se, kako naglašava, mnogo dopada jer je "monumentalan, respektabilan i ugodan u isto vreme".

"Ima svoje lice i svoju tradiciju. Ima dušu. Gradska arhitektura je neobična i paradoksalna", rekao je ruski diplomata.

Kako ističe, ne može, a da ne spomene "opipljive" promene u Srbiji u poslednjih sedam, pre svega ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti.

PROČITAJTE JOŠ: Čepurin: Kosovo je srpska zemlja, kolevka Srbije, pridržavamo se Rezolucije 1244

"Važno je da, bez obzira na decenije drame kroz koju je prolazio srpski narod, nisu izgubili svoje nacionalno samopoštovanje i verovanje u tradicionalne smernice", rekao je Čepurin.

Biti ruski ambasador sedam godina u Srbiji je, kaže Čepurin, odgovoran, plemenit i zahvalan posao ali i edukativan.

Pamtiće, kaže, proslave i srpska "kola", pesmu "Tamo daleko", koja je poznata i omiljena i u Rusiji, srpsku slavu i naravno, dodaje, ljude koje je imao sreću da upozna u svojstvu ambasadora.


foto N.Paraušić


Čepurin navodi i da su mu drage uspomene vezane za 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, koja je proslavljena prošle godine kao i zvanična poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, 2014. i ove godine.

Čepurin je rekao da priprema knjigu o Srbiji i srpskom narodu, jer "u Srbiji sve inspiriše".

"To je zemlja divnih ljudi, prelepih predela, posebne kulture, sjajne istorije i svetle budućnosti", naglasio je Čepurin.


PROČITAJTE JOŠ: ČEPURIN ZA "NOVOSTI": Haradinajev tekst prava karikatura

Prema njegovim rečima, postoji samo nekoliko zemalja u svetu koje, kao Rusija i Srbija, podržavaju jedna drugu i pokazuju razumevanje jedna za drugu vekovima.

Kako je rekao, strateško partnerstvo sa Srbijom zasniva se na poverenju i uzajamnom poštovanju, zajedničkim prioritetima u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, sličnim pristupima razvoju međudržavne komunikacije i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti.

foto V.Danilov

Rusija će nastaviti, ističe Čepurin, da podržava Beograd u zaštiti nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije u skladu sa međunarodnim pravom, a pre svega u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Rusija je posebno zainteresovana da poveća uvoz iz Srbije, a ekonomski rast u Srbiji to omogućava, na "naše zadovoljstvo", rekao je ruski ambasador.

Od značajnih bilateralnih projekata, Čepurin je pomenuo rekonstrukciju srpskog železničkog sistema, modernizaciju skladišta podzemnog gasa Banatski Dvor, izgradnju glavnog gasovoda Bugarska-Srbija-Mađarska i sanaciju hidroelektrane Ðerdap.

Jos jedno područje saradnje je, dodao je Čepurin, sfera digitalizacije i inovacija, uključujući mirnodopsku nuklearnu tehnologiju.

Tu su i brojni humanitarni i kulturni projekti, a kao najbolja ilustracija je unutrašnje uređenje Hrama Svetog Save u Beogradu, najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu, naveo je Čepurin.

Hram će biti važan simbol neraskidivog duhovnog jedinstva naših naroda, zaključio je Čepurin u intervjuu za "Diplomasi end komers".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

ceda012

11.06.2019. 20:26

Хвала Вама на свему што сте учинили за наш народ...

Branko BG

11.06.2019. 20:31

Hvala Vam gospodine Aleksandre Vasiljeviču. Svako dobro i Vama i Vašoj porodici i Vašem nasledniku.

Миро Марковић

11.06.2019. 20:35

Ваша екселенцијо, амбасадоре Чепурин, пред Ваш одлазак из Србије после седам година племенитог службовања, ја лично желим да Вам се захвалим на Вашој љубазности, достојанству и свесрдној помоћи, коју смо премо Ваших руку добијали од велике и моћне Руске Федерације. Ваши доприноси изградњи гасовода, србске хемијске индустрије и улепшавању храма Св. Саве биће Вама и свима нама најлепши споменик Вашег рада у Србији. Живели на многаја љета! Поздравите нам наш драги народ Русије и г-дина Путина!

Sofronije

11.06.2019. 20:50

Hvala gospodinu Čepurinu na savesnom poslu ambasadora. Neka ponese nalepše uspomene iz Srbije, a mi ćemo zadržati uspomene na jednog prvenstveno poštenog čoveka i rodoljuba. Pozdrav, dobri čoveče.

mama

11.06.2019. 23:55

Divan covek, gospodin, prijatelji zastitnik.Volela bih da se vrati.Zelim mu svu srecu ovoga sveta.

Драган Јовановић

12.06.2019. 00:35

Диван и благородан човек, осведочени приј

Драган Јовановић

12.06.2019. 00:38

Диван и благородан човек. Осведочени пријатељ Српског народа. Увек добро дошао у Србију.