FRANCUSKI "Kolektiv za mir na Kosovu" pokrenuo je peticiju u ovoj zemlji za povlačenje jednostrano proglašenog priznavanja Kosova.

- Cilj nam je da Francuska preispita svoju odluku i pridruži se spisku onih zemalja koje su do sada već povukle priznavanje, da bi se ispravila istorijska nepravda i uspostavilo međunarodno pravo. Želimo da se o svemu pokrene debata u francuskoj skupštini. Već smo u kontaktu s nekoliko političkih stranaka - ističe za "Novosti" predsednik "Kolektiva za mir na Kosovu", istoričar i profesor na Univerzitetu u Versaju, Aleksi Trud.

Pročitajte još - Makron hoće ključnu ulogu u dijalogu

U pozivu na potpisivanje peticije se ističe da je namera da se do dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak u Parizu početkom jula sakupi 100.000 potpisa koje organizatori peticije žele da predaju skupštini i vladi Francuske. Peticija može da se potpiše preko "Fejsbuka", na sajtu ili elektronskom poštom.

Peticiju možete da potpišete OVDE.

Organizatori ističu da su za svoju akciju dobili podršku od značajnih ličnosti kao što su advokat Žil Vilijam Goldnadel, pukovnik Žak Ogar, pisac Patrik Beson, politikolog, novinar i stručnjak za međunarodne odnose Aleksandar de Val i drugi.