BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je dijalog Beograda i Prištine zamrznut protivpravnim merama, koje je Priština uvela na uvoz srpske robe, kao i platformom o dijalogu, čime su oni onemogućili dijalog.

"Uvođenje taksi i izglasavanje Platforme u prištinskom parlamentu je najbolji dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rešenjima koja bi mogla da destabilizuju ceo region", naglasio je predsednik Vučić na sastanku sa delegacijom Evropskog saveta za međunarodne odnose, sa kojima je razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, situaciji u regionu i Srbiji.

On je naveo da mere, ne samo da su protivne Cefta sporazumu, već imaju i veoma negativan uticaj na srpsku ekonomiju, dodavši da nastavak dijaloga zavisi od toga da li će Priština povući takse, saopštila je Sluyyba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Ljajić: Bez ukidanja taksi, dijalog ostaje zamrznut

Vučić je upoznao delegaciju Evropskog saveta i sa činjenicom da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Moramo doći do kompromisnog rešenja. Ako neko misli da Priština treba da dobije sve, a Srbija da izgubi sve, to nije kompromis i to nećemo dozvoliti. Naša obaveza je da pokušamo da nađemo rešenje. Neće biti ni lako, ni skoro, ali do rešenja moramo da dođemo", istakao je on.

Kada je reč o situaciji u Srbiji, predsednik Vučić je rekao predstavnicima Evropskog saveta da je Srbija demokratska zemlja i da je zadovoljan kada ljudi mogu slobodno da protestuju, bez primene policijske sile, što nije slučaj u mnogim zapadnim zemljama, a posebno činjenicom što je država pokazala poštovanje prema 1.000 demonstranata.

Jedini problem jeste nasilje, koje nijedna demokratska država ne može da dozvoli, pa neće ni Srbija, rekao je Vučić.

Predstavnici Evropskog saveta za međunarodne odnose su naveli da od nastavka dijaloga zavisi stabilnost regiona i da bi bilo neophodno što pre naći dugoročno rešenje.

Oni borave u Beogradu kako bi bolje razumeli izazove sa kojima se Srbija danas suočava, regionalnu dinamiku i ono što bi Evropska unija trebalo da uradi kako bi ubrzala i pomogla reformske mere na Zapadnom Balkanu.