Povodom prijave podnete Agenciji za borbu protiv korupcije u vezi sa aktivnostima predsednika Republike u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, Agencija saopštava da predsednik Republike Aleksandar Vučić nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju ove ustanove.

"Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji „Budućnost Srbije“ nije prekršen Zakon o Agenciji", piše na stranici Agencije za borbu protiv korupcije.

Pored toga, portal www.vucic.rs, na koji se poziva podnosilac prijave, nije javni resurs te objavljivanje informacija o kampanji „Budućnost Srbije“ ne predstavlja kršenje Zakona o Agenciji, dodaje se u tekstu Agencije.

Pročitajte još - BUDUĆNOST SRBIJE: Vučić promovisao kampanju za infrastrukturalne projekte i ekonomske rezultate (FOTO)


"Takođe, u vezi sa navodom iz prijave da je predsednik Republike „komentarisao lidere političkih partija i pokreta“, Agencija ukazuje da su funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa, u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta", navela je Agencija.

"Predstavljanje Republike Srbije u zemlji i inostranstvu jedno je od ustavnih ovlašćenja predsednika Republike Srbije. Ni Ustav Republike Srbije ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata predstavljanje Republike Srbije u zemlji", saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.