Srpsko-američka zajednica pokrenula je onlajn peticiju u kojoj se obraća američkom predsedniku Donaldu Trampu i Kongresu, tražeći zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U peticiji pod nazivom "Zaustavite progon pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji", Tramp i članovi Kongresa se pozivaju da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Na njih se apeluje da preduzmu sledeće korake: neodložno povuku podršku ilegalnoj vojsci Hašima Tačija, kojom se kriši Rezolucija SB UN 1244, objave rezoluciju kojom se osuđuje progon srpskih hrišćana, Jevreja, Roma i drugih manjina "od strane brutalnog režima" Hašima Tačija, ponude podršku i pomoć proteranim manjinama u regionu.

PROČITAJTE JOŠ: SRBI SA KiM PORUČILI MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Uvedite sankcije Prištini (VIDEO)

Takođe se pozivaju da sazovu sednicu Senata o uticaju i troškovima destabilizujuće spoljne politike SAD prema Srbiji i srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, da se povuku svi predstavnici SAD sa Kosova koji su bili pre njegove administracije i zamene ih sa predstavnicima administracije predsednika Trampa.

Podseća se da je veliki broj Srba proteran sa KiM, kao i na niz incidenata prema srpskom narodu.

"Stoprocentna taksa nametnuta je Srbiji, dok je Albaniji spuštena na nulu. Sve ovo je napor režima Hašima Tačija da u potpunosti protera srpske hrišćane i druge etničke manjine na Kosovu, uključujući Jevreje i Rome", navodi se u peticiji objavljenoj na sajtu change.org.

U peticiji se ističe da je Savet Evrope označio Hašima Tačija kao vođu albanskog kriminalnog kartela koja je poput mafije, a uključena je u šverc heroina, oružja i ljudskih organa.

"Prema Karli Del Ponte, nekadašnjem tužiocu Međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, Hašim Tači, takođe je odgovoran za krađu organa 300 Srba i drugih nealbanskih manjina u zatvorima smrti u Albaniji", stoji u peticiji.

U peticiji, koju je za dva dana potpisalo skoro 2.000 ljudi, podseća se da je milion Srba glasalo na izborima za Trampa.

Ističe se da je pokrajina Kosovo i Metohija kolevka srpske civilizacije.

"Ono što je Jerusalim Jevrejima, to je Kosovo i Metohija Srbima. Identitet srpskog naroda neodvojiv je od srpske pokrajine Kosovo i Metohija. Sama reč 'Kosovo' je srpska, ne albanska", napominje se u peticiji.