Bez Moskve nećemo ići u rešavanje pitanja KiM

D. R. ĐORĐEVIĆ

23. 08. 2018. u 09:03

Potvrđen dogovor sa Moskvom čije su temelje pred proslavu Dana pobede postavili predsednici Putin i Vučić. Beograd će imati punu podršku Kremlja za predloge koje bude izneo tokom dijaloga

Без Москве нећемо ићи у решавање питања КиМ

Lavrov i Dačić

SRBIJA neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Rusije i konsultacija sa njenim najvišim zvaničnicima - saznaju "Novosti".

Ovaj čvrst dogovor, čije su temelje postavili predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Kremlju u osvit proslave Dana pobede, potvrđen je i u utorak i tokom sastanka šefova diplomatija dveju država u Sočiju.

Kako prenose naši izvori, Beograd će u narednim mesecima, koji se procenjuju kao ključni za budućnost južne pokrajine, imati punu podršku Kremlja za predloge koje bude izneo u pregovorima sa Prištinom. Takođe, ukoliko se neka od zapadnih sila bude konsultovala sa Rusijom oko razrešenja kosovskog čvora, a koje bi ponudio Beograd, Moskva će to podržati.

Ovi zaključci, koji proističu iz poslednjih razgovora srpskih i ruskih zvaničnika, naslanjaju se na ranije poruke koje su stizale iz Moskve povodom kosmetskog pitanja. Naime, još u decembru prošle godine, predsednik Vučić dobio je potvrdu svog ruskog kolege da je Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ako bude pokušaja da se proširi format pregovora i u njega se uključe SAD.

Takođe, u maju, prilikom narednog susreta dvojice šefova država, Vučić je Putinu rekao da je bez ruske saglasnosti u UN nemoguće dobiti rešenje. Tada je najavljeno i da će Rusija veoma aktivno pratiti razgovore o KiM, a posebno uticaj različitih međunarodnih faktora na to pitanje, kao i da će "pravovremeno reagovati".

Pročitajte još - Rezolucija 1244 još obavezuje!

Jedan od faktora zbog kojih bi pitanje KiM i posebno severa Kosova moglo da dobije na značaju u međunarodnim okvirima jeste mogućnost oživljavanja ideje "zelene transverzale".

Sever KiM bitan za Zapad jer se nalazi na tzv. "zelenoj transverzali

Iako trenutno nije zvaničan projekat iza koga stoji neka određena država, ova ideja ima kapaciteta da "vaskrsne" u budućnosti na terenu, zbog čega se u srpskom državnom vrhu u okviru dijaloga o rešavanju kosovskog pitanja ističe i ova tema. NJu bi, kako se smatra, na umu trebalo da imaju i svetske prestonice, naročito one koje zaziru od širenja radikalnog islama poput Vašingtona i Pariza.

U tom svetlu trebalo bi i posmatrati strateški značaj severa Kosmeta sa četiri srpske opštine, koji je, kako je ovih dana istakao šef diplomatije Ivica Dačić, prepreka zatvaranju "zelene transverzale".

Koncepcija, koja znači teritorijalni kontinuitet područja naseljenih muslimanskim stanovništvom, kako nam objašnjava istoričar Nemanja Starović, komplementaran je sa projektom Velike Albanije. Zbog toga ne treba zanemariti povećani uticaj i veliko prisustvo različitih organizacija koje promovišu radikalni islamizam na prostoru KiM, Raške i Bosne i Hercegovine, a koje su finansirane od najradikalnijih džihadističkih organizacija sa Bliskog istoka.

Nedavno je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem "zelene transverzale", na čijem putu je sever Kosova i da je reč o liniji na kojoj su uvek insistirali.

- Da bi se danas uspostavila "zelena transverzala", koja bi išla od Albanije, preko KiM i Raške, do Federacije BiH, prepreka su dva područja. Jedan obuhvata Novu Varoš, Priboj, Rudo, Čajniče i Foču, a drugi sever KiM. U tome je, između ostalog, strategijski značaj severa Kosmeta i sagovornicima u Beloj kući i u zapadnoj Evropi, pre svega u Parizu, koji u radikalnom islamizmu vide veliki problem, treba ukazivati na mogućnosti oživljavanja "zelene transverzale" - smatra Starović.

NIJE ZVANIČNA POLITIKA TURSKE PROJEKAT "zelene transverzale" zadržao se do početka 20. veka u vidu najzapadnije etape osmanskog voza koji se protezao od Basre u Iraku do Bihaća u BiH, ali je izgubio na značaju uspostavljanjem turske republike - pojašnjava Starović. - Ta ideja je opasna ukoliko iza nje stoji državni projekat, ali po odlasku Ahmeta Davutoglua sa vlasti u Turskoj, koji je bio glavni ideolog neoosmanizma, takva politika je napuštena, a aktuelnim zvaničnicima u Ankari ona nije u interesu jer bi destabilizovala region.

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Đukanovića, planovi o "zelenoj transverzali" bili su na snazi pre dve, tri decenije i podrazumevali su spajanje prostora od zapadne Makedonije, preko severa KiM i Sandžaka do BiH, ali danas, kada na severu Kosmeta 95 odsto stanovništva čine Srbi, kako smatra, te opasnosti nema.

- Dugoročno gledano, ukoliko bi se na KiM zadržao status kvo, uz postojeće demografske tendencije, došlo bi do prekomponovanja etničke strukture pa bi taj projekat mogao da postane realan i sprovodiv na terenu - kaže Đukanović.

On napominje da će se oko severa KiM lomiti koplja u briselskom dijalogu, jer mu i Beograd i Priština pridaju strateški značaj, prevashodno zbog hidropotencijala i značajnih nalazišta ruda koja se tamo nalaze.


LJAJIĆ: SLEDEĆA RUNDA KLJUČNA

NAREDNA runda dijaloga Beograda i Prištine je ključna faza. Posle sastanka predsednika Vučića i Tačija znaće se da li se ide u pravcu rešenja kosovskog pitanja - ocenio je u sredu potpredsednik Vlade Rasim LJajić.

On je za TV Prva rekao da je stanovište svih u Vladi da to pitanje treba da se reši i da su legitimne sve opcije koje ne zagovaraju sukobe, ratove, ili koje ne teže zamrznutom konfliktu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

Bojan

23.08.2018. 09:14

Potrebna pomoć Rusije kako ne, ako nam braća Rusi sada ne pomognu neće nikad. Putinu veliko Hvala ako stane iza Srbije, Srbi to znaju da cene.

Nikola

23.08.2018. 09:15

Ovo je ujedno i poruka Albancima da i Srbi imaju podršku jakih sila. Ipak ne može niko da nam tako lako uzme pravoslavlje.

mina

23.08.2018. 09:36

Rusija nam je uvek bila bitan saradnik u svim poljima, za KiM nam je podrska Rusije od izuzetnog znacaja, ipak je Rusija najmocnija sila

Marko

23.08.2018. 09:50

Nakon toga sto su prethodne vlasti u Srbiji dozvolile da se problem KiM preseli iz SBUN u Brisel, i na taj nacin naneli stetu Srbiji, ova sadasnja odluka Srbije vraca Rusiju u bitne odluke o KiM .

Pravi Delija Veran Je Ko Pas

23.08.2018. 09:53

Da nije bilo Moskve ne bi bilo ni rata ni bombardovanja '99. Dalje od Moskve!

Варошанка

23.08.2018. 14:09

@Mikiboy - Не од ислама, већ од исламског екстремизма!

Rale

23.08.2018. 10:13

Moska može da nam pomogne da se pronađe kompromis koji će biti i u našem interesu.

Гојко

23.08.2018. 10:26

Ogromna je uloga ruskog predsednika koji se sastao sa izraelskim premijerom Natanjahuom pred nedavnu / izuzetno uspešnu / ofanzivu sirijske vojske na granične provincije Dara i Kunejtra.Istovremeno se ministar Lavrov susreo sa jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem,te je tako ,,osigurano'' da se oslobodi jug Sirije.Po istom principu ministri Lavrov i Šojgu obavljaju takve dogovore sa turskim kolegama pred narednom ofanzivom na provinciju Idlib.Ruska uloga je krucijalna.

Mirko Dubovina

23.08.2018. 10:29

Rusija je naš provereni prijatelj i njena podrška nam je od izuzetne važnosti.

Ђорђе С.

23.08.2018. 10:33

Волео бих кад би "Београд" имао пуну подршку "Кремља" за предлог решења које су нам Руси саветовали још пре пет година, а у чијој је основи начело "Косово је Србија"! После укидања Србије на КиМ по захтеву Ангеле Меркел и изласка Српске љисте на изборе за албанске органе власти 2013, сламка спаса је још увек важећа Р1244, подржана Повељом УН, Уставом Србије и међународним правом (наравно, уз помоћ Русије и Кине)

Paul Kersey

23.08.2018. 10:38

Problem i imamo zato što ste s njima ušli u bilo šta. Da niste, ne bi sada Kosovo ni bila tema.

Трајко Призренац

23.08.2018. 10:51

Не свиђа ми се што нам Руси обећавају подршку за сваку одлуку Србије (чак и ако је сматрају погрешном). Лепо би било кад би подржали мишљење српског народа (председник Вучић је у једној својој изјави проценио да се 80% грађана Србије не слаже са "компромисом", "разграничењем", "поделом", "разменом")...

Гојко

23.08.2018. 12:47

@Igor - Treba reći da se danas obeležava 75 g. od najveće tenkovske bitke u Otadžbinskom ratu, Kurske bitke,/za oslobođenje Harkova / u kome se Crvenoarmejci,tada,nisu uplašili nadmoćnih teških nemačkih tenkova Tigar,već su ih u velikom broju,među 1539 neprijateljskih tenkova,uništili.I danas je veliki strah zapadnjaka od ćutljivih Rusa.

Jovan

23.08.2018. 11:28

Ako nas u ovome podržavaju i Rusi i Amerikanci onda ne bi trebalo da imamo problema da se ova ideja realizuje.

Nenad Stanimirović

23.08.2018. 12:43

Moskva je na nasoj strani i uz nas. Nasa pravoslavna braca Rusi nas nece ostaviti na cedilu.

Русија, једина нада за Србе!

23.08.2018. 12:59

Ако Вучић не пожури са доношењем одлуке о решењу "косовског питања", могло би да на следећој прослави Дана победе у Србији учествује неколико батерија САМ-400, сухоја, армата и циркона и да у Нишу на неодређено време чека повратак у Русију! Тако су 1999. и Американци на превару, под плаштом Међународних мировних снага УН, ступили ногом на тле Србије и изградили базу у Урошевцу.

prellee

23.08.2018. 13:17

Da, to pitanje treba Rusija da se pita i Kina. Mi smo mali i nemočni u tom. Isto tako samo Rusija ili Kina pred UN treba staviti pitanje Republike Srpske. Razgraničenje i u Srbiji i u BiH je uslov da se Srbi ne vračaju nazad. Kad god Srbi krenu naprijed, Zapad podgovori komšije i Srbi i stradaju i vrate ih godinama unazad. Sa ovakvim ljudima, Srbi ne mogu naprijed. Svaka promjena u svijetu, na Zapadu, Istoku, Aziji odrazi se na Srbe i njihovu sudbinu.

Siniša G.

23.08.2018. 13:18

A šta bi bilo moj "delija" da nije bilo bombardovanja 99 ? Bilo bi to da bi sada za račun Amerike i NATO-a ratovali i ginuli u Siriji,Iraku,Libiji i ko zna gde da bi oni doneli "demokratiju" u države koje su sasvim normalno i mirno živele.

MAKSS

23.08.2018. 13:18

Srbija sa Pristinom treba da iznedri neko resenje za KiM, a Amerika i Rusija da to resenje prihvate a ne da nam nametnu njihovo resenje koje se nece svideti ili jednoj ili drugoj strani.

MAKSS

23.08.2018. 13:20

Ideje i savete o problemu KiM mozemo uvek da cujem od bilo koga i razmotrimo o njima, a glavni zakljucak trebamo doneti mi sa Pristinom.

Гојко

23.08.2018. 13:55

@MAKSS - Ruske ideje prihvataju mnogi,a kada su Amerikanci,juče,stavili na snagu još jedan set,opasnih sankcija prema Rusiji,što je dovelo do pada rublje,ova moćna država ima ,,ideju'' koju odmah od danas,pa narednih 5 nedelja stavlja u opticaj-Centralna banka Ruske Federacije je prestala sa otkupom stranih valuta.I već se kurs rublje-OPORAVLJA.Učimo...

Zvonko

23.08.2018. 13:54

Rusija je najveca sila na svetu, cak se Amerika plasi nje. Treba da budemo ponosni sto takva zemlja stoji rame uz rame sa nama

Ђорђе С.

23.08.2018. 14:41

@Zvonko - Србија "раме уз раме" са Русијом, баш га претера! Али добро је што нам "чува леђа"!

aca

23.08.2018. 14:14

Uvek su pitanja "malih" rešavale velike sile,Rusija je oduvek bila i ostala naš stariji brat!

monika

23.08.2018. 18:39

Rusija je iskreni prijatelj nase zemlje.Verujem da ce nam pomoci,da resimo probleme,na KIM.

BOGDAN

24.08.2018. 05:57

AKO SE RUSIJA UKLJUCI U PREGOVORE SLOBODNO MOZEMO DA RACUNAMO DA KE SE OBNOVITI DUSANOVO CARSTVO.SLOBODNO MOZEMO DA RAZMISLJAMO GDE KE BITI GLAVNI GRAD TE PRIRODNE SRBIJE SKOPJE. PRIZREN. ILI SKADAR NA BOJANI ,TO KE DA ODLUCI NAROD SRPSKI UZ POMOS NASE BRAKE RUSA.