Haradinaj: Prekidamo tehnički dijalog jer je besmislen; Dobro je što je ZSO stopirana

Tanjug

31. 05. 2018. u 17:25

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen

Харадинај: Прекидамо технички дијалог јер је бесмислен; Добро je што је ЗСО стопирана

Foto: EPA

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen, ako prva tačka nije energetika, dok, kako kaže, Beograd i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju Zajednice/Asocijacije srpskih opština.


Haradinaj je odgovarajući poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Hikmeti Bajrami, rekao a se slažu da tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika, preneo je RTKlive.

„Već smo stigli u ovu fazu, nažalost ne našom voljom, već neko vreme se ne vodi tehnički dijalog upravo zbog ove situacije, smatrali smo da je besmisleno sedati za sto kada prva tačka nije energetika, ne odbijamo druge teme ali ova treba da bude prva, a srpska strana pomera dnevni red, tako da prva tačka bude Asocijacija. Nažalost to misle i Evropljani", rekao je Haradinaj u kosovskom parlamentu.

On je rekao i da je Priština imala "ne tako prijatnu komunikaciju sa posrednicima u dijalogu" ali je dodao da se čeka na dalji razvoj situacija.

Haradinaj je kazao da misli da je skupština u pravu kada kaže da nema smisla baviti se drugim temama pogrešnim redosledom, a ne baviti se ozbiljno pitanjem energetike.

Haradinaj je rekao da je vlada izdvojila milion evra za energetiku, ali to neće večno trajati jer će po njemu ili biti pronađeno rešenje ili će, kako je rekao, "Kosovo delovati jednostrano na tržištu".

Inače, druga runda tehničog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je prekinuta 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović.

Beogradski tim u tehničkom dijalogu je zbog ubistva lidera GI SDP napustila razgovore.

Treća runda tehničkog dijaloga je bila zakazana za 21. mart, ali ona nije održana jer su predstavnici prištinskog tima u Brisel došli nespremni za razgovor o formiranju ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je tada da naša delegacija odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta ZSO:

"Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovara. Rezolutno zahtevamo donošenje statuta ZSO u neizmenjenoj formi, na onaj način na koji je to dogovoreno, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte", rekao je tada Đurić.

On je ocenio i da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve".

HARADINAJ: DOBRO JE ŠTO JE ZSO STOPIRANA


Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj kaže da je dobro što je Zajednica srpskih opština stopirana i nada se da Ustavni sud Kosova nikada neće dati odobrenje ZSO izvan ustavnih okvira te tzv. države, piše "Zeri".


Govoreći na sednici skupštine samoproglašenog Kosova o komercijalnom sporazumu između kompanije "Contour Global" i kosovske Vlade za projekat termocentrale "Kosova e Re" Haradinaj je rekao da je greška da se ovaj sporazum poredi sa ZSO kako su to učinili opozicioni poslanici.


Prema Haradinaju, odluka Ustavnog suda o ZSO je dobra, i on se nada da svaki sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom samoproglašenog Kosova neće proći.


"Dobro je što je Zajednica stopirana, dobro je što je Ustavni sud tako odlučio, nadam se da sudije ovog suda nikada neće dati odobrenje nikakvoj "Zajednici" koja izlazi van ustavnih okvira Kosova, nadam se da oni to neće uraditi", odgovor je Haradinaja poslaniku PS, Ljiburnu Aljiu.


U nastavku sednice održava se interpelacija Haradinaja u vezi sa potpisivanjem komercijalnog sporazuma između kompanije "Contour Global" i vlade samoproglašenog Kosova za projekat termocentrale "Kosova e Re", koji je potpisan 20. decembra 2017.


Debata traje bez obzira na to što je u Skupštini prisutan mali broj poslanika, navodi "Zeri".


GLAVNI PREGOVARAČ PRIŠTINE USLOVLjAVA DIJALOG REŠAVANjEM PITANjA ENERGETIKE

Glavni pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu Avni Arifi uslovljava nastavak dijaloga sa Beogradom rešavanjem pitanja energetike, objavila je prištinska štampa.

To se može zaključiti iz prepiske Arifija i Tomasa Buša, jednog od članova tima EU koja posreduje u dijalogu, u šta je uvid imao prištinski portal "Kalkso".

Arifi je izrazio nezadovoljstvo što se tiče načina na koji kancelarija u Briselu sprema sledeći sastanak dve delegacije, a koji EU, kako navodi prištinski portal, planira za 7. i 8. jun.

Glavna zamerka Arifija je da se Brisel prilagođava agendi Beograda, stavljajući Zajednicu srpskih opština kao prioritet, a ostavljajući po strani implementaciju sporazuma o energetici.

Naveo je da je potpunosti "razočaran i uvređen" pozivom Buša i optužio ga da je naklonjen delegaciji iz Beograda.

Arifi je uslovio učešće kosovske delegacije implementacijom svih sporazuma koji do sada nisu primenjeni, a nije se složio ni sa predlogom da Upravljački tim za izradu statuta ZSO napravi prezentaciju u Briselu.

Buš je, naime, 24. maja poslao zvaničan mejl Arifiju da bi ga obavestio o datumu i temama narednog sastanka u okviru tehničkog dijaloga.

Naveo je da će na sastanku, planiranom za 7. i 8. jun, fokus biti na sporazumima o ZSO, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju prelazima i energetici.

U tom kontekstu, Buš je predložio da Upravljački tim napravi prezentaciju o tome dokle se stiglo sa izradom Statuta ZSO.

Arifi mu je odgovorio da će kosovska strana učestvovati u dijalogu onda kada se sprovedu svi postignuti sporazumi.

U tom kontekstu, Arifi je pomenuo sporazume o energetici, slobodi kretanja, priznavanju univerzitetskih diploma, integrisanom upravljanju prelazima, predstavljanju i regionalnoj saradnji i mostu u Mitrovici.

"Ovaj poziv pokazuje da se vaša uloga kao Posredničkog tima EU za tehnički dijalog između Kosova i Srbije transformisala u desnu ruku delegacije Srbije, koja služi interesima Srbije u pravljenju njihove agende. Sećate se izjave šefa srpske delegacije:''Mi smo ovde zbog sprovođenja sporazuma o ZSO''. Ovim, u osnovi, i vi kažete isto", naveo je Arifi u odgovoru Bušu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Vito Raski

31.05.2018. 18:34

@Milos Preduzetnik - @Aco - A kome Vi to savetujete da se okrene Evroazijskoj uniji? Ne mislite valjda na nase politicare? Nemojte da nas zasmejavate. Oni igraju kako im sviraju SAD, Britanija i NU (nemacka unija). To su im ujedno i savetnici koji su malo vise naklonjeni Siptarima, koje savetuju da rade to sto rade, a ove nase da se "bune", da bi sto vise naroda obrlatili da pristane na njihovo aminovanje u odricanju Kosmeta. Sve sto vise "brane" KiM ono je sve dalje od Srbije, a narodu sledi novi egzodus "Kosava".

Ацо

31.05.2018. 17:41

Ако им и сада запад и ЕУ попусте, Србија треба одмах да се окрене Евроазијској унији, па нек виде шта ће онда.....

Mile Kifla

31.05.2018. 17:58

Naravno nisu mogli više da foliraju EU a nas su zavlacili 5 godina i dobijali na vremenu.Odlicno su bili savetovani od Amerike ali sad je igri kraj.Doduše izgleda da je Zapad skuvao neki novi predlog rešenja tako da su Briselski pregovori zavrseni-besmisleni.Siptari su u tim pregovorima dobili puno a Srbija ništa! Jednostavno napravili su nas glupim!

Pera

31.05.2018. 18:19

@Mile Kifla - Dobro si rekao da je sada igri kraj. Verujem da si mislio na dosadašnju igru. Sada će početi nova igra koju su smislili svetski žandari pod motom odbrane demokracije a radi spašavanja takozvane države Kosova.

Гојко

31.05.2018. 19:29

@Mile Kifla - Dobiće ,,puno'' kad im naši EUropejci naprave i moderan autoput od Niša do skoro Podujeva.

Rajlovac

31.05.2018. 18:00

Pa kad im je vlast sve poklonila. I prethodna i ova. I to doslovno poklonila. Poput telefonsko broja, sudstva, policija, organa uprave,...

Besan

31.05.2018. 18:25

Siptari se povlace iz pregovora kada su sve uzeli i nista dali! Opet smo ispali majmuni!Mi zovemo Kosova nepostojeca drzava, dok je to zapravo Srbija. Da Srbi imaju drzavu, ona bi sve ponistila, I sklonila nelegalne carinike i policajce sa svoje teritorije, te proglasila Kosovo okupiranom teritorijom. Nema pregovora dok se NATO okupatori I siptarski kolaboracionist ne uklone.

Mia

31.05.2018. 18:51

Besmisleno je to sto zlocinci glume politicare,ali sa da radimo kada je to nasa stvarnostDo sada su samo glumili da ucestvuju u pregovorima i nisu ispostovali ni ono sto su potpisali,a sada bi da bahato prekinu pregovore i intenziviraju primenu nasilja da bi oterali Srbe sa Kosova i Metohije!

Mrgud

31.05.2018. 18:59

Zato cete i da udjete u EU nikad. Samo da Amerika oslabi na globalnoj sceni pa cemo da vidimo za koga cete onda da se hvatate.

Анти Антифа

31.05.2018. 19:11

КиМ је окупирана територија по свим међународним правним и обичајним нормама: агресија,капиталација (кумановски споразум ) додуше не безусловна,стране окупаторске трупе,тзв.влада у Приштини састављена од страног народа и проглашење марионетске "државе". Због чега Скупштина Србије не озваничи окупацију и ратно стање!?

Milojko

31.05.2018. 19:16

Ma samo se povucite i onako vi i ne vodite pregovore već vaši mentori a vi ste samo figure za slikanje, a i ko bi iole pametan u svetu verovao kriminalcima i ratnim zločincima koji samo znaju za nož i pušku i sa time dobijaju sve.

Mile

31.05.2018. 19:30

Siptare dijalog nikada nije ni zanimao, samo su nas zavlacili da bi dobijali na vremenu. Traze sve, a ne daju nista...

Ranko

31.05.2018. 19:30

Svima je jasno da Albanci od pocetka opstruiraju i bojkotuju i dijalog i formiranje ZSO. Eu bi morala da reaguje pod hitno.

Ulpijana

31.05.2018. 19:53

slazem sepregovori sa siptarima su besmisleni i nepotrebni.Tako je Haradinaj.zasto bi mi Srbii pregovarali s vama o nasoj zemlji

cika

31.05.2018. 20:28

Prvo treba da se usvoji rezolucija o Zajednici srpskih opstina i da se ispostuju sva obecanja koja su data pa onda moze da se razgovara o ostalim temama.

Aleksandar94

31.05.2018. 20:34

Dijalog je besmislen zbog vas i vasih saradnika, Srbija uvek ispunjava svoje obaveze, jedino vi nikad nista niste ucinili povodom vasih obaveza!

Istina

31.05.2018. 22:07

Kad će te prestati da nas davite sa tim Kosovom,narod nema leba a vi nas smarate svaki dan .

ivan

31.05.2018. 22:08

Dijalog je besmislen zbog vas i vasih saradnika, Srbija uvek ispunjava svoje obaveze, jedino vi nikad nista niste ucinili povodom vasih obaveza!

Dragan KNN

31.05.2018. 22:56

Него да се вратимо на почетак , те да поништимо све што смо испунили ни зам шта !

Zaliv.net

31.05.2018. 22:58

Sa teroristima ozbiljna drzava i ne pregovara, zna se sta i gde terorista dobije i to bez trunke milosti!

mina

31.05.2018. 22:59

Besmisleno je to sto je Haradinaj jos na slobodi posle zlocina koje je cinio nad srbima a vrsi funkciju takozvanog premijera Kosova

ana

31.05.2018. 23:15

Svima nam je jasno da nema nista od dijaloga jer sve sto se radi moze ali da je na stetu Srbije.

ACO

31.05.2018. 23:18

Normalno je da treba zalediti sve razgovore sa albancima. Isto su uradili i Cipar sa turskom.Cekati bolja vremena jer je Kosovo i Metohija uvjek bilo srpsko.

Marija

31.05.2018. 23:25

Svetske prilike se menjaju Ramuse , mozete drzati okupiranu nasu pokrajinu godniu,dve , pedeset ona ce uvek biti srpska.

Jovana

31.05.2018. 23:29

Ko još pita Haradinaja za mišljenje, on govori u korist američkih interesa. Sada kada zemlje EU počinju da menjaju mišljenje o Srbiji, Prištini se žuri da prekine dijalog uz blagoslov amerikanaca.

Stanisa

31.05.2018. 23:38

Na zalost u pravu si Haradinaj. Ali besmisleno je da oteto ne vratite, a moracete kad tad. Ovi prostori su uvek tako funkcionisali. Ovo vreme vam je donelo mogucnost da uzivate plodove tudjeg. Ali se gazda vraca i to brzo.

Saska

31.05.2018. 23:48

Provokacije ovoga treba shvatiti ozbiljno jer ovih dana je izveden niz napada na Srbe u pokrajini.

Dane

01.06.2018. 07:24

Besmislene su vase zelje i konstantne provokacije srpskog naroda na kosmetu.

tica

01.06.2018. 07:51

Ramuš kaže da je besmislen? Ramuš kaže da se prekida? Pa zar se samo on pita? Dokle više planirate da stopirate svaki korak Srbije? Ne sme se dozvoliti po 100.x da pregovori budu stopirani. Odkle dolazi sva ta podrška?

Rajko

01.06.2018. 15:35

Ja ne bih uopste pregovarao sa njima samo bih trazio da nam stave na raspolaganje ono sto je nase i za sta imamo vlasnicke papire sa time bih otisao kod demokratskih amerikanaca dao papire i kada nam vrate sve sto je nase moze dalje,to ce ih naterati nadam se da dobro razmisle o svemu.Politicko resenje nije moguce kao sto vidimo ali vlasnistvo je resivo,ja bih prvo ovo uradio.