Sporazum o KiM na sudu naroda

V. N.

31. 05. 2018. u 12:01

Sve izvesnije da će se o "pravnom dokumentu" sa Prištinom izjašnjavati građani, što je "Novostima" nagovestio i predsednik Vučić

Споразум о КиМ на суду народа

Mogerinijeva i Vučić AP Photo

NACRT takozvanog pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, pre nego što bi ga Srbija i zvanično prihvatila, mogao bi da se nađe i pred sudom građana.

Mogućnost referenduma o predlogu sporazuma nagovestio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za "Novosti", u kojem je rekao da je za prihvatanje takvog dokumenta neophodna "široka saglasnost i većinska volja našeg društva". On je naglasio da to nije pitanje samo za Srbe na KiM, iako su njihova bezbednost, ekonomski napredak i perspektiva najvažniji, već i za sve ostale koji žive u Srbiji.

Pozivanjem građana da se izjasne o predlogu sporazuma, srpske vlasti bi, praktično, podigle ulog u pregovorima o konačnom rešenju za KiM, jer bi primorale međunarodne posrednike da se snažnije založe za kompromisno rešenje koje bi bilo prihvatljivo većini u našoj zemlji.

U suprotnom, odbacivanje dogovora na eventualnom referendumu, dovelo bi do potpunog kraha pregovaračkog procesa, obesmislilo godine razgovora, a bilo bi shvaćeno i kao još jedan neuspeh Evropske unije koja se prihvatila uloge posrednika.

BRITANSKA ROMANSA O TAČIJU BRITANSKI novinari lista "Tajms" Suzan DŽeger i Rodžer Bojs napisali su romansiranu biogarfiju "Nova država - moderni državnik Hašim Tači". Oni ga nazivaju herojem modernog doba. U knjizi se pominju i gerilski borci koji su pokrenuli revoluciju. A, njihov vođa je baš Tači. Autori su pronašli "sličnosti" Tačija sa Mandelom, Niksonom i Čerčilom! Pominju da je imao teško detinjstvo, da je sa ocem lovio fazane i naučio da se bešumno kreće po visoravnima, što mu je kasnije, kada je obuo vojničke čizme mnogo pomoglo. Na ovu knjigu koju Tači trenutno promoviše u Evropi stigle su mnoge reakcije u kojima se govori da je "ratni zločinac predstavljen kao mirotvorac".

Mogući referendum, takođe, otklonio bi i spekulacije po kojima je "pravno obavezujući sporazum" samo eufemizam i flosukla iza koje vlast, navodno, pokušava da sakrije neku formu priznavanja kosovske nezavisnosti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da građani svakako imaju konačnu reč, ali da bi prethodno političari morali da preuzmu odgovornost:

- Svi moraju da jasno iznesu svoj stav o rešenju za Kosovo i Metohiju i eventualnom sporazumu sa Prištinom. Tek onda se može raspisati referendum i omogućiti građanima da donesu odluku. Ako predlog ne dobije podršku, političar koji stoji iza njega, snosiće političke posledice. Naravno, ako i dobije podršku, ostaje istorijska odgovornost za odluke.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević kaže da referendum uvek može da se organizuje, pa i pre nego što se sveobuhvatni sporazum potpiše. Po njegovoj oceni, takav sporazum podrazumeva izmenu Ustava Srbije, a s obzirom na to da ustavne promene iziskuju potvrdu građana, to znači da bi dogovoreni paket svakako morao da u nekom trenutku izađe pred sud naroda.

Naši propisi, naime, predviđaju obavezu Narodne skupštine da akt o promeni Ustava stavi na referendum radi potvrđivanja, ako se promene odnose na preambulu Ustava, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom i ratnom stanju ili postupak za promenu Ustava.

Ako do referenduma dođe, sudeći prema stavovima građana o tom pitanju, u kojima već godinama ima veoma malo odstupanja, teško da bi bilo prihvaćeno bilo koje rešenje koje uključuje neki oblik prihvatanja kosovske državnosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Ema

31.05.2018. 12:46

Kosovo ne moze da bude nezavisna drzava a razlog tome je jer jasno po svim skorasnjim desavanjima da Kosovske institucije ne mogu da zastite Srbe na Kosovu ni njihova prava ni bezbednost. Smatram da resenje nije ni zamrznut komflikt, a da svakako u demokratskoj zemlji volja gradjana mora da se zatrazi putem referenduma kada bude vlada RS dobila moguci pravno-obavezujuci sporazum sa Pristinom.

Bacvanin

31.05.2018. 12:49

Nije pametno,za ovakvu odluku moraju stati politicari,sa resenjem ako su sposobni da ga donesu.Ako nisu sposobni ostavka,uvlaciti narod u resenje ovog pitanje samo moze da unese razdor medju narodom.gde se braca mogu posvadjati i zakrviti.

Анти Антифа

31.05.2018. 12:50

Суштина је какво ће бити референдумско питање и да ли ће за цензус бити довољно да изађе 50%+1 или 2/3 грађана

Патриота

31.05.2018. 12:52

Дајте референдум, али дајте и да се јасно и гласно опозиција определи по том питању, да не буде да власт то хоће а ови ћуте и не говоре шта хоће. Просто је то ДА или НЕ без њихових одговора од три сата где ништа не кажу!!!

SS

31.05.2018. 12:57

Zasto bi potpisivali sebi obaveze kad druge strane sigurno nece postovati obaveze. Do kada cemo biti naivni i popustati vidite da tome nema kraja . Zaustavite sve pregovore dok se ne ispostuju predhodni.

Miso.Pec

31.05.2018. 13:15

Pre ikakvog izjašnjavanja gradjana naši političari moraju biti uporni i zahtevati od medjunarodne zajednice da se sprovede svako slovo rezolucije 1244 SB.

Dymitr Ogonowski

31.05.2018. 13:24

Ako bi na referendum Srbi odbacili to a EU bi prekinula pristupne fondove, to Srbija mogla bi zahtevati mnogo miljardne odstete za napad 1999. od drzava bande NATO.

Slobodan Stamenkovic

31.05.2018. 13:34

Nema predaje, podele, priznavanja!! Neznam o cemu ce se narod izjasnjavati!

hahaha

31.05.2018. 13:52

Ako Ustav kaze da je Kosovo i Metohija Srbija,kakav crni referendum ? Zasto ne bismo sve druge nize zakone stavljali na referendum takodje,recimo zakon koji neleglanim,nedokumentovanim migrantima koji su vecinom kriminalci , prevaranti (svi znamo da Afrika iAzija bukvalno prazne zatvore na Evropu) daje veca prava nego sto mi imamo. Ajmo sve na referendum kao Svajcarci.

MARTIN

31.05.2018. 14:07

Izabrani predstavnici naroda treba da pokažu odgovornost i donesu najvažnije odluke za sudbinu naroda i države, a ne da se kriju iza leđa naroda. Tako i u o vom slučaju predsednik i Vlada trebaju da presijeku i donesu odluku. Ako narod ne bude zadovoljan treba preko izabranih predstavnika u parlamentu smijeni vladu i ide na nove izbore i onda raspiše referendum.

Saša

31.05.2018. 14:18

Svakako je dobro da se na kraju ovog procesa građani izjasne o njegovim rezultatima. Na taj način dobiće se odgovor na pitanje kojim putem građani žele da zemlja ide u budućnosti.

Mira

31.05.2018. 14:36

srbi sa Kosova su prodavali svoju zemlju Šiptarima i raseljavali se Srbiji prodavali su zemlju za velike pare a kada dođu u Srbiju oni nas ucenjuju znam iz ličnog iskustva. oni su prodali tu zemlju Šiptari su kupili i uknjižili se Šta sad da im vratimo pare oni nama zemlju ili to je njihovo.

Toko

31.05.2018. 16:51

@Mira - Utrvrditi pod kojim okolnostima su Srbi prodavali svoju zemlju. Uz koliko pretnji i izivljavanja. Naravno da su mnogi hijenama bili prinudjeni da prodaju svoju zemlju. Sto je kupljeno pretnjama, ucenama, napadima... vratiti Srbima. Sto nije, normalno je da je siptarsko ali u Srpskoj drzavi... u kojoj imam mesta za sve.

realist

31.05.2018. 14:39

Kad so sada nije nista uradjeno oko Kosova od sada nece biti nista kakvi su ovo politicki dijalozi koji Koji dosad niste resili dijalog od sada uopste,niste resili.

crni Djordje

31.05.2018. 14:59

Kakav Referendum,Kosovo je Srbsko samo je trenutno oteto i ukradjeno!Treba sazvati Medjunarodno pravo i pitati:Mogu li da se granice suverenih drzava na silu menjati?

Nisam dostojan

31.05.2018. 15:01

Mnogo me boli pomisao da izbori mogu da se manipulisu,pa i to,da nema niko pravo da daje sud.Nemogu ja lenstina i neradnik koji ispijam kafe po ceo dan u kaficu da dajem sud ili da prihvatim nesto,a krv predaka lezi na svakom kamenu,oni koji su preziveli razna sakacenja i odsecanja glave,razne harace i zulume,silovanja devica,nabijanja na kolac,vadjenja organa,kradje i maltretiranja.Kako ja jadan i bedan,nedostojan ovih predaka da dajem sud na nesto sto je velika zrtva podneta i jos se podnosi.

Toko

31.05.2018. 16:38

Kao sto kaze SPC...Zamrznuti konflikt je isto sto i ustav. Ima li nekoga u Srbiji da to javno izrekne i podrzi vecinsko misljenje naroda? Ako nam se pesimizam po pitanju Kosova servira svaki dan a optimizam po pitanju investicija i evropskih integracija... narod ce se predati, Srpsko Kosovo pokloniti... Srbija moze biti bogata ali i sramna, kao i skromna ali ponosna jer brani svoju celovitost...pa maka i cekanjem. Referendum nije potreban jer je predsednik polozio zakletvu nad ustavom Srbije.

Stanisa

31.05.2018. 16:44

Svi pregovori sa Siptarima su farsa. Treba pozvati Americke pregovarace, EU i sesti. Vratiti kKosovo za 24 h ili topuz u ruke.Ne razumeju oni ovu retoriku mirnog reesavanja, pa da su to hteli mirno bi nam uzeli Kosovo i Metohiju , a ne ratom. Ali nemaju cime.