ZEMLjE Kvinte: Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka i Amerika, nastoje da se pitanje Kosova reši najkasnije do kraja godine, na štetu Srbije, a razmatraju i opciju izmene formata dijaloga Beograda i Prištine tokom kojeg bi svoj pakleni plan sproveli u delo.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Želimo kompromis sa Prištinom, a ne da ispunjavamo želje Albancima!

Jedan od modela o kojem se razmišlja je da se u pregovore uključi više posrednika i da se pod firmom "opšteprihvaćenog dogovora" i na brzinu progura ono što je za Srbiju neprihvatljivo: stolica u UN za lažnu državu u zamenu za ZSO.


PROČITAJTE JOŠ:
SRBIJA POTVRDILA UČEŠĆE: Vučić ide 17.maja na Samit u Sofiju

O aktivnostima diplomata pet zapadnih zemalja, koje su se navodno srele i u Vašingtonu, predsednik Aleksandar Vučić je juče, posle razgovora s predsednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Krihbaumom, rekao:

- Imamo određena saznanja. Nešto se jeste dešavalo, a šta - saznaćemo. Činjenica je da sve te zemlje Kosovo smatraju nezavisnim i da o statusnom pitanju KiM misle kao Albanci. To govori u koliko smo teškoj poziciji.

On je apelovao na strane partnere da uzmu u obzir i naše interese za koje mi imamo puno pravo, "čak i malo više" od njih koji su prihvatili nezavisnost KiM.

Istovremeno, gost iz Bundestaga izjavio je da mu nije poznato da li je bilo sastanka diplomata zapadnih zemalja i da ne veruje da su usaglasili rešenje za Kosovo.

Mogućnost da se do kraja godine potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, šef diplomatije Ivica Dačić juče je ocenio kao teško ostvarivu, jer su pozicije dveju strana udaljene. Prema njegovim rečima, Kosovo je nadomak ostvarenja svoje nezavisnosti, a Zapad forsira Prištinu da ostane na postojećim pozicijama:

- Narod mora dobro da se pripremi za ono što će stići. Šta će se desiti ako dođe do napada na sever Kosova? Da li smo svi mi spremni da reagujemo i učestvujemo? NATO je rekao da će smatrati napadom na Alijansu ako neko uđe na Kosovo.


ŠTA NUDI SPC?

PREDSEDNIK Vučić izjavio je da poštuje poruke Sabora SPC o KiM, ali da u njima nije video šta je rešenje i da li je to ostanak u zamrznutom konfliktu i čekanje boljeg vremena:

- Koje je to vreme? Kada nas bude pet miliona ili tri miliona i kada svi odu u inostranstvo, ili nam svi pobegnu 50 godina napred? Crkvu veoma poštujem, ali ako bismo se držali onoga što je SPC donela, onda nemamo o čemu da razgovaramo. To bi značilo: "Ajde svi Albanci da živite u srpskoj autonomnoj oblasti." To je toliko nerealno. Narod će iskazati svoju volju. Nemam iluziju da je moguće da samo svojom željom izguram nešto što građani Srbije neće.

KRIHBAUM: PRED SRBIJOM DVA PUTA

BUDUĆNOST celog regiona biće u EU, ali nerešeni konflikti ne mogu da se uvoze u EU. Nemam volje da imamo još jedan Kipar. Konflikt treba rešiti pre pristupa EU i zahtevamo od svih strana da budu spremne na kompromis i da se dogovori realizuju - poručio je Krihbaum posle sastanka sa Vučićem, na kome je pitanje KiM bilo ključna tema.

Pred Srbijom, kako je rekao Krihbaum, nalaze se dve mogućnosti: da se drži zamrznutog konflikta ili da misli na mlade generacije i stvara im prostor tako da svoju budućnost vide u Srbiji.

Vučić je naveo da su svi ekonomski parametri na strani Srbije, ali da, ako ne budemo pronašli održivo rešenje za KiM, preti opasnost povratka na vreme "bankrotstva iz 2011":

- Rekao sam Krihbaumu da želimo kompromis, ali i da ne može biti ispunjavanja svih želja albanske strane. Za ucene i pretnje nismo spremni.

ŠPANSKI PREMIJER NE IDE NA SAMIT U SOFIJU

RAHOJ NEĆE ZA STO SA TAČIJEM

PREMIJER Španije Marijano Rahoj definitivno neće prisustvovati samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. i 18. maja, saznaju "Novosti" iz dobro obaveštenih izvora u Evropskom savetu! Predsednik španske vlade će u glavnom gradu Bugarske biti na neformalnom okupljanju Evropskog saveta dan ranije, ali neće ostati na centralnom skupu.

Razlog za Rahojev izostanak je - Kosovo. Španski premijer, naime, kategorički je odbio da sedi za istim stolom sa Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom samoproglašene "države Kosovo", da se fotografiše ili razgovara sa njima. Inače, domaćini će samit organizovati po tzv. Gimnih formatu, koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je razgovarao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom i potvrdio mu da će doći na samit u Sofiju. (G. Č.)

PRIŠTINA UPUTILA DOKUMENT U PROCEDURU

ZAKON O "VOJSCI" PRED VLADOM

PRIŠTINSKO Ministarstvo bezbednosnih snaga podnelo je vladi nacrt zakona za transformaciju bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova.

- Nakon prijema finansijskog izveštaja za budžetske troškove Ministarstva finansija i odobrenja koje je dalo Ministarstvo za evropske integracije, i pošto je usklađen sa zakonodavstvom EU, nacrt zakona za transformaciju KBS-a upućen je vladi - izjavio je Ibrahim Šalja, portparol kosovskih bezbednosnih snaga.

Poznavaoci kosmetskih političkih prilika ističu da vlada navodno traži konsenzus za formiranje "vojske", a zapravo pokušava da mimo predviđenih procedura izvede taj zahvat. Iz Srpske liste više puta su poručili da su protiv ove transformacije i da neće promeniti stav. (D. Z.)

LIDER LDP U PRIŠTINI "TUMAČIO" STAV BEOGRADA

SEVER KIM U ZAMENU ZA NEZAVISNOST

PREDSEDNIK Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, izjavio je da nezvanično Beograd želi da uzme sever u zamenu za priznavanje kosovske nezavisnosti.

Jovanović, koji u Prištini učestvuje na okruglom stolu o normalizaciji odnosa, rekao je da Beograd ne može javno da iznese svoj zahtev o preuzimanju severa.

Kako prenosi portal "Gazeta ekspres", Jovanović je rekao da se u poslednje vreme promenila retorika u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. Portal navodi da je Jovanović kritikovao Beograd zbog onemogućavanja karatista s Kosova da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.