Вучић: Желимо компромис са Приштином, а не да испуњавамо жеље Албанцима!

Танјуг

11. 05. 2018. у 13:23

Вучић: Желимо компромис са Приштином, а не да испуњавамо жеље Албанцима!

Фото Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са председником Одбора Бундестага за европске послове Гинтером Крихбаумом, да је највећи део састанка био посвећен дијалогу Београда и Приштине
БЕОГРАД - Компромис не може да буде испуњавање свих жеља албанске стране, а да Срби морају да прихвате све што они желе, јер, у противном, они ће бити криви за слом било каквих разговора и преговора, рекао је председник Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Одбора Бундестага за европске послове, Гинтером Крихбаумом.

Вучић је истакао да је Србија за компромис и да жели да разговара, у циљу проналажења компромисног решења.

Додао је да је питање Косова и Метохије била кључна тема њихових разговора, те да је немачком посланику указао да је Србија испунила све обавезе споразума из Брисела, а Приштина није ону једну коју је преузела.

Председник Србије истакао је и да су сви економски параметри на страни Србије, али да, ако не будемо пронашли одрживо решење за Косово и Метохију, прети опасност да се можемо вратити "на време из 2011. банкротства и тешке ситуације, када смо морали земљу да спашавамо".

Вучић је, након састанка са послаником немачког Бундестага и председником Одбора за односе са ЕУ Гинтером Крихбаумом, нагласио да је највећи део разговора био посвећен односима Београда и Приштине.

Рекао је да је са гостом говорио о нашем унутрашњем дијалогу, шта грађани Србије мисле, али и Бриселском споразуму, обавезама које смо испунили и само једној обавези коју је имала друга страна "а није јој пало напамет да то испуне".

Указао је да нам то много отежава ситуацију, нарочито после бруталног хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, те додао да поред свега морамо да разговарамо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Можемо да прихватимо компромис за КиМ, али не и понижење; Туск: Будућност Србије не кроје стране престонице

"Рекао сам Крихбауму да желимо да разговарамо, желимо компромис, али да не може бити испуњавање свих жеља албанске стране и да Срби морају да прихвате све што Албанци желе, јер би у противном били криви за неуспех. За уцене и претње нисмо спремни", поручио је Вучић.

Грађани Србије ће, како је најавио, имати прилику да се изразе "о ономе што будемо мислили да је рационално и компромисно решење".

"Да ли ћемо имати довољно храбрости и снаге да донесемо решење, али и други да са нама учетсвују у томе, видећемо. Нисам превелики оптимиста, али увек постоји нада да људи желе да гледају више у будућност него у прошлост", нагласио је он.

ВУЧИЋ: СВАКО ЋЕ НОСИТИ СВОЈ КРСТ, НЕКО ДАНАС, НЕКО У БУДУЋНОСТИ

Александар Вучић је изјавио да у декларацији СПЦ о Косову није видео шта је решење, те оценио да је став цркве, нереалан у суштини, једна "нова околност и тешка новост".

У ставу СПЦ, Каже Вучић, није видео решење, већ само то да треба да останемо у замрзнутом конфликту и чекамо боље време.

Вучић је, након разговора са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, казао да цео дан размишља шта да каже и одговори тим поводом, те да одговор, какав год смислио, не би био довољно добар.

"Прочитао сам декларацију или саопштење више пута. Све сам видео и све поштујем, само нисам нигде видео шта је решење. Да ли је решење да све негирамо, да будемо против свега, значи да имамо замрзнути конфликт и да чекамо неко боље време. Које боље време, када нас буде пет или три милиона? Када оду сви у иностранство или изгубимо становништво или сви нама побегну 50 година напред?", објаснио је он.

Вучић је истакао да нема илузије да је могуће да својом вољом изугура нешто што грађани неће.

"Грађани ће донети коначну одлуку о свему. Нашу цркву веома поштујем, а мислим да ниједна влада и председник, а волео бих да то питате патријарха Иринеја, нису помогли толико СПЦ. Ми смо доведени у веома тешку ситуацију, јер немамо сада да разговарамо о ни о чему, ако бисмо се држали онога што је СПЦ донела", подвукао је он.

Вучић је рекао да би наш одговор био, ако би се држали онога што је СПЦ рекла: "Разговора нема, ајде сви Албанци да живите у српској аутономној области".

"То је толико нереално... Не бих да кажем ниједну тежу реч, немам право ни смелости. Сви говоре о светој земљи, само нико неће на ту свету земљу да иде да живи", нагласио је он.

Казао је да сви причају о томе шта је за нас Косово, али је, примећује, за нас Косово важно када треба да ударимо неком политички шамар, а када треба конкретним делом да покажемо – онда није ништа, нажалост, констатовао је он.

Вучић је рекао да не спада у ту категорију и да њему значи Косово много, због чега се овако тешко бори, за разлику од оних који са одушевљењем прихватају нешто што је одбијање сваког решења, и то оних који су допринели једностраном проглашењу независности, који су се борили само за власт у Београду, а никада за своју земљу, који му сада држе придике.

"Ово је за нас нова околност и тешка новост. Објасните ми да ли има било ко од вас ко жели да оде да живи у Штимље или Глоговац. Покажите ми и једног Србина који би то учинио са својом децом. Када ми га покажете држите ми предавање, солите ми памет", поручио је он.

Вучић је изразио уверење да ће народ исказати своју вољу и да ће свако носитри свој крст – неко данас, а неко у будућности.ВУЧИЋ: ВАЖНО ИМАТИ МИР И СТАБИЛНОСТ


Вучић је рекао да је са Крихбаумом постигао високу сагласност колико је важно имати стабилност и мир у региону.

Обећао је да ће се Србија борити и да ће дати све од себе, али да су прилике мало теже од онога што обично наши пријатељи из Немачке мисле.

"Ми ћемо се борити за будућност нашег народа. Цитирао бих поново Бору Пекића: Не љубите земљу предака својих, већ земљу по којој ходају ваша деца. Надам се да ће у Србији довољно добро разумети колико је важно славити не изгубљене битке и жртве, већ нашу успешнију будућност", подвукао је председник.


Казао је да Крихбаум познаје одлично регион и да је искрени пријатељ наше земље, који жели добро Србији и српском народу.

Прочитајте још - Српски радник по немачким условима

"Имали смо дуг разговор данас, а теме су биле и билатерални односи. Констатовали смо да су на изузетно високом нивоу. Констатовали смо да је све више немачких компанија које долазе у Србију, да данас 45.000 људи у Србији ради у немачким компанијама, да додатним реформама можемо да привучемо још немачке инвестиције", казао је он најавивши да ће ускоро отворити даље немачке фабрике у Крушевцу, Краљеву, Чачку, а у Панчеву неке радове.

"Много тога је пред нама. Немачка је најважнији спољнотрговински пртнаер Србије. Сасвим је извесно да у наредних 30 година нико неће претећи Немачку као најважнијег трговинског партнера. То говори о значају Немачке и колико је важно да градимо односе са том земљом", подвукао је он.

Вучић је казао да Крихбаум на сваки начин подржава европски пут Србије.

"Иако је реч о строгом човеку, Крихбаум је увек био на страни европске будућности Србије и нашег народа. Ја сам му на томе веома захвалан. Мислим да добро зна да грађани Србије умеју да цене и поштују што је радио", истакао је он.

Вучић је најавио да ускоро путује у Дизелдорф, у покрајину Северну Рајну Вестфалију, где ће разговарати са инвеститорима и представљати могућности за улагање у Србију. То је, како је објаснио четврта немачка покрајина по број инвеститора који долазе у Србију, а и по вредности робе коју увозимо у Немачку.

"Остаје, што није лак посао решавање проблема КиМ. Ове године ћемо имати привредни раст међу највишима у региону и Европи. Важно је да ли ћете имати суфицит или дефицит, снижење или повећање јавног дуга. Сви ти параметри су на страни Србије, али ако не будемо пронашли одрживо решење, плашим се да се можемо вратити у 2011. годину, доба банкротства и тешку ситуацију", закључио је он. КРИХБАУМ: ЗА СРБИЈУ ПУТ У ЕУ ЈЕ ДАЛЕК, АЛИ ИМАТЕ ПОДРШКУ НЕМАЧКЕ

Правац којим сте кренули је прави и то је мени лично важно, за Србију је пут до ЕУ далек и то сви знамо, али на том путу нисте сами, имате подршку Немачке, рекао је Гинтер Крихбаум, председник Одбора Бундестага за европске послове.

Он је на прес конференцији с председником Александром Вучићем поручио и да су пред Србијом две могућности, да се држи замрзнутог конфликта или да мисли на младе генерације и ствара им простор да своју будућност виде у Србији.

"Дошао сам овде, и радо долазим у Србију, да се и лично уверим, да саслушам, ослушнем како је овде, јер, не ослањам се само на неке извештаје из Брисела и с других места. Најбоље је на лицу места сести за исти сто, са свим деловима друштва", поручио је Крихбаум, који је најавио да га у току дана чека још пуно важних сусрета и разговора у Београду.

Прочитајте још - Јоксимовић: Немачка важан партнер Србије у процесу евроинтеграција

Данашње је разговоре оценио као конструктивне, те пријатељске и веома блиске, а доказ томе је, приметио је, у честим сусретима председника Вучића и немачке канцеларке.

Како је рекао, може да подвуче све што је Вучић рекао пре њега на овој прес конференцији о добрим односима, посебно економским везана две земље, уз опаску да су ти односи тек на почетку свог развоја.

Јер, како је објаснио, не само да има пуно немачких компанија које раде у Србији, већ су оне задовољне условима, радном снагом, пословањем и зато ће их, додао је, доћи још више.

"Све те компаније верују у будућност ваше земље, кад то не би било тако не би ни долазиле овде. Али ти су услови резултат и доброг рада претходне владе Вучића, и он, иако сада има нову функцију, наставља тим путем и то је за нас важно", рекао је Крихбаум.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Земљама Западног Балкана место у ЕУ

И тај је пут ка ЕУ нешто што се не може преокренути, наравно, ако је Србија решена да иде тим путем, поручио је.

И он је, као пре њега Вучић цитирао Борислава Пекића и као главну поруку пренео да "треба љубити земљу по којој ходају ваша деца", јер, како је приметио, важно је шта ћемо с децом, с онима који сад немају ни 18 година.

"Хоћемо ли да имамо замрзнути конфликт, то је једна могућност, али да ли је то будућност", запитао се.

Или можда, додао је, друга могућност, а то је она која даје перспективу европском региону, а то је, закључио је, и шанса за будуће генерације.

Прочитајте још - Јоксимовић: Спремамо се за ЕУ можда и појачаним темпом

Кроз одлуку о томе види се прави државник и тиме разликује од политичара, који, каже, мисли само на своју каријеру.

"Прави државник размишља на дуге стазе и зна шта је залог свему томе", приметио је.

Истина, додао је, пут у ЕУ је за Србију још далек и "сви то знамо".

"Али то није пут којим ви као Србија идете сами, имате подршку и управо Немачка вам ту подршку пружа", рекао је Крихбаум, приметивши да се то јасније може видети ако се "посматрају исечци, а не целе фотографије".

Ми, додао је, знамо како то изгледа и зато сматрамо да младима треба дати шансу овде, иначе нема ништа од тога ако нам младе генерације оду у друге земље да тамо траже своју будућност.

"За њих ми данас правимо пут, он није једноставан, али Србија ће бити сасвим другачија кад буде чланица", рекао је те додао да то значи владавину права, поузданост државних структура, а све то, закључио је, није могуће мењати од данас до сутра. КРИХБАУМ И ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ ПРЕДСТАВНИКА КВИНТЕ

Гинтер Крихбаум изјавио је да не зна ништа о састанку представника земаља Квинте, на којем су, према незваничним информацијама, договорена начела за финализовање процеса решавања питања Косова и Метохије, а председник Александар Вучић је приметио да је извесно само то да све земље учеснице Косово сматрају независним.

Председник Србије Александар Вучић рекао је поводом писања о састанку САД са четири земље Европе о Косову, да наш интерес није да улазимо у сукоб са западним светом или било ком другим, већ да за нашу децу извучемо највећу могућу корист, због чега, каже, и апелује све време на западне земље да узму у обзир и интересе Србије.

Вучић је, након састанка са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, указујући да се ради о писању албанских медија, истакао да се у Вашингтону јесте нешто збивало, да имамо одеђена сазнања, а шта тачно - сазнаћемо наредних дана.

Рекао је да му је драго што је целокупна јавност Србије могла да чује шта је став Немачке и западних земаља.

Сви они Косово третирају као државу, и то људи треба да знају. Мени није проблем ни јавно да кажем Крихбауму, у четири ока, током ручка и вечере, било којег састанка да ми мислимо другачије“, истакао је он.

Вучић је указао да то само говори о томе колико је наша позиција тешка.

Што се тиче сагласности коју су постигли Американци и европске земље, не морају много да се муче, јер о свему што се Косова тиче мисле исто као Албанци. Нема разлике о статусном питању. Друго је шта очекују у будућности. Ту смо ми у проблему", приметио је српски председник.

Наш интерес није, каже, да улазимо у сукобе са западним светом, било ким, већ, напротив, да земљу градимо и да за нашу децу извучемо највећу могућу корист.

"Зато све време апелујемо да све западне земље узму у обзир интересе Србије, да разумеју да не доживљамо ствари као они“, објаснио је он. Вучић је нагласио да имамо одређена права на то, и мало више права него што имају неки који су олако прихватили једнострано проглашену независност Косова.

Међутим, додао је, наша сила, снага је мала и морамо да разумемо које је наше место у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (68)

aktuelni

11.05.2018. 15:30

@naranca - ako je ovo hitler reko 1940 , u zadnjih 30 godina je Aktuelnije nego tada domaća industrija ne postoji , radimo za strance i kupujemo njihovo

Pera Detlić

11.05.2018. 15:45

Imamo rezoluciju 1244, priča je gotova, svođalo se to nekome ili ne, njegova je stvar. Drugo sa teroristima nema pregovara, ni razgovora, to niko neradi pa zašto bi mi??? THE ENDE. KRAJ

stara garda

11.05.2018. 16:43

@Pera Detlić - Detlicu bas ti je razmisljanje na nivou detlica. Necemo mi ispunjavati zelje Albanaca nego velesila koje diriguju svima i svime. Sta vam nije jasno, ko se drzi R. 1244? Sve ove prosirene recnice vode ka jednom, priznanju realnosti.

realnost

11.05.2018. 17:07

@Pera Detlić - Када је тешко ТРЕБА ИЗДРЖАТИ! Друго, НЕМА потписивања никаквог признања. Треће, неће ово још дуго и ми смо на коњу.Понављам, ТРЕБА ИЗДРЖАТИ, још мало.

Dragan R

11.05.2018. 18:58

@Pera Detlić - To što vi pišete nije razmišljanje, to se u ozbiljnim zemljama naziva neprijateljska propaganda. Nismo mi retardirani narod da ne vidimo i ne priznajemo realnost. A realnost je da je KiM van pravnog sistema Srbije od 1999. godine i da od tada neko drugi upravlja tom teritorijom. Mi smo tu realnost priznali prihvatajući R 1244 i posebno poptpisujući Briselski sporazum, kojim smo na svoju štetu pomogli da se to nelegalno stanje produži. To je prihvatanje realnosti a sve preko toga je izdaja.

PG-CG

11.05.2018. 15:52

@pinoccio, niko od Srbije neće tražiti da eksplicitno prizna Kosovo, ali će Vašington i Brisel tražiti da zvaničniBeograd ne sprečava tu tzv. državu da postane članica UN-a... Znači, nije šija, nego vrat!

Дешприм Безмозгај

11.05.2018. 15:54

Постоји дилема ... ГДЕ СЕ ЗАГУБИ: Источни, где Јужни, где Северни а где Централни БАЛКАН... Због "става" ЕУ ... !?!

Шоне

11.05.2018. 16:03

Београд не може да преговара са Приштином већ са „самопроглашеним вођама шиптарске мањине у Србији",и то највише о проширеној аутономији шиптарске мањине у јужној Србској покрајини.То је једини компромис.Било какав компромис у вези СРБске територије не долази у обзир.Такође покренути питање у вези територије коју је окупирала геноцидна КРВацка ,а то је :Република СРБска Крајина.

Hercegov Grad

11.05.2018. 16:03

Niko u istoriji Srbije nije delio zemlju zbog buducih generacija.Zemlja pripada svima u svakom vtemenu i nicija prcija!

Вук Вукша

11.05.2018. 16:10

Резолуција 1244 и ништа више! Немој Вучко да си грамзив само резолуција 1244!Живела Србија!

Mr Radomir Scepanovic

11.05.2018. 16:11

Поништите све што сте потписали у Бриселу. Нека шиптари седе код куће или нека иду с Косова и Метохије. Поништите им пасош,, Л.К.,возачку дозволу,позивни телефонски број, и небо изнад Косова и Метохије.Нема преласка преко централне Србије.Покажите које су границе државе Србије!Доста више залуђивања Србије!

Ђорђе

11.05.2018. 16:23

Не верујем ти што причаш,много пута си нас обмануо.Бриселски споразум је велика велеиздаја.

SS

11.05.2018. 16:35

Ne krsite rezoluciju 12 44jednostavno je postujte u trazenju sporazuma i nista vise u protivnom proglasine kosovo kao privremeno okupiranu teritoriju sto i jeste .

naranca

11.05.2018. 16:40

Neka oni svi neformalno povuku priznanje jednostrane nezavisnosti KIM a mi cemo I'm pomoci da udju u Evropu.

Nikola

11.05.2018. 16:43

Dobro je sto nas Nemacka podrzava na evropskom putu, spremni su da saslusaju nase stavove iako se ne slazemo po pitanju KiM.

naranca

11.05.2018. 16:45

Ako povuku priznanje onda iskace optuznica za nezakonitu agresiju1999.Zato bi oni to na brzinu da pociste po tepih I da se zlocini zaborave.Ej bre Zapade pa Isus gleda sve.Sta vam trebaju te budalastine?

zaliv.net

11.05.2018. 16:59

Ozbiljna drzava i ozbiljan predsednik ne pricaju tako o delu nase teritorije, prilicno neozbiljno i ne cudi sto nas sve vise stiskaju. Srbija mora zauzeti stav a ne da prica "neka oni rade sta hoce a mi cemo im biti prijatelji" .... pa to je isto kao da im kazete samo napred onda i ne treba da cuti sto nam ide ovako "dobro". Rusima dozvoliti vojnu bazu u Nisu i reci jasno i glasno (bez obzira sto je to NATO) da mi ulazimo na sever Kosova i da zelimo kontrolu bar nad tim delom Kosova i TACKA.

ranko75

11.05.2018. 17:07

Kompromis sa Pristinom? Da bi razumeli sta to znaci treba da nas predsednik shvati sta je Pristina.Pristina je grad koji se nalazi na teritoriji Srbije. Znaci moze da bude kompromis toga srpskog grada sa kime? Sa AV?Kakve probleme sa srpskim gradom Pristinom ima AV pa hoce kompromis?Ili on ima neke privatne odnose.?Onda to treba da resava bez nas,a ako je to odnos Srbije i nj

naranca

11.05.2018. 17:15

Kosovo ce uvek biti zavisno od Srbije u ma kom obliku.Sta oni izvoze u Albaniju ?Nista.A uvoze zastave iz Albanije I docekuju ''svog'' prdesednika.

Милан

11.05.2018. 17:23

Гласаћу на референдуму против БИЛО КАКВИХ додатних уступака Албанцима са Косова и Метохије и никакве и ничије говорничке способности ме неће убедити да променим овај зацементирани став.

Što ne kažemo istinu, već jednom

11.05.2018. 17:51

KiM je bogato zlatom, srebrom i ostalim retkim metalima.. Kad Nato glodari oglodju sve, možemo da se bijemo za zemlju. To ih se ne tiče!

Horus

11.05.2018. 18:16

Da li bi kod nas Angela Merkel razgovarala s predsednikom nekog skupstinskog odbora? Haha, mozda... Kako nam jeftino i ponizavajuce pustaju probne balone.

gorozup

11.05.2018. 18:18

opet B.Pekic! pa ako ne ljubimo zemlju predaka za koju su milioni ljudi zivote dali, koju zemlju i ciju da ljubimo i branimo ako krenemo da poklanjamo deo po deo NASE zemlje.

Milos

11.05.2018. 18:34

Ne znam sta je sporno oko stava SPC da nikako ne priznamo KiM. Zasto bi crkva nudila ikakvo resenje. Ne svidja mi se ovakav komentar predsednika. Kao da im je vec spreman dati stolicu u UN.Tuzno, jako tuzno. I sta ce se desiti ako im se prizna to? Nista! Hoce li biti bolje nesto?? Kako?

nele011

11.05.2018. 18:52

.... Ne ljubite zemlju predaka svojih, već zemlju po kojoj hodaju vaša deca. MI smo Vam je ostavili a Vi je ne rasprodajte i ne poklanjajte....Al eto, sve se izokrenulo...Pa juce ste Predsednice bili u Moskvi, i svi smo culi Vase izjave. Sta se desilo u medjuvremenu....

Dragan R

11.05.2018. 19:41

Ako pratite komentare tekstova o politici Srbije prema KiM videćete da je ogromnoj većini ljudi svakog dana sve jasnije da je vlast spremna da preda KiM Šiptarima ali i da je ogromna većina naroda izričito protiv toga. Naravno, govorim o komentarima u ozbiljnim novinama (kakve su svakako i Večernje Novosti) i na ozbiljnim portalima. Sada vidimo da isti stav ima i najznačajnija institucija srpskog naroda, naša crkva. U čije onda ime predsednik vodi politiku koju vodi i odakle mu to pravo?

Aksa

11.05.2018. 21:16

Ne popustamo pred ucenama i provokacijama, narocito kad su u pitanju Albanci koji izbegavaju da ispune svoj deo obaveza.

naranca

11.05.2018. 23:43

@iz glave - Jasno je......Kosovo nama=zamrznuti konflikt....Kosovo njima =zamrznuti konflikt

ana

11.05.2018. 22:57

Pristina nije za kompromis jer pod podrskom velikih sila pokusavaju da rade sta hoce i kako hoce.

ana

11.05.2018. 22:58

Dok god imamo Vucica da nas zastupa sigurni smo ali bice tesko jer je bivsa vlast napravila mnogo gresaka.

sara

11.05.2018. 23:13

Albanci u svom recniku nemaju rec kompromis,dokle god ne pocnu da postuju sporazum ne davati prevelik znacaj dijalogu

salle

12.05.2018. 04:28

@Dragan - EU bi morala da ih pritisne da pocnu da ispunjavaju obaveze iz Sporazuma

Pile

12.05.2018. 07:48

Ne mogu se nicije zelje ispunjavati,ali se moraju postovati odredjeni principi medjunarodnog prava.Zelje su zelje,a pravo je pravo.

KOosta

12.05.2018. 08:52

Ako smo ispunili sve dosadašnje njihove zahteve da su korektni i da žele da se sve ovo nekako završi trebali bi da povuču ručnu i da počnu i oni nešto da rade od preuzetih obaveza pa da onda nastavimo da se dogovaramo ali ponavljam uz uslov da počnu i oni da rade a ne samo da im ispunjavamo sve želje kao malom detetu.

Dangubić

12.05.2018. 08:54

Osilili se sa svim ovim što im je do sada ispunjeno i žele tako da nastave ali to ne vodi pomirenju i okončanju beskonačnog dijaloga moraju i oni da odrastu i da počnu da se ponašaju konstruktivno.

drakce

12.05.2018. 09:11

Sustina kompromisa je u suzivotu, na zalost mislim da su velike sile obicno egoisticne i da nece dozvoliti da makar simbolicno imamo uspeha.Koja je svrha sile.

Kole87

12.05.2018. 09:51

Pitanje Kosova treba resavati eto vuce se vec godinama i vidimo da ga vreme nece resiti samo od sebe.

Patar Pan

12.05.2018. 17:24

Sustina kompromisa je u suzivotu, na zalost mislim da su velike sile obicno egoisticne i da nece dozvoliti da makar simbolicno imamo uspeha.Koja je svrha sile.