Mediji: Molitveni doručak test za kosovske lidere

Tanjug

07. 01. 2018. u 20:21

Molitveni doručak, koji se tradicionalno početkom februara održava u Vašingtonu, mogao bi biti svojevrsni test Amerike za tri kosovska lidera - Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadri Veseljija

Медији: Молитвени доручак тест за косовске лидере

Foto Tanjug

Molitveni doručak, koji se tradicionalno početkom februara održava u Vašingtonu, mogao bi biti svojevrsni test Amerike za tri kosovska lidera - Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadri Veseljija s obzirom na to da oni podržavaju inicijativu o opozivu odluke o formiranju Specijalnog suda.

Specijalni sud formiran je krajem 2015. godine odlukom kosovskog parlamenta, a ambasadori SAD i Velike Britanije, kao i Delegacija EU u Prištini žestoko su se usprotivili inicijativi poslanika za opoziv odluke o formiranju tog suda.

Ambasdor SAD je uozorio da bi to moglo da znači povratak Prištine u 90-te i međunarodnu izolaciju.

Pozivajući se na izvore bliske vladajucjoj Demokratskoj partiji Kosova, portal Expeš piše da su poziv za Moltiveni doručak već dobili predsednik parlamenta Veselji i premijer Haradinaj, a da nije poznato da li je poziv dobio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Iz Tačijevog kabineta je, kako se navodi, rečeno da će saopštenje o tome izdati u utorak.

Međutim, odlazak Haradinaja u SAD je, prema pisanju dela prištinskih medija, pod znakom pitanja s obzirom na to da je juče portal Lajmi objavio informaciju da je Amerika odbila njegov zahtev za izdavanje vize.

"Da, premijer je dobio poziv, pozvan je da prisustvuje Molitvenom doručku i to se održava u februaru", rekao je savetnik premijera Haradinaja Avni Arifi za Express.

Poziv za učešće na ovoj ceremoniji već je dobio predsednik parlamenta Veselji, rečeno je iz njegovog kabineta Express-u.

Iz Veseljijevog kabineta kažu da ne vide razlog da predsednik parlamenta ne otputuje u SAD.

"Predsednik Veselji ima američku vizu, kao što znate, to je jedini lider na Kosovu koji se sastao sa američkim predsjdnikom Donaldom Trampom. Što se tiče Molitvenog doručka, predsednik parlamenta je prihvatio poziv", rečeno je Express-u u kabinetu Vesejija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije