Republika Makedonija i Republika Srbija razvijaće uspešne bilateralne odnose i kroz njih doprineti jačanju saradnje u regionu, rekao je za "Politiku" premijer Republike Makedonije, Zoran Zaev, prilikom prve zvanične posete Srbiji.


On je rekao da se u Beogradu oseća kao kod kuće, a da je u Srbiju došao da bi se unapredili odnosi dveju prijateljskih država i kako bi se razvila saradnja na nivou koji zaslužuje vekovno prijateljstvo naroda dve zemlje.

Pročitajte još: Zoran Zaev pod stalnom pretnjom za atentat

Za "Politiku", Zaev je rekao da je političko-bezbednosna situacija u Makedoniji stabilna.

ZAEV: PRIJATELjSKI DOČEK U BEOGRADU Makedonski premijer izjavio je da je u Beogradu naišao na prijateljski doček, kao i da je tokom zajedničke večere sa premijerkom Srbije Anom Brnabić vodio inspirativne razgovore. "Prijateljski doček i inspirativni razgovori na zajedničkoj večeri sa premijerkom @anabrnabic. Uveren sam da je to dobra najava za sutrašnji zvanični deo posete Republici Srbiji", napisao je Zaev na svom Tviter nalogu.

"Političko-bezbednosna situacija u Makedoniji je stabilna, reformske procese smo vodili pažljivo, vodeći računa o građanskim i državnim interesima, a sa aktuelnim političkim rukovodstvima u regionu, koja su pokazala odgovornost za stabilan region, ja sam ubeđen da smo na pravom putu ka našim zajedničkim strateškim ciljevima", kaže makedonski premijer.

Pročitajte još: Zaev učvršćuje vlast

Evropske vrednosti su potrebne građanima naših zemalja, perspektive su nam otvorene, te od svih nas zavisi koliko ćemo brzo stići do željenog cilja, kaže on.

"Mislim da već postaje jasno i za sva rukovodstva u regionu da je građanima važno kada se njihovi problemi rešavaju", rekao je Zaev.

Mišljenja je da i u Srbiji i u Makedoniji postoji opredeljenost da se sva pitanja rešavaju na miran način.

"I Republika Makedonija i Republika Srbija imaju potrebu za mirom i stabilnošću u svojim državama, kao i u regionu i u svetu, zato što samo regionalni i svetski mir znače i pravi bezbedni ''dom''. Načcini kako da se obezbede taj mir i stabilnost jesu političke odluke, ali sve dok smo zajedno i na strani mira - nemamo problem", ocenjuje Zaev.

On je ubeđen da postoji opredeljenost i kod rukovodstva Srbije, kao i kod nas da se sva pitanja rešvaju na miran način, kroz dijaloge, mudro i sa osećanjem odgovornosti.

"To dugujemo građanima u kojoj god državi da žive, Makedoniji, Srbiji, na Balkanu ili u svetu", poručio je Zaev.

On se slaže da narode obe države spaja istorijska i kulturna prošlost, na čijim temeljima može da se gradi budućnost.

"Svaka ideja, predlog ili korak koji vode ka ovim ciljevima vredni su da se razmotre. Jedno znam: ovo su vremena koja otvaraju razvoj, trenuci koji se ne propuštaju. Svesni smo toga, preduzimamo akcije, a efekte ćemo osetiti i bićemo ponosni na njih, zato što će to biti zajednička zasluga", rekao je Zaev.

Poručio je građanima Srbije da hrabro i odvažno brane prave demokratske vrednosti, kako bi obezbedili budućnost i ovoj i dolazećim generacijama.

"Perspektive su nam otvorene, te možemo i da ih obezbedimo, za ceo region, zajedno", zaključio je Zaev.

Premijer Makedonije, koji će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, sleteo je danas na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Zaeva je na aerodromu dočekao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.