SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREMIJER Makedonije i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev nalazi se pod stalnim pretnjama za atentat od 2015, izjavio je resorni ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Izjava koju je premijer dao u Crnoj Gori, objasnio je Spasovski, odnosila se na reakcije analitičara o mogućnostima da se „dogodi nešto loše u procesu približavanja Makedonije NATO“. I, zato je, kako je rekao ministar, premijer potvrdio da je spreman na sve.

Pročitajte još: Zaev režira upad Srba u Makedoniju?

– Od 2015. godine, Zaev je pod stalnim pretnjama za atentat. Službe preduzimaju ozbiljne mere za obezbeđenje premijera, ali i za sve druge funkcionere – rekao je Spasovski, objasnivši da sada ipak, nema direkno upućene pretnje od nekoga, za razliku od 2015. kada je bio na čelu tada opozicionog SDSM-a i dobio obezbeđenje.

Indirektne pretnje Zaev je dobijao pre dve godine kada je objavljivao audio materijale u projektu „Istina o Makedoniji“, izdvojene iz tzv. „političkih bombi“, nezakonitog prisluškivanja. Po dobijanju tih pretnji, MUP je dodelio policijsko obezbeđenje.

Pročitajte još: Zaev režira upad Srba u Makedoniju?

ZAEV: NEKA BUDE ŠTA BUDE

– Neki analitičari mi kažu „Sada si ti na redu“. Ako nešto treba da se dogodi, neka se dogodi. Ja sam prihvatio posao premijera, mojoj zemlji je potreban lider i spreman sam da donosim odluke kakve očekuju naši građani, po svaku cenu, pa neka bude šta bude – izjavio je Zaev za crnogorski radio „Antena M“.