SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“VELIKA vladajuća koalicija u Makedoniji predvođena Socijaldemokratskim savezom (SDSM) lidera i premijera Zorana Zaeva izvojevala je ubedljivu pobedu na šestim lokalnim izborima još u prvom krugu u najvećem delu od 80 opština u zemlji.

Koalicija je na osnovu preliminarnih rezultata u prvom krugu osvojila 37 gradonačelničkih mesta od 45 u kojima je već pala odluka. Opoziciona VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog osvojila je tri, albanska Demokratska unija integracija (DUI) Alija Ahmetija dva, grupa birača takođe dva i Demokratska partija Turaka jedno mesto.

Odluka o izboru gradonačelnika u preostalih 35 opština "pašće" u drugom krugu izbora 29. oktobra. To se odnosi na nekoliko skopskih opština, kao i na Gostivar, Tetovo, Debar, Demir Kapija, Staro Nagoričane, Štip...

Zaev je u slavljeničkom obraćanju ispred zdanja Vlade na skopskom bulevaru Ilinden poručio da je "era lokalnih šerifa završena".

- Poručujem svim nosiocima funkcija da slušamo narod. Obećali smo da ćemo biti servis građana, kako oni diktiraju, mi ćemo raditi. Radost zbog pobede je velika ali je odgovonost još veća - ukazao je Zaev.

PROČITAJTE JOŠ - IZBORI U MAKEDONIJI: Ubedljiv trijumf vladajuće koalicije

Kandidat SDSM-a za gradonačelika Skoplja Petre Šilegov, kako je potvrđeno "Novostima" u ponedeljak u štabu te stranke, pobedio je u prvom krugu kandidata VMRO-DPMNE, Koceta Trajanovskog.

Šef Izbornog štaba SDSM-a Mile Zečević je novinarima rekao da će ova pobeda koalicije "Život za Makedoniju" zaokružiti promene u državi.

- Ovaj dan je praznik za demokratiju i primer za mirno i slobodno izražavanje svakog glasa građana. Ovako izgleda Makedonija kada se glasa slobodno i demokratski, bez pritisaka - rekao je Zečević.

Inicijatori za reforme u opozicionoj VMRO-DPMNE na noćnoj konferenciji za novinare su poručili da je "vreme gruevizma u Makedoniji završeno" i da je reč o "sramnom porazu". Ponovljen je zahtev Nikoli Gruevskom da podnese ostavku i omogući izbor novog lidera. Sa druge strane, Gruevski je u štabu stranke najavio da će uslediti potpune analize izbora "u nedemokratskoj atmosferi i nefer uslovima", ali nije odgovorio na novinarsko pitanje da li razmišlja o ostavci.JOVANOVIĆ: POBEDA U SRPSKIM SREDINAMA

MIROSLAV Jovanović, poslanik u Sobranju i lider Srpske stranke u Makedoniji (na slici) u koalicionom bloku vladajuće SDSM-a, za "Novosti" je izjavio da je izvojevana ubedljiva pobeda kao dokaz velikog poverenja građana koji podržavaju novi kurs demokratskih promena u zemlji.

- Značajan doprinos pobedi i na ovim lokalnim izborima pružila je i Srpska stranka. Pobede su izvojevane u gotovo svim sredinama gde žive Srbi. U nekim sredinama veoma ubedljivo. Objektivno, angažovanjem proverenih kadrova, kojima očito građani veruju, očekujemo u narednom periodu značajna poboljšanje prava Srba počev od "lokala" do centralne vlasti - rekao je Jovanović.