Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom predsednika Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksom Sorošem o regionalnoj saradnji i podršci ove Fondacije evropskim integracijama Srbije, reformama u oblasti medija i vladavine prava.


Kako je saopšteno, predsednik Vučić je istakao da je strateški cilj i glavni prioritet Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, kao i da je Srbija spremna za dalje reformisanje društva i dostizanje evropskih standarda. Srpski predsednik je naglasio i to da je regionu Zapadnog Balkana mesto u Evropskoj uniji, i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je potrebno da Srbija nastavi da primenjuje reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Mogerini podržala ubrzanje puta Srbije u EU


Zamenik predsednika Upravnog odbora Aleks Soroš ohrabrio je Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu, kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i naglasio da je Fondacija za otvoreno društvo spremna da pruži podršku reformskim procesima i razvoju preduzetništva, kao i programu integracije Roma u Srbiji.

Aleks Soroš je sin Džordža Soroša, američkog investitora i osnivača Fodnacije.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa Aleksom Sorošem i sa Džordžom krajem septembra u Njujorku, gde je učestvovao na Generalnoj skupštini UN, da je veoma zadovoljan.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić u Zagrebu do kraja godine


Kako je tada preneo novinarima, oni su želeli da čuju kakva su naša viđenja događaja na Balkanu, situaciji i budućnosti regiona.

"Saslušao sam ih, ali su i oni mene saslušali. Nismo se bavili tračevima, već ozbiljnim stvarima. Razmenili smo viđenja o dešavanjima u svetu, Evropi, na Balkanu. Mislim da je važno da na tako bitnom mestu kažem te stvari. Bio je to veoma zanimljiv razgovor", rekao je tada Vučić.


SOROŠ SA MEDIJIMA I CIVILNIM DRUŠTVOM

Aleksandar Soros, zamenik predsednika Upravnog odbora mreže Fondacija za otvoreno društvo, razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima medija i građanskog društva, koji su u svom radu posvećeni ljudskim i manjnskim pravima i inkluziji Roma, vladavini prava, slobodi medija i razvoju demokratije u Srbiji.

Kako je saopšteno iz ogranka Fondacije u Srbiji, Aleksandra Soroša, inače sina investitora i filantropa Džordža Sorosa, primio je i predsednik Republike Aleksandar Vučić, sa kojim je razgovarao o procesima demokratizacije i političkim i ekonomskim reformama i razvoju preduzetništva u Srbiji, a "razgovori su bili otvoreni i konstruktivni".