Milorad Dodik za “Novosti” : Želim da odvojim RS a da ne padne nijedna glava

Vuk MIJATOVIĆ

13. 11. 2017. u 09:01

Predsednik Republike Srpske: Da su Rusi samo stavili veto na rezoluciju o Srebrenici, dovoljno je. Da smo nastavili podaništvo prema strancima bili bismo uništeni

Милорад Додик за “Новости” : Желим да одвојим РС а да не падне ниједна глава

foto D.Milovanović

SANJAM i verujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima.

Ovako, u razgovoru za "Novosti", predsednik Republike Srpske obrazlaže svoju težnju, koja se pretvorila u njegov glavni politički cilj i koja će, čini se, obeležiti njegovu političku karijeru. Za Dodika, Bosna i Hercegovina je "moranje, a ne želja", a za sebe kaže da se nikada nije osećao Bosancem:

- Uvek me zaboli kada dođem u Beograd i neko me pita šta ima novo u Bosni. Utrnem od takvog pitanja. Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identifikujem sa tom državom, već sa narodom kojem pripadam, svojom verom, jezikom i pismom. Moj pradeda je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao.

* Da li insistiranjem na samostalnosti Srpske ugrožavate poziciju Beograda u vezi s Kosovom?

- Nisam pitao Srbiju šta o tome misli. Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije, i ja to razumem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska.

OPOZICIJA "PROTIV" * STAVOVI vlasti i opozicije u RS su sve dalje. Može li se doći do minimuma zajedničkog interesa? - Naši protivnici su otišli u organe BiH i ne komuniciraju sa RS. NJihova politika je protiv Srpske.

* Mogu li se te dve stvari rešavati u "paketu"?

- Svet je povodom Kosova, navodno kažnjavajući Miloševića, koji već nije bio tu, dodatno ponižavao Srbiju i Srbe. To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže - raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu - morate da budete zajedno. To je licemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rešenje.

* Kako situacija u Kataloniji utiče na vaš cilj?

- Nismo se identifikovali sa Katalonijom. Naša priča je potpuno autentična. Istoriju Katalonije ne poznajem dovoljno, ali znam svoju. I znam da je RS konstituisana kao država, jer sam bio poslanik kada se ta odluka donosila. Imamo sve elemente državnosti - teritoriju, efektivnu vlast i narod koji to želi. Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo.

* Zbog takvih stavova ušli ste u oštar sukob sa delom međunarodne zajednice?

- Moramo narod da oslobodimo tog stereotipa da stranci ovde mogu da rade šta hoće a da mi moramo da slušamo. Ja sam to raščistio još 2006, kada sam postao premijer. Tada sam prekinuo praksu da se svi materijali pre sednice Vlade šalju u Kancelariju visokog predstavnika. Kada je došao njihov predstavnik Kris Benet da se žali, ja sam ga izbacio napolje i napisao odluku da mu se zabranjuje ulazak u zgradu Vlade RS.

* Nedavni izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka ocenili ste kao udar na srpski narod. Da li bi situacija u BiH bila bolja ako bi Incko otišao?

- Incko mora da ode, ali da niko drugi ne dođe. To je suština. On je jedan fin međunarodni hohštapler. Ima platu od 24.000 evra, na koju ne plaća porez, a tragično je to što tvrde da on nama pomaže.

* On tvrdi da ste ublažili retoriku i odustali od referenduma posle sankcija Amerike.

- Evo, molim Amerikance da mi produže sankcije ako misle da je to razlog. Meni je život lakši otkako mi Amerikanci ne dolaze u kabinet. Šta će mi oni? Sa njima je veoma teško razgovarati. To su uvek nadobudni tipovi koji nešto traže i na nešto vas prisiljavaju.

* Jedan od ključnih zahteva američkog diplomate Hojta Jia, kako se moglo čuti, bio je da vas Vučić obuzda u aspiracijama prema nezavisnoj RS?

- Hojt Ji, koji se ovde lažno predstavlja kao neka moć, najveći je gubitnik. Dosad se nije desilo da je neki američki diplomata došao i nešto rekao a da je posle morao da menja svoj stav. To govori da on nije dobio podršku Vašingtona za takvu priču. Zato je i EU istog dana saopštila da ne stoji iza toga. Odlično je što se to desilo, jer se sada vidi da je taj Hojt Ji potpuno beznačajna politička figura i običan mešetar.

* Sedi li Srbija na te dve stolice, o kojima je Ji govorio?

- Zapravo je on sedeo na dve stolice - jednoj iz bivše administracije i na drugoj u pokušaju da se dodvori novoj. Očigledno mu se ova druga izmakla. Ovde se ne radi o stolicama, već o realnim interesima. Traže da prekinemo odnose sa Rusijom i pitaju šta su oni uradili za nas. Uradili su mnogo. I da ništa drugo nisu, stavili su veto na britanski predlog deklaracije UN po kojoj su Srbi genocidan narod. Ne samo da bi to bio dodatan atak na RS, već bi ta deklaracija razgrađivala i Srbiju. To se ne može zaboraviti. A od Amerikanaca smo dobili bombe sa osiromašenim uranijumom. Oni su jaki, to je u redu, ali nemojte očekivati da vam aplaudiramo dok nas bombardujete.

* Kako komentarišete informaciju da Britanija šalje dodatne vojnike u BiH "za operativno reagovanje u regionu"?

- Stara britanska politika je usložnjavanje odnosa, a ne rešavanje problema. Ta politika je u kontinuitetu antisrpska. Čak i kada je delovalo da su nam saveznici, radili su podmuklo protiv srpskih nacionalnih interesa. Moramo narod da oslobodimo stereotipa o moćnim strancima i da sudbinu uzmemo u svoje ruke. Ja sam primer da je to moguće.

* Da li takvi vaši stavovi otežavaju poziciju Srpske?

- Da je RS pokazivala podaništvo prema strancima, bila bi samo dodatno devastirana. Ja uopšte ne verujem u dobre namere stranaca.

* Kako napreduje zajednička deklaracija Srbije i RS o pravima srpskog naroda?

- Trebalo bi da ovih dana tekst deklaracije razmatra zajednički tim, i ukoliko se saglase, da i skupštine raspravljaju o tome. To će biti prvi put da skupštine Srbije i Srpske donesu identičan akt, i to je veoma važno.

SA VUČIĆEM NEMA PRITISAKA * NESLAGANJE stranaka bilo je obrazloženje za odustajanje od referenduma o pravosuđu. Čuje se, ipak, da je pravi razlog zapravo pritisak iz Beograda? - Nema pritisaka iz Beograda. Ranije ih je bilo u određenoj meri, ali sa Vučićem toga nema. Imamo odlične odnose sa Srbijom. Ono što se vidi je veoma dobro, ono što se ne vidi je još bolje.

* I pre nego što smo videli ijedno slovo deklaracije, ona je dočekana na nož?

- Nemoguće je to objasniti. Deklaracija neće biti osnov za destabilizaciju. Zašto mi ne bismo promovisali svoja politička prava u CG, Albaniji, Sloveniji..., kao što to oni čine za svoje sunarodnike u našim državama. To je afirmacija prava, a ne nekakvo jurišanje.

* Šta je za vas iz RS najvažnije da se nađe u tom dokumentu?

- Mi ne želimo da budemo bosanski Srbi. Hoćemo da izrazimo da su Srbi - Srbi, gde god da žive. Da nisu ničiji, da pripadaju svom narodu i vole Srbiju. Onima koji su napadali deklaraciju verovatno će smetati što nije napisano nešto nenormalno da bi oni imali čime da se zanimaju.

* Kako napreduje integracija Hercegovine u RS?

- To je sve integrisano. Hercegovina živi život Srpske. Pre izvesnog vremena bila je potpuno zatvorena. Bilo je teško tamo stići. To je sada najkraći i najbolji put iz Beograda za more.

POTREBNA NAM JE PODRŠKA ZA PUTEVE

NAŠ najveći projekat za koji nam je potrebna podrška je auto-put Banjaluka - Beograd. Do polovine iduće godine završićemo još 20 kilometara puta do Doboja. Razgovaramo o tom putu sa Kinezima, oni traže da se povežemo preko BiH kao međunarodno priznate zemlje, a ja pokušavam da to izbegnem - kaže Dodik.

* Šta se dešava sa auto-putem Sarajevo - Beograd?

- Što se nas tiče, taj put se završava na Palama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

Чикириз

13.11.2017. 09:22

Нажалост,на овим просторима ништа се не може постићи без" падања глава"!!

vuk

13.11.2017. 09:25

Teško nama sa ovakvom pozicijom i opozicijom!Niko nema nacionalni program ni ekonomski.68% mladih ne zaposleno,političari se ponašaju kao trgovci trguju prirodnim resursima,borci socijalni slučajevi,zdravstvo uništeno kao i školstvo da nema kredita Republika Srpska za koju sam dao mladost bi nestala ovako će biti prazna ljuštura mladi odlaze u zemlje EU traže posao.Vlada R.S održava socijalni mir u Banjaluci jer tamo živi polovina stanovnika ,do kada?Srbi čuvajte se sami sebe kriminal nas pojede

piksi

13.11.2017. 09:40

ljevčanska politika po onoj narodnoj-sve za vlast a vlast nikom-radnik cia i bosanac a sad srbin i rusofil-većini običnog sveta je sinonim za alavog srebroljupca bez morala

Анти Антифа

13.11.2017. 09:41

Миле,сви Срби уз тебе.А Srbi уз оне друге.Победићемо!

wz20s

13.11.2017. 09:42

A kako ces onda sa drugovima Bakirom potpisivati za kredite? Nakon 12 godina vlasti to si mogao da uradis a nisi, ipak ti ne vjerujemo.

Knajz Miloš

13.11.2017. 09:57

Olovka glavu čuva, zato Mile uključiti što više pravnika , a manje generala !!

amerika

13.11.2017. 10:13

nije rusija spasla banjaluku da ne podpadne pod muslimansku federaciju nego amerika svaki dictator hoce da ima svoju zemlju za sebe I da radi šta hoce dodik se ugledao na rusiju srbiju kinu kubu severnu koreju doživotno na vlasti kao u navedenim zemljamas a zašto ne kao u amertici koja nikada nije pogrešila u istoriji dokaz su nam tesla I pupion cetiri godine mandate ili eventualno osam I odlazi se sa cela države nece da se degradiraju mlađi da su ne sposobni I ne školovani kao što sam naveo ze

Zule

13.11.2017. 11:49

@Sumadinac - Srbi imaju Republiku Srpsku kao međunarodno priznati entitet. U njoj su svoji na svome, mnogo više nego Srbi u Srbiji. Jedino u okvirima Dejtona Srbija ima legitimitet da čuva Srpsku. Pokušaj cepanja dejtonske BiH od strane Srba doveo bi do rata u kojem bi Srbija dobila izolaciju i sankcije a Srbi bi opet platili najveću cenu. Stečenu slobodu srpskog naroda u RS ne treba rizikovati i od gotovine praviti veresiju i totalni gubitak.

mlbrnsrb

13.11.2017. 10:34

Srbine, ljudina si gromada, BeGe ima vazale na vlasti ali docice Srbo na vlast uz pomoc naseg Velikog Bate sa Istoka, pred zoru se mrzne, zajedno smo jaci brate Milorade zivelo Srpstvo.

dragan luburić

13.11.2017. 10:34

vrijeme je da idete gospodine Milorad Dodik,niste ispostovali referendum za sudstvo BiH i dan Republike Srpske a kamoli odvojite RS , narod je gladan i sit vasih prica.

prellee

13.11.2017. 10:40

Sve kratko, suštinski potkrepljeno činjenicama i u biti istinska volja Srpskog naroda preko Drine. Tačno da Zapad ne može da se oslobodi zle želje da se Srbi UVAŽE od početka rataova 90.god, bolje rečeno od pada Berlinskog zida kad su Srbi i Rusi ODREĐENI za uništavanje.Naročito da JE politika bila antimiloševička, tačno u POTPUNOSTI, ona je antisrpska i ja sam ubjeđen i lično samtram da se ništa neče promjeniti ubuduće.Dovoljan je protek od 25. godina da vas UBIJEDI u nečije loše namjere...

Стефан Зоран

13.11.2017. 11:10

Територија данашње БиХ, РСК, јужне Далмације и Дубровника биле су у тренутку стварања државе СХС по аустроугарским пописима већински српске! А Хрвати су 1945, уз Хрватску, добили и целу Славонију и Далмацију. РСК су припојили 1995. војном акцијом, уз погроме и прогоне стотина хиљада Срба. А Срби муслимани су постали нов народ и у рату добили своју територију, на чији један део и даље претендују Хрвати. Сачувани српски део може да опстане једино јачањем политичке и војне сарадње са РФ и Србијом.

Hrvoje

13.11.2017. 13:59

@Стефан Зоран - A jel? Kad je to postojala "PCK" ikada, pa da je iole mogla biti "većinski Srpska"? Vojna Krajina - koja je bila jedinica unutar Austro -Ugarske je ukinuta 1881. godine, a geografski se nije preklapala s tim što ti zoveš "PCK". (npr. Knin je bilo glavni grad "PCK", a nije bio u VK). A ako je vama određena teritorija Srbija, jer je po vašem tumačenju "većinski srpska", pa šta se onda ubiste dokazujuči da je "Kosovo Srbija". Tamo su Srbi endemična vrsta, pa po kojoj logici vam je onda ono srpsko?

Hrvoje

13.11.2017. 11:12

Mi u Hrvatskoj smo četiri godine krvarili i to žešće. Na koncu je Tuđman dogovorio sa Miloševićem deportaciju Srba iz onoga što su zvali "Krajina". U krajnjoj liniji to je tužno. Mnogi djelovi RH su ostali prazni, zapušteni, jadni... Međutim, ovakvi likovi kao Dodik, ali i općenita politika Srbije i Srpske nas iznova uvjeravaju koliko je Franjo bio u pravu i koliko mu moramo biti zahvalni! Jer, u protivnom, tko bi sada trpio nekakvu "srpsku" na tlu hrvatske i slušao naklapanja o otcepljenju...??

Conte

13.11.2017. 11:42

@Hrvoje - Za razliku od vas, Hrvati iz zapadne Hercegovine odlično znaju da Dodik više radi za njihove nacionalne interese nego matična im država. A upravo ih je Tuđman nasamario da "glasuju" za nezavisnu BiH iako su se najviše žrtvovali za Hrvatsku. Dvoličnost hrvatske politike ima kosmičke razmere. Dodik je u krivu što ne podržava muslimane da BiH Hrvatima život učini što nepodnošljivijim, što Hrvati svakako ne bi propustili da urade ako bi se radilo o Srbima i njihovim interesima.

Hrvoje

13.11.2017. 12:08

@Hrvoje - @Conte - to je točno da Dodik radi za to što ti zoveš "nacionalni interesi Hrvata u Hercegovini". Međutim, jako je dobro poznata narodna uzrečica: Ne laje pas radi sela, nego radi sebe! Tom "podrškom" Hrvatima, Dodik samo želi destabilizirati BiH, a iz tako destabilizirane će lakše odvojiti Srpsku. Da Dodik hoće pomoći Hrvatima, radio bi više na njihovom povratku u Posavinu te Banja Luku, odakle su brutalno izjureni. Ali, Dodika nije briga niti želja da se oni vrate... Toliko o njegovoj brizi!

Samo da Kazem Hrvoju

13.11.2017. 12:42

@Hrvoje - Da Se Nemesa Tamo gde mu nije Mesto. Vas FRANJO Tudjman je vama Hvatima Isprao Mozgove I samo imate Mrznju I Mrznju I Mrznju Neopisivu Mrznju Prema RS I Srbiji. Ma sta mi Srbi izjavili vi Hrvati ste bili Zaguljeni I Ostali ZAGULJENI Vama se nista nedopada Sta god da mi Srbi Izjavimo. Zalosno!!!!!

Hrvoje

13.11.2017. 13:55

@Hrvoje - @Samo da kažem Hrvoju - meni, srećo moja, Franjo nije isprao ništa, a ponajmanje mozak. S druge strane, tvoji sunarodnjaci u Hrvatskoj su četiri godine pokušavali da taj isti moj mozak ne isperu - nego probuše! Ali, bez obzira, nikakvu mržnju ja ne osjećam niti prema Srbima niti prema Srbiji. Baš sam bio u Srbiji prije par mjeseci i bilo mi lijepo. I jedina razlika između ljudi vamo i tamo je u mnogočemu upravo to - nekome su mozgovi isprani propagandom, drugima umalo probušeni mecima...

Ђорђе С.

13.11.2017. 11:20

Да су тако размишљали, Хрвати, Албанци и новостворени народи не би данас имали у саставу својих држава и територије у којима су већину чинили Срби. Те територије су уз помоћ јаких савезника и етнички очишћене и нико више не помиње њихово протерано и побијено становништво,

Шумадинац

13.11.2017. 11:33

Видеће ускоро запад да је БиХ пропао пројекат, и да нема будућност. Народи у БиХ не желе да живе заједно, то сви знају. Подршка Додику. Само стрпљиво, мирно, хладне главе решавати то питање, нико не жели рат.

tuzlak

13.11.2017. 12:46

Ej moj Milorade, samo ti sanjaj, mozda I dosanjas. Bolje da se pobrines da napravis uslove za bolji zivot naroda koji te izabrao nego da pricas u prazno, sigurno I sam vjerujes da to o cemu pricas nije moguce I nece ni biti

Nick.cdn

13.11.2017. 16:10

@tuzlak - A kao tebi su Izetbegovici napravili uslove za bolji zivot! Moguce je tuzlak i te kako moguce. Nece biti da jedna izmisljena nacija diktira uslove Srbima. Vi ste saka jada i srljate u propast!

Dilema

13.11.2017. 12:52

Nisam pitao Srbiju šta o tome misli. Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedeljivosti, imajući u vidu Kosovo........To je nametnuta dilema. Kosovo i Metohija su okupirani silom i to je presedan. Srbi su izdjeljeni samovlascu i silom broza i poslusnika. Ne treba se vise obazirati na medjunarodne "siledzije" vec raditi na ujedinjenju. Prvenstveno u Srbiji jer su tu i naj veci otpori ka tome cilju. ...

zunzara

13.11.2017. 13:05

... nekim čudom postanemo nezavisni (mada ni sad ne vidim da nam neko smeta da živimo bolje), i onda istočna hercegovina sa stotinjak hiljada stanovnika ocjepi se od RS, čisto iz svojih ekonomskih interesa (hipotetički), zvorničko bijeljinski kraj isto, jednostavno prestanu da pare šalju u Banja Luku i prave puteve po Lijevču.Mile u se u u svoje kljuse, ali pusti da i kljuse živi.

BEQIR MUFLUZI

14.11.2017. 01:06

@zunzara - "Чисто хипотетички" (како кажеш), распадну се САД као СССР; Немачка и УК као Југославија, Турска као ЧССР... и онда северна Албанија, централна Босна, Република Дубровник, Истра... ("čisto iz svojih ekonomskih interesa") престану да шаљу своје паре у Тирану, Сарајево, Загреб... А Вучић престане да им прави аутопутеве по Балкану! Шта онда?

Чикаго

13.11.2017. 13:17

Браво Додик само напред!! Најхрабрији си Српски политичар ! Имаш подршку од Српске Емиграције из Америке !

Pimpek Dudekov

13.11.2017. 13:22

Хрвоје, је л' ти то нама саветујеш како да решимо "косовски проблем"? Неком српском Олујом (или Кошавом)? А РСК (тада СВК), са 80% Срба, била је равноправан конститутивни део Државе СХС који су Срби 1945. ћутке препустили Републици Хрватској (Тито: "Ма то су само административне границе")!

Стара Дубровчанка '39

13.11.2017. 17:02

@Pimpek Dudekov - @Hrvoje Погледај мало аустроугарске пописе с краја XIX и почетка XX вијека! У Дубровнику и околици није било нити једног Хрвата! Срби православци и католици били су на власти у Дубровачкој опћини! Слично је било и у јужном Приморју, Далмацији, Херцеговини, Славонији, Лици, Кордуну, Банији... Тада сте једино у Хрватској имали већину! Страшном пропагандом код Срба католика, превјеравањем, прогонима и масовним покољима Срба тај сте однос промјенили! Да нисмо моји и ја '41. избјегли, не би ме било!

na zalost

13.11.2017. 15:08

sanjaj ti i dalje a ovi sta mu daju komentare nek ih vidim iza kompjutera vani i tek onda nek pisu koje kakve gluposti

milijan

13.11.2017. 15:17

A sta si cekao 12 godina crni Milorade? Jos kredita MMFa ili joj banaka da upropastis? Mozda jos koju vilu u BG? Kako si onda 1996 priccao potpuno suprotnu stvar?

Србин Јужњак

13.11.2017. 15:58

Подршка из Србије за српски народ у Републици Српској. Република Српска има пуно право на самоопредељење и независност.

Ruben

13.11.2017. 18:04

@Muftadjija - Pa naravno da je osudjeno na uspijeh ; jer je Mile dostojanstven i vredan ; i ima identitet ; vi muftadzije nemate nijedan od ova tri (kljucna) ljudska kvaliteta.

Српски краљ ТврДко

13.11.2017. 16:45

Па осим НАТО-а, и ОДКБ има јединице "za (брзо) operativno reagovanje", тзв. КСОР (или CRRF). Размислите о тој могућности! Или, можда, Руси, Кинези, Индијци, Белоруси... нису "међународна заједница"?

SPORAZUMNI RAZVOD

13.11.2017. 20:42

M.Dodik je u pravu, jer svaki psiholog će vam reći da u slučaju da se supružnici stalno svađaju, najbolje rešenje i za njih i za decu je SPORAZUMNI RAZVOD ! Sociolog će vam reći da to važi i za narode ! Zato se Republika Srpska treba ŠTO PRE odvojiti od Federacija BiH ,(granice razgraničenja su već utvrđene u ratu 1991.-95.) i da napravimo pravu SRPSKU državu u EU !!

"Трст је наш"!

14.11.2017. 01:00

@SPORAZUMNI RAZVOD - Зашто у ЕУ? Зар нам није за памет била СФРЈ?