Rat Rusije i SAD zbog Banjaluke

S. MIŠLJENOVIĆ

08. 11. 2017. u 20:28

Rasprava u Savetu bezbednosti UN povodom izveštaja Valentina Incka o Bosni i Hercevini. Ruski predstavnik Vladimir Safronkov: Zapanjen sam pokazanom srbofobijom

Рат Русије и САД због Бањалуке

Savet bezbednosti UN

PREDSTAVNICI misija Rusije i SAD u Savetu bezbednosti UN žestoko su sukobili stavove oko novog izveštaja Valentina Incka o Bosni i Hercegovini. Moskva raport visokog predstavnika međunarodne zajednice ocenjuje kao antisrpski, dok iz Vašingtona pohvaljuju njegovu ulogu.

Vladimir Safronkov, ruski predstavnik u SB UN, rekao je da je poslednji Inckov izveštaj najpristrasniji još od 2009:

- Krivite isključivo Srbe za stanje u BiH. Duboko sam zapanjen srbofobijom koju ste pokazali u izveštaju.

Predstavnik Rusije je na sednici pozvao na zatvaranje OHR, poručio je da Incko ne predstavlja celu međunarodnu zajednicu, već samo deo zemalja, i izrazio negodovanje što se visoki predstavnik zalaže za

NATO integracije.

Safronkov je ukazao i na oslobađanje Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici, kao primer delovanja pravosuđa protiv Srba, te je izrazio podršku zaključku Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH da se preispita ratna prošlost sudija i tužilaca. On je predstavio i delove Izveštaja Vlade RS o tome kako oni vide situaciju u BiH.

S druge strane, Ejmi Tačko, američka predstavnica u SB UN, podržala je dalju aktivnu ulogu visokog predstavnika i izjavila da su sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku, "jasna opomena svima koji osporavaju ustavno uređenje BiH". Uz to, ukazala je na Inckovu "značajnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma". Ona je pozvala sve strane da ubrzaju napore BiH ka EU i NATO i osudila sve koji kontinuirano rade na slabljenju ustavnog uređenja BiH.

Valentin Incko

DODIK: BEZOČAN NAPAD NA SRPSKI NAROD

INCKO je nastavio da laže o Srpskoj i bezočno je napao srpski narod. On je čovek loših namera i treba ide iz BiH - poručio je Milorad Dodik, predsednik RS.

Dodik je danas rekao da su Srbija i Srpska jedno i da je manje važno gde će granica "biti povučena", ali se založio da se sadašnja granica koriguje. Inače, Incko je u izveštaju naveo da je Dodik, nakon što su mu uvedene sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost Srpske, ali da je više puta rekao da podržava nezavisnost RS i ujedinjenje sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Меира

09.11.2017. 00:31

@Bošnjak - Брате, сјети се свога поријекла! И распитај се зашто Американци изазивају ратове само у земљама у којима живе муслимани! Кад је о Србима ријеч, прочитај неку од истраживачких књига професора Салиха Селимовића, који је студије историје завршио на Сарајевском универзитету.

Новопазарац

09.11.2017. 00:39

@Bošnjak - Србине из Босне! Турски окупатори су одавно отишли из Босне. Остали су само Срби. Муслимани и православци, а католици су се досељавали у Херцеговину и босанску Посавину. Запад је посвађао Босанце и изазвао страшне братоубилачке сукобе, као што то ради свуда у свету где су муслимани...

неимени

09.11.2017. 07:18

@Bošnjak - Немој тако. Кад си ти од муслимана успео да постанеш бушљак, онда је све могуће.

Goran

09.11.2017. 10:01

@Bošnjak - Ne postoje bosnjaci, naravno. Postoje islamizirani Srbi i nesto preostalih Turaka koji neprekidno prave probleme.

I ja sam kritikovan kao gazda pre toga nisam

08.11.2017. 23:50

Danas opet dolazimo do saznanja kritika I sva kriticnost usmerena je prema gazdi.

Да ти кажем

09.11.2017. 11:49

@Bosko - Велика је разлика! "Санџак" није ни република, ни покрајина, ни ентитет, ни дистрикт, ни регион... Ни општина. Није ни било каква административна јединица, још од ослобођења од турске окупације. Санџаци више не постоје ни у Турској.

Jazavac pred sudom

09.11.2017. 05:26

Bravo Dodik, hvala braco rusi, dosta vise tih sitnih cinovnika sto lepo zaradjuju na nasoj muci. Napolje, trazi drugi posao.

VASKE

09.11.2017. 06:36

Valjda je na ovom slučaju i budalama jasno ko se zalaže za interese srpskog naroda a ko nas gura u propast.

Душан

09.11.2017. 06:41

Па овом Инцку из очију врви мржња према Србима а на крају крајева, он је и послат ту да би завршио посао који "они" нису. Гледајући Инцка и његове налогодавце, Фердинанд и Поћорек изгледају као цвеће.

Miša zaštita

09.11.2017. 07:26

Zločinci sa zapada vide ceo svet pod svojom čizmom, okrvavili su ruke u celom svetu na nedućnom narodu, smeta im svako ko neće sa njima u zločine protiv slobodnih država, ne znam samo dokle će to licemerje da traje???

Anubisbgd

09.11.2017. 07:30

... Znaci da bi usao u EU moras i u NATO.... E jadna li je postala Evropa.....

Ruben

09.11.2017. 16:52

@Anubisbgd - Od 39 nista novo ; da bi vazio kao partner Neue Europe morao si biti clan Reich-a ; a da bi bio clan Reich-a morao si slati vojsku sa Wehrmacht-om na Volgograd. Na zapadu nista novo...

bljak

09.11.2017. 07:38

neki jos zive u 90tim - Mislim na americke diplomate i muslimanske lidere u Bosni!Rusija ima svojih razloga da pokaze svoju , pre svega diplomatsku, snagu i nece dozvoliti da se 90te ponove!Nisu ni Hrvati zadovoljni ponasanjem Izetbegovica ostalih pa ce naredne godine biti obelezene pacifikacijom muslimana jer...od Islamske drzave zvane Bosna - nema nista!

ranko75

09.11.2017. 09:18

Sva koketiranja sa zapadom ne vrede nista. Oni vide nase mesto samo na klanici, zato samo uz Rusiju!

Anacionalni ateista

09.11.2017. 10:59

Čvrst mir na prostoru bivše SFRJ će zavladati onda kad narodi i države nastale na ovom prostoru počnu međusobno da se uvažavaju i poštuju.To je jedini put da velike sile dignu sidra i odu negdje drugo.Nametanje vjere ili nacije onim ljudima koji tu vjeru ili naciju ne doživljavaju kao svoju,svakodnevni primitivizam,nedostatak opšte kulture i elementarnog vaspitanja jednostavno moraju nestati ako svi zajedno želimo neko bolje sjutra.Ne mali broj građana su na žalost ogledalo vlasti u državi.

Mobutusesesekokukungbendewazabwanga

09.11.2017. 13:42

@Anacionalni ateista - А ви, црногорци, треба да нас учите општој култури, елементарном васпитању и борби против свакодневног примитивизма?

Милан

09.11.2017. 11:53

Руси и Срби увек заједно бранимо православље у Европи!

Светлана

09.11.2017. 21:33

@Милан - И правду! Зато смо стално на удару и највише и страдамо од побеснелих Антихриста!