PRIMANjA penzionera i zaposlenih u javnom sektoru biće povećana od 1. januara naredne godine, najavila je juče predsednica Vlade Srbije, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada prvih 100 dana njenog kabineta.

Svi penzioneri dobiće u novembru jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a zatim i povećanje od pet odsto, dok će najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru - učiteljima, nastavnicima, vaspitačima, naučnicima, socijalnim službama, lekarima, medicinskim sestrama - plate biti veće 10 procenata.

U ovu grupu spadaju i zaposleni u vojsci, policiji i službama bezbednosti, sudovima, tužilaštvu, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i poreskoj upravi. Za zaposlene u administraciji, stručnim službama ministarstava i Skupštini Srbije, povećanje će biti pet odsto.

Premijerka je istakla da značajna povećanja primanja najbolje govore o tome kako je Vlada radila u ovom periodu, oslanjajući se na rezultate koje je postigao prethodni saziv ministara, na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem. Brnabićeva je istakla da je povećanje penzija od pet odsto značajno.

- Dali smo sve od sebe da napravimo ovaj fiskalni prostor, ali smo zaista i želeli da damo 10 odsto ovim svim drugim zanimanjima. Za sve je bolja situacija. Trudili smo se da napravimo društveni balans - kazala je premijerka, i najavila da se nastavlja sa merama fiskalne konsolidacije.

Kazala je da bi bila mnogo srećnija da su povećanja mogla da budu i veća, ali i da bi u ovom trenutku to bilo "zaista neodgovorno".

- Od iduće godine će 60 odsto penzionera imati veća primanja za osam odsto u odnosu na penzije iz 2014. godine - rekla je premijerka.

Navela je da će zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama za 10 odsto imati veće zarade nego pre primene fiskalnih mera, dok su zaposleni u zdravstvu ranije dobili povišicu od sedam odsto, a od januara za 10 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: DO REFORME PREKO ZAKONA: Ministar Šarčević o ciljevima u prosveti

- Samo primanja penzionera sa najvišim penzijama nisu vraćena na raniji iznos - kazala je Brnabićeva, i dodala da ubuduće neće biti moguće da svi zaposleni u određenim sektorima dobiju istu povišicu jer je svi i ne zaslužuju.

Premijerka je rekla da za nju rekonstrukcija Vlade nije tema, da su u ovom periodu radili svi kao tim.

- Imali smo da gasimo puno "požara", od štrajka malinara, "Fijata", "Goše"... Zadovoljna sam radom svih ministarstava. Kada sam rekla da možemo bolje, nije bila kritika na nečiji račun, već zaista mislim da postoje stvari koje možemo da unapredimo - istakla je Brnabićeva.

Ona je kazala da je tokom prethodnih 100 dana Vlada Srbije pokazala da može da se modernizuje i ide putem koji je trasirala prethodna i da su odlučili da izveštaj o radu podnesu u Kruševcu, jer je potpisivanje ugovora sa "Čehoslovak grup" dokaz da se drže obećanja.

Brnabićeva je istakla i da je uspešno nastavljena fiskalna konsolidacija, da je smanjen javni dug, i da je on samo u ovoj godini smanjen za 7,6 BDP, što je oko milijardu evra. Uspešno je okončana i sedma revizija sa MMF.

- Srbija je u prvih osam meseci ove godine ostvarila rast izvoza, povećao se broj novozaposlenih za 5,5 odsto, a direktne strane investicije su porasle za 19,9 odsto. U prvih 100 dana zaključeno je sedam novih ugovora sa investitorima, vrednih 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih radnih mesta - rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ: Mihajlović: Potpuno sam zadovoljna postignutim za 100 dana

Takođe, kaže, u prvih osam meseci ove godine Srbija je ostvarila rast spoljnotrgovinske razmene veći od 13 odsto, izvoz je porastao za isti procenat, a istovremeno je broj novozaposlenih 5,5 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu.

Veliki napredak zabeležen je i na polju digitalizacije, prvi rezultati su automatska overa zdravstvenih knjižica, čime je omogućena ušteda svima, državi, privredi i građanima. Dodala je i da će konačno biti usvojen i pravni okvir za dalju digitalizaciju u Srbiji.

- Investiramo u obrazovanje za 21. vek. Zato je od ove godine u Srbiji informatika obavezan predmet od petog razreda osnovne škole. Nabavljeni su računari, napravljeni su odlični programi, obučeni nastavnici... - istakla je Brnabićeva i dodala da Zakon o visokom obrazovanju koji je usvojen donosi dobra rešenja, od veze fakulteta i privrede, angažovanja eksperata, a omogućava se i studiranje uz rad.

Kao veliki uspeh premijerka je navela i uvođenje direktne linije Peking - Beograd, istakavši da je broj turista u Srbiji sve veći. Ona je u Kruševcu govorila i o Berlinskom procesu i o njegovom značaju za Srbiju.

- Važno je istaći da smo se za prvih 100 dana Vlade moje kolege i ja sreli sa najvišim svetskim zvaničnicima, od Angele Merkel, preko Emanuela Makrona, do potpredsednika SAD Majkla Pensa. To sve govori u prilog ugledu Srbije - rekla je Ana Brnabić.

Očekivanja su Vlade Srbije da do kraja godine budu otvorena tri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

- Mislimo i na poljoprivrednike, započeli smo projekte navodnjavanja u Vojvodini, a nastavljamo u drugim delovima Srbije. Doneto je 1.600 rešenja za nabavku novih traktora, a pomoć će dobiti i mladi poljoprivrednici - navela je Brnabićeva, istakavši da se nastavljaju i ulaganja u infrastrukturu.

Brnabićeva je govorila i o ulaganjima u zdravstvo, istakavši da Vlada Srbije brine i o mladima, ali i o porodici. Bilo je reči i o srpskim sportistima, kojima se zahvalila na velikom broju medalja.

ŽIVELI

DOK je Ana Brnabić govorila i zahvaljivala svojim kolegama iz Vlade Srbije, moglo se čuti kako je pala čaša i razbila se. To je propraćeno aplauzom, a premijerka je na to rekla: "Živeli!"

MALO IZBALANSIRANIH MEDIJA

ODGOVARAJUĆI na pitanja novinara, premijerka Brnabić izjavila je da ne vidi manjak slobode medija u Srbiji i ponovila svoju raniju ocenu da postoje oni koji "puno podržavaju" Vladu i oni koji su "jako i neobjektivno kritični", a da je malo onih koji su izbalansirani.

- To je moj lični utisak. Ne bih se mešala u rad medija. Meni je O.K. i ovako i onako, ne bih rekla da je neko kriv i odgovoran, potpuno mi je u redu da svako u Srbiji misli kako god hoće i izveštava kako god hoće... U tom smislu, ne vidim zašto je to izazvalo toliku polemiku - rekla je Brnabićeva.

O tome, kako je navela, priča i sa ljudima iz EK i EP, to je bilo i na debati u EP, a razgovarala je, kaže, i sa (visokim zvaničnikom EU) Kristijanom Danijelsonom i poručuje da, iskreno, pokušava da razume kako se taj "manjak slobode medija" u Srbiji manifestuje.

PREDSEDNIK ZASLUŽAN ZA "14. OKTOBAR"

PREDSEDNICA Vlade poručila je juče, na svečanosti preuzimanja kruševačke fabrike "14. oktobar" od "Čehoslovak grupe", da će njena vlada nastaviti da radi naporno i u partnerstvu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakla da je to partnerstvo "posebna snaga" koju Srbija ima. Brnabićeva je rekla da je primetila da građani nose slike predsednika Srbije, s pravom, kaže, jer je on najzaslužniji za to što će "14. oktobar" ponovo da radi.

- Hoću posebne pozdrave da vam prenesem od predsednika Vučića. Verujte mi, bez ikakvog ulagivanja, on jeste čovek koji je najviše dao za ovaj projekat - kazala je premijerka.

Marjan Goga, predsednik slovačke MSM grupe koja posluje u okviru "Čehoslovak grupe" rekao je da imaju viziju koju će ostvariti i podići "na noge" nekadašnji gigant, kao što su to učinili i sa "Tatrom" i "Aviom", koje su takođe imale teške trenutke.

- Obećali smo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ćemo obnoviti funkcionisanje preduzeća i proizvodnju i postepeno povećavati broj radnih mesta, obezbediti nove narudžbine i proširiti tako dobro ime srpske industrije - poručio je Goga.

POPOVIĆ: U PARKU 1.000 IT KOMPANIJA

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović očekuje da će izgradnja industrijskog parka u Beogradu početi sledeće godine. On je podsetio da su odluku o izgradnji tog parka doneli zajedno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping.

- Industrijski park u Beogradu će se prostirati na 320 hektara i biti najsavremeniji u Jugoistočnoj Evropi - rekao je Popović. Očekuje se da će u parku biti više od 1.000 visokotehnoloških kompanija, da će se direktno otvoriti oko 10.000, a indirektno 30.000 do 40.000 radnih mesta.

STEFANOVIĆ: ZNAČAJAN PAD STOPE KRIMINALITETA

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Kruševcu da je u prvih 100 dana rada Vlade policija razbila 11 organizovanih kriminalnih grupa, uhapsila više od 1.650 osoba osumnjičenih za različita krivična dela i zaplenila više od tone narkotika.

"U prvih 100 dana rada Vlade Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija nastavili su snažnu borbu protiv kriminala i korupcije i postigli zapažene rezultate. Beležimo i značajan pad stope kriminaliteta u svim policijskim upravama", rekao je Stefanović, saopšteno je iz MUP-a.

Stefanović koji je obišao Policijsku upravu Kruševac, istakao je da je ona primer kako ozbiljnim radom i borbom može doći do smanjenja opšte stope kriminaliteta.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i u narednom periodu ostaće snažno posvećeno borbi protiv narkotrafikinga i učinićemo sve da sklonimo drogu sa ulica i od naše dece", istakao je Stefanović i dodao da je policija u prethodnih 100 dana zaplenila više od tone narkotika.

Ministar je naglasio da će policija nastaviti snažno da se bori da građani budu i da se osećaju bezbedno u svakoj opštini u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Podsetivši da je ove godine nabavljen veći broj motornih vozila za potrebe policijskih uprava, Stefanović je rekao da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti sa opremanjem policije i najavio da će do kraja godine biti nabavljene nove uniforme za veći broj policijskih službenika kao i druga oprema koja im je potrebna u svakodnevnom radu.