Vučić vratio u igru Vučevića i Selakovića

V. N.

23. 05. 2017. u 09:00

Povećavaju se šanse da se u foto-finišu za premijera kandiduje neko iz vrha SNS. Ko će na čelo Vlade biće poznato do 13. juna. Vučić: U NATO bismo rešili mnoge probleme, ali narod je protiv

Вучић вратио у игру Вучевића и Селаковића

SVE su veće šanse da mesto novog premijera pripadne nekome iz SNS, saznaju "Novosti". Iako su se do sada pominjali tek kao aduti iz senke, bivši ministar pravde Nikola Selaković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević imaju velike šanse da u foto-finišu dođu do fotelje predsednika Vlade.

To je juče nagovestio i premijer i izabrani predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji je, odgovarajući na pitanje da li je tačno da su glavni favoriti za premijera Ivica Dačić, Dušan Vujović i Ana Brnabić, rekao da ima - još nekih. Na insistiranje novinara, naveo je upravo Selakovića i Vučevića, koje je opisao kao pametne i sposobne.

- Mediji su pisali o različitim imenima, ali nisu naveli nikoga iz SNS - rekao je Vučić. - A postoje tri opcije - da bude neko iz SNS, da to bude Dačić, kao predsednik SPS, ili neko od nestranačkih kandidata. Ko god da bude izabran, deo javnosti će ga najgore i najbrutalnije napasti.

Vučić je naveo i da će ime novog premijera biti poznato između 11. i 13. juna, da će inauguracija predsednika biti održana posle 20. juna, dok će zvanično funkciju šefa države preuzeti 30. ili 31. maja, kada ističe mandat Tomislavu Nikoliću. Kazao je i da će ostavku na mesto predsednika SNS dati kada to buda smatrao neophodnim.

Premijer je rekao i da očekuje uspešnu saradnju sa Nikolićem nakon što stupi na novu dužnost.


DRUGI VREĐAJU, A NAS OPOMINjU KOMENTARIŠUĆI odnose u regionu, premijer je rekao da je Srbija često nepravedno stavljana u koš sa "onima koji nas vređaju":
- Ponekad se ljutite kad mi prećutimo uvrede koje stižu iz regiona, ali zato oni iz NVO i medija koji su zato dobro plaćeni, sutradan pišu - treba da se prekine s međusobnim optužbama i uvredama. Tako je bilo i s pričom o "velikoj Albaniji", kada je iz Evrope stigla "pljuska" svima - nemojte da se svađate oko toga. Ili, što bi rekao američki ambasador - ni "velika Srbija" ni "velika Albanija". A ko je pomenuo "veliku Srbiju"?

Na jučerašnjem predavanju studentima Fakulteta bezbednosti, premijer Vučić je govorio o regionalnim i globalnim odnosima i poručio da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo problema, ali da bi protiv takve odluke bilo 75 odsto naroda. S druge strane, kazao je, i onih 70 odsto koji bi da bude uz Rusku Federaciju trebalo bi da razmišljaju o tome s kim trgujemo i od čega se živi:

- Ostaje nam da vodimo politiku vojne neutralnosti sa ciljem ulaska u EU, ali i najboljih odnosa s Rusijom i Kinom.

Naglasio je da je kao premijer donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 odsto građana, kao kada je reč o merama fiskalne stabilizacije, ali da se to ne može porediti sa pitanjem pristupanja NATO:

- Odluka o eventualnom ulasku u NATO donela bi duboke podele i razdor u nacionalnom biću koji bi trajao decenijama.

Vučić je komentarisao i izjavu američkog ambasadora Kajla Skota, koji se zapitao da li bi Srbija trebalo da troši novac na nabavku novih "migova":

- Verujem našim ljudima koji kažu da je vojsci najpotrebnija avijacija. Pitam se šta bi bilo kada bi ambasador u SAD Đerđ Matković govorio Amerikancima da li su im potrebni avioni F22.

Nikola Selaković i Miloš Vučević / Foto Tanjug,

Na pitanje što je Skot nazvao list "Informer" ološem, Vučić je rekao da je on tu reč upotrebio samo u slučaju "Tabloida", koji je o njemu pisao čak i da je ubio dete:

- Smatram, međutim, da ne priliči ambasadoru da tako komentariše najtiražnije novine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

suncica

23.05.2017. 18:05

Citat :" SVE su veće šanse da mesto novog premijera pripadne nekome iz SNS" Ma, ne, nego ce nekome ko nije iz SNSa a sposoban je? Znaci, kriterijumi su ......

suncica

23.05.2017. 18:09

Citat :" da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo problema, ali da bi protiv takve odluke bilo 75 odsto naroda." Auuuuu, a, kao, narod se pita, odnosno slusa?!....

Miki - Zg

23.05.2017. 19:48

M.Vučević i N.Selaković su sposobni operativci SNS-a ,i nedavno sam prognozirao da će N. Selaković biti novi premijer ,ako ga Vučić ne ostavi za svog nasljednika za 5 god -predsjednika RS ?Upravo je konzenzuz relevantnih struktura za Nikolu ?