DO završetka izbora, Beogradom će kao predsednik privremenog veća upravljati savetnik prvog potpredsednika Vlade Siniša Mali, a članovi su bivši gradonačelnik Nebojša Čović, Tatjana Pašić (DS), Nikola Nikodijević (SPS) i Andreja Mladenović (DSS).

Posle 53 dana otkad je s funkcije gradonačelnika smenjen Dragan Đilas, Vlada Srbije u ponedeljak je na sednici uvela privremene mere i imenovala petočlano veće, čiji mandat može da potraje najviše dva meseca. Za to vreme biće raspisani vanredni izbori i izabrano novo gradsko rukovodstvo.

Sastav „v. d. uprave“ je saopštio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je na konferenciji za novinare nakon sednice u Nemanjinoj, objasnio da su Mali i Čović izabrani kao nestranačke ličnosti, koje je predložio SNS:

- Čovića je kandidovalo njegovo iskustvo u vođenju grada. Niko ne može da kaže da nije pokazao energiju i znanje dok je bio na čelu Beograda. Svakako veće nego, recimo, Živorad Anđelković. A Sinišu Malog ne pripremamo za mesto gradonačelnika, jer će naš kandidat biti stranačka ličnost.

Vicepremijer je rekao da je cilj bio - izabrati privremenu upravu koja odgovara potrebama Beograda i tim koji sledećem gradonačelniku neće ostaviti teško stanje:

- Do pre nekoliko dana imali smo dilemu da li da na čelu uprave bude Mali ili jedan stručnjak iz inostranstva. Da smo se opredelili za tog eksperta, morali bismo da sačekamo još dva dana. Zato smo odustali.

SMENA DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA NA pitanje - hoće li članovi privremenog veća smenjivati direktore javnih preduzeća, Vučić je odgovorio: - Radiće svoj posao. Pokazaće šta se radilo u prethodnom periodu i ne znam zašto se neko plaši, ako je sve bilo dobro i idealno kako tvrde. Smenili ih sada ili ne, direktori koji nisu dobro radili svakako će biti razrešeni posle izbora.

Zbog žustre polemike između demokrata i naprednjaka tokom prethodnih dana stekao se utisak da će DS ostati ispred praga Starog dvora, a da će liberali zauzeti njihovu fotelju. Obrt se dogodio svega sat pre početka sednice Vlade, kad se Jovanović na sastanku zahvalio Vučiću na ponudi.

- Ne želimo da učestvujemo u privremenom veću zbog zatrovane atmosfere. Za nas je to bilo važno pitanje oko kojeg je bilo neophodno postići dogovor, ali nažalost atmosfera je postala još gora zbog neodgovornog ponašanja DS - naveli su liberali, uz napomenu da će eventualna politička saradnja sa SNS morati da sačeka neke naredne izbore.

Lider DS Dragan Đilas poručio je da je ova stranka, iako nezadovoljna sastavom veća, odlučila da učestvuje u radu, jer je to u interesu Beograđana:

- Što se tiče navoda LDP da smo „zatrovali atmosferu“, očigledno je to reakcija na to što smo im pokvarili dogovore sa SNS. Očekujem da će veće raditi po zakonu i baviti se isključivo tehničkim stvarima kako bi prestonica funcionisala, a ne istražnim radnjama i smenjivanjem ljudi.