Sutra ponovljeni izbori: Zaokružuje 203.000 birača

V. M.

utorak, 30. 06. 2020. u 10:02

Сутра поновљени избори: Заокружује 203.000 бирача

Foto: P.Milošević

Ponovljeni izbori za republički parlament biće održani sutra od 7 do 20 sati. U Zlatiborskom okrugu će se glasati na čak 28 mesta, u Beogradu na 22
SUTRA u sedam časova otvaraju se 234 birališta na kojima se ponavlja glasanje za republičku Skupštinu. Pravo glasa na njima ima 203.012 građana. Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova i na njima važe ista pravila koja su važila i na glasanju 21. juna.

Na većini ovih mesta izbori su poništeni zbog nepravilnosti u zapisnicima i odluku o tome donela je Republička izborna komisija. Zbog velikog broja birača koji mogu da glasaju na ponovljenim izborima, nekoliko stranaka nada se da bi na popravnom mogli da se ipak domognu mesta u skupštinskim klupama. Pre svih, cenzusu se nada lista "Za Kraljevinu Srbiju" koju predvodi nekadašnji poslanik SPO Žika Gojković, koja je "u prvom krugu" osvojila 2,6 odsto glasova. Za eventualni ulazak u parlament treba im podrška barem 11.700 birača. Cenzusu, uz značajno manje šanse, mogu da se nadaju i "Metla 2020" i "Suverenisti".


Član predsedništva pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović pozvao je u ponedeljak građane da izađu na birališta i daju podršku toj listi. Jovanović je rekao da izbori nisu leglo zaraze, već utakmice i kafići, i pozvao građane da na biralištima poštuju mere zaštite protiv virusa.


Pokret "Dosta je bilo" traži ponavljanje kompletnih izbora, a Upravnom sudu je podneo čak 2.700 žalbi. Dosad je, kako kažu u ovom pokretu, sud prihvatio jednu od njihovih žalbi.


Najviše mesta na kojima se ponavljaju izbori je u Zlatiborskom okrugu, čak 28. U Beogradu ponovo se glasa na 22 mesta, od kojih je sedam na Novom Beogradu, a pet u Mladenovcu. U Moravičkom okrugu ponavlja se glasanje na 15 mesta, od čega je u Novom Pazaru devet.