Sin ga je video polomljenog, a ja se samo pitam zašto, u koji ambis se survala istina? Dve godine od pogibije radnika paraćinske staklare porodica još traži pravdu

Z. RAŠIĆ

četvrtak, 28. 05. 2020. u 08:53

Син га је видео поломљеног, а ја се само питам зашто, у који амбис се сурвала истина? Две године од погибије радника параћинске стакларе породица још тражи правду

Pokojni Dragan sa suprugom Slađanom

Dragan Nedeljković (48) sa neispravnim utovarivačem je sleteo sa vrha rudnika Plana
OD ove tragedije mi nikad nećemo moći da se oporavimo. Moj sin video je oca polomljenog, a unuka od ćerke više ga i ne pamti. Već dve godine samo se pitam zašto? Zašto mu je baš tad, na našu slavu, letnjeg Svetog Nikolu, naređeno da mora da radi? Zašto je vozio dinamit na vrh kamenoloma neispravnom mašinom? Zašto se njegov ULT kretao u rikverc, pre nego što su se, zajedno, strmoglavili u ambis? Pitanja naviru, a pravih odgovora nema.

Slađana Nedeljković (45) ponovo je pre nekoliko dana sama presekla kolač za slavu. U svojoj ispovesti, za "Novosti", kaže da je njen suprug tražio da tog 22. maja ne radi, ali mu nisu dali. Poginuo je već u 9.30 na svom radnom mestu, u rudniku Plana "Srpske fabrike stakla". Zajedno sa utovarivačem kojim je izvezao dinamit na vrh kamenoloma survao se sa litice visoke stotinu metara. Na oči minera koji su bili nedaleko od njega, dok su njegove kolege, u podnožju, gledale u šoku kako se mašina dvadesetak sekundi kretala unazad!

- Jedina moja satisfakcija bila bi da saznam zašto se sve to dogodilo. ULT se, kad je pao, potpuno raspao, a Dragan je proleteo kroz šoferšajbnu, ostao na mestu mrtav posle stravičnog pada. Obavestili su me da je krivac za nesreću navodno ljudski faktor, da je moj Dragan pogrešio! Ne prihvatam to. On je bio iskusan vozač više decenija. Sve njegove kolege pričaju da ULT nije bio ispravan, da je tog jutra jedva uspeo da ga pokrene, da je neko ulje curilo i da je on zvao telefonom kolegu da mu donese to ulje gore na kamenolom.

Fabrika jeste platila sanduk i još neke troškove, ali se posle više nisu pojavili. Najbolnije mi je što ni kolege njegove više ne zovu - sa tugom priča supruga pokojnika.
Predistražne radnje po službenoj dužnosti najpre je sprovodilo Više javno tužilaštvo u Jagodini, a zatim Osnovno tužilaštvo u Paraćinu. OJT je nakon razmatranja izveštaja nadležne rudarske inspekcije i policije, kao i posle dodatnih provera, odlučilo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka "jer je utvrđeno da uzrok gubitka kontrole nad upravljanjem radnom mašinom ULT-160C nije posledica tehničke neispravnosti, već radnje koja je preduzeta od strane rukovaoca Dragana Nedeljkovića".

Rudnik Plana


Međutim, u parničnoj tužbi koju je porodica potom povela protiv "Srpske fabrike stakla", advokat Nebojša Simić, između ostalog, navodi, da radna mašina kojom je Nedeljković upravljao nije bila servisirana, niti atestirana za vožnju eksploziva, te je smrt, dakle, bila direktna posledica tehničke neispravnosti mašine ULT 160-C. Kao dokaz, priložena je servisna knjižica.

Simić ističe da je tužba podneta prošle godine i da je suđenje počelo. Pre uvođenja vanrednog stanja saslušane su stranke u postupku, uključujući suprugu, i sad su na redu svedoci nesreće, koji su ključni da kažu šta se dogodilo.

ODLIČAN RADNIK, POŽRTVOVAN SUPRUG

"DVE godine su prošle od pogibije našeg kolege Dragana Nedeljkovića koja nije smela da se desi. Dragan je bio dobar čovek, odličan radnik i majstor, iznad svega odan i požrtvovan suprug i otac. Nije mu pružena prilika da sa svojom porodicom tog 22. maja preseče kolač na krsnu slavu, a što mu po zakonima ove zemlje pripada. Neko se stavio u ulogu Boga i Dragan je morao da i taj dan radi i svoje poslednje minute provede u mašini kojom je otišao u večnost".

Ove reči napisala je grupa otpuštenih radnika SFS, koji su se na svom fejsbuk-profilu jedini oglasili povodom dvogodišnjice smrti kolege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

GARGAMEL

28.05.2020. 09:15

Ovde je očigledno ne poštovanje radničkih i ljudskih prava.Posle 2 god. niko ne sme da zucne o detaljima niti da spomene jedno ime koje je odgovorno za ovaj događaj.Zašto čovek nije bio slobodan na svoju krsnu slavu niko ne zna svi se prave Toše.Čak i ovi otpušteni radnici ne smeju da kažu ništa konkretno.E to vam je Srbija,neko je veoma jak i uticajan i misli da je bog Svima su kične slomili žive su ljude sahranili, . . .

драгана

28.05.2020. 16:13

@GARGAMEL - Tako je u svakoj firmi, fabrici.Minimalna i nikakva ulaganja, minimalne plate,često nisu ni zaharantovani državni minimalac,bez slobodnog dana,10 sati i možda 12 sati rada dnevno.I ljudski faktor.Država žmuri.Znamo zašto.

Миле О.

29.05.2020. 18:41

Та фабрика рудник тако би је требало звати,дужна је да исплати велику одштету раднику,који није крив и даје крив њихово осигурање је то дужно да исплати.Какав је то начин бахатости зато Европа то види како се понашају разна осигурања.Он је ту аутоматски осигуран,ако није то се треба затворити нема копа до даљњег.

Миле О.

29.05.2020. 18:43

Јели то тај добар живот у Србији кад осигурања раде шта оће ко нигде у свету.То је жалосно,неко мора у затвор због тог случаја.