U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje direktoru fabrike "Milan Blagojević – Namenska" iz Lučana Radošu Milovanoviću i još dvojici rukovodilaca u tom preduzeću povodom eksplozije koja se dogodila u fabrici u julu 2017. godine, kada su poginula dva radnika Milomir Milivojević i njegov kolega Milojko Ignjatović.

Na današnjem suđenju nekoliko sati odbranu je detaljno iznosio trećeoptuženi u ovom slučaju Tomo Stojić, dok su Milovanović i drugooptuženi Vladimir Lončarević odbane izneli u novemru i decembru prošle godine.

Advokat Dragan Palibrk koji brani Milovanovića, rekao je Tanjugu da je Stojić detaljno i agrumentovano govorio o merama zaštite na radu, pobijajući sve navode optužnice.

PROČITAJTE JOŠ - Fabrika "Milan Blagojević" primenjuje sve mere zaštite, akcidenti mogući

"Da je tužilac samo saslušao njegov iskaz prilikom odlučivanja da li će podneti optužni akt zaključio bi da nema krivične odgovonosti nijednog od trojice optuženih", naveo je Palibrk.

Stojić, koji je diplomirani inžinjer zaštite od požara, kako je dodao advokat, vrhunski stručnjak za zaštitu od požara, priznat i u zemlji i u svetu.

On će svoju odbranu i odgovore na pitanja suda, tužioca iadvokata nastaviti 3. aprila za kada je zakazano sledeće suđenje.

Milovanović je ranije izlažući svoju odbranu odbacio kao neagumentovane i neosnovane tvrdnje tužilaštva iz optužnog predloga.

Inače, ovo suđenje od samog početka prati velika pažnja javnosti, rodbine preminulih, njihovih prijatelja, kao i radnika Namenske koji su pružali podršku direktoru.

Milovanoviću, Stojiću i Lončareviću na teret se stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa delom izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Preduzeće „Milan Blagojević-Namenska“ Lučani deo je odbrambenog sistema Republike Srbije i pod ingerencijom Ministarstva odbrane.

Namenska industrija „Milan Blagojević“ prostire se na površini od 166 hektara i u svom sastavu ima 260 objekata.

Njihovu ličnu kartu cini 10 opasnih tehnologija: proizvodnja nitroceluloze, svih vrsta jednobaznih, dvobaznih i svericnih baruta, širok spektar raketnih goriva…