U DVE odvojene akcije u Beogradu uhapšeno je osam osoba, osumnjičenih za trgovinu ljudima i posredovanje u prostituciji. Određeno im je zadržavanje do 48 sati, a po isteku će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal i Višem javnom tužilaštvu.

Akcije su sproveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK UKP) MUP Srbije, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima. U prvoj akciji uhapšeni su J. N. (44), G. N. (50), K. N. (24) i B. D. (46). Oni se terete da su od avgusta 2018. do maja 2019. godine organizovali ekipu za činjenje ovih krivičnih dela. Takođe, uhapšen je i M. N. (19), koji se tereti za krivično delo trgovina ljudima.PROČITAJTE JOŠ - POKUŠAJ TRGOVINE LjUDIMA: Čamcem pokušali da prevezu preko Dunava devet Iračana, među njima i ženu u devetom mesecu trudnoće


Sumnja se da je vođa grupe bila J. N., koja je sa ostalim članovima ubedila jednu devojku (19), koristeći njenu tešku materijalnu situaciju, da im je član porodice. Potom su je, zloupotrebivši njeno poverenje, vrbovali da se bavi prostitucijom. Kako se sumnja, u tu svrhu su organizovali prevoz, predaju i njenu seksualnu eksploataciju, pritom je držeći pod kontrolom i u strahu, uz povremenu upotrebu sile i pretnje.

U drugoj akciji uhapšeni su Z. N. (42), M. R. (38) i A. S. (22), koji se terete da su na teritoriji Beograda tokom 2015. vrbovali maloletnicu (15) da se bavi prostitucijom. Ona je bila u teškoj materijalnoj situaciji, a obećavali su joj smeštaj, hranu, kao i narkotike. Potom su je, kako se sumnja, uz silu i pretnju, primoravali na svakodnevnu prostituciju, a na isti način su tokom 2018. godine vrbovali još jednu devojku (29).