NA odeljenju pedijatrije požarevačke Opšte bolnice, u utorak uveče preminula je dvogodišnja devojčica Amela K. iz Požarevca, zbog nepoznatog uzroka. Prema prvim informacijama, majka Jelena (19) je navodno izjavila da je devojčica jela granule mišomora, raspoređene po ćoškovima kuće. Međutim, njena familija, koju smo u sredu zatekli u zajedničkom dvorištu, tvrdi da Ameli nije pozlilo zbog mišomora, već zbog jagoda.

- Pošto je jela voće, Amela je počela da povraća, ali je bila vesela i igrala se - priča Jovica K., Jelenin rođak. - Ipak, majka ju je u ponedeljak odvela u bolnicu, gde je dobila infuziju. I dok je bila u bolnici devojčica je bila raspoložena i pitala je kad će kući. Međutim, njena prabaka Fatima, koja je zamenila Jelenu u bolnici narednog jutra, kaže da je Ameli tek posle u bolnici postalo loše. Ukočila se, a kasnije i preminula.


PROČITAJTE JOŠ:
UŽAS U POŽAREVCU: Jednogodišnja devojčica pojela otrov za glodare pa preminula

Majku i prabaku male Amele nismo zatekli kod kuće, jer su bile u bolnici. Obdukcija tela obaviće se u četvrtak i nakon toga trebalo bi da se zna tačan uzrok smrti devojčice. Jelenina familija tvrdi da njena ćerka nije jela granule mišomora, niti da one mogu biti fatalne. Kažu da je bilo već slučajeva da deca pojedu te granule, ali, navodno one nisu izazvale kobne posledice.

Dvogodišnja Amela u naručju rođake

Mala Amela živela je sa majkom i prabakom u prizemlju kuće u Zviškoj ulici. Pošto ova porodica nema stalna primanja, izdržavali su se od socijalne pomoći.

- Amelin otac je iz Beograda, a živi u inostranstvu. Javljeno mu je za smrt deteta, pa ga očekujemo da stigne zbog sahrane - kaže Jovica K. - Ne možemo da verujemo da naše Amele više nema. Čekali smo da se vrati iz bolnice kući, vesela kakva je uvek bila. Umesto toga, stigla nam je vest da je umrla. Svi smo u šoku.

Nesrećnom rođaku Jovici još je teže nego ostalima, jer je u bolnici video beživotno telo devojčice, prekriveno čaršavom. Inače, istragu o ovom slučaju vodi Više javno tužilaštvo u Požarevcu, a o svemu je obavešten i Centar za socijalni rad.


PROČITAJTE JOŠ:
Roditelji otrovali dete čisteći vaške etiolom


SESTRA VIDELA KUGLICE

KRAJEM marta trogodišnje dete iz Prokuplja prebačeno je u niški Klinički centar, jer je slučajno progutalo mišomor. Na sreću, ono nije imalo ozbiljnije posledice. Sve se dešavalo u kući u kojoj dete živi sa svojom porodicom.

Nezvanično, detetu je starija sestra primetila roze kuglice u ustima, pozvala roditelje, koji su ih odmah izvadili. Ipak, dete je hospitalizovano iz predostrožnosti.